Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre népszerűbbek az oktatási és a kereskedelmi képzések

kereskedelmi

Digitális oktatás

Egyre népszerűbbek az oktatási és a kereskedelmi képzések

Egyre népszerűbbek az oktatási és a kereskedelmi képzések

A munkaerőhiány sújtotta szakmákban gyorsan munkát lehet találni

A TanfolyamGuru 4200 fős mintán végzett felmérése alapján a ma tanfolyamra jelentkezőknek az oktatási, nevelési, illetve a kereskedelmi képzésekre esik leggyakrabban a választása. Ennek oka egyrészt abban keresendő, hogy nagyobb arányban végeznek tanfolyamokat a nők, mint a férfiak, ami hozzájárul ahhoz, hogy az általuk preferált képzések állnak a népszerűségi lista élén.

A felméréséből látható, hogy a TanfolyamGuru honlapon tanulási lehetőséget keresők között a nők aránya 65,28%, míg a férfiaké 34,72%. A felhasználók kor szerinti megoszlása: 24,05%-uk 35-44 éves, 19,63%-uk 25-34 éves, 20,12%-uk 45-54 éves, 13,65%-uk 55-64 éves, 12,17%-uk 18-24 éves és 10,39%-ot tesz ki a 65 év felettiek aránya.

„Legnagyobb számban (13,7%) a dajka képzések iránt érdeklődnek az oldalunk látogatói, de a pedagógiai asszisztens (6%) és a gyógypedagógiai asszisztens (2%) képzések is nagyon kedveltek. A dajka képzéshez csak általános iskolai végzettség szükséges, míg az utóbbi kettőhöz érettségivel is kell rendelkezni”

– avatott be Szabó Andrea, a TanfolyamGuru oktatási szakértője.

Kereskedelmi képzéseket szintén sokan keresnek. A TanfolyamGuru oldal felhasználóinak 5%-a szeretne élelmiszer, 1%-a pedig vegyi áru területen képesítést szerezni, és szintén 1% dolgozna a jövőben üzletvezetőként.

Top 7 kereskedelmi képzés:

  1. Élelmiszer eladó
  2. Ruházati eladó
  3. Műszaki eladó
  4. Drogerista
  5. Vegyi áru eladó
  6. Barkácsáruházi eladó
  7. Üzletvezető

„Több nő tanul felnőttképzésben, mint férfi, és ezek a szakmák a nők körében is népszerűek. Emellett a dajka, az élelmiszer eladó, a ruházati eladó, a műszaki eladó, a drogerista, a vegyi áru eladó és a barkácsáruházi eladó képzések már alapfokú iskolai végzettséggel is megkezdhetők”

– emelte ki Szabó Andrea, hozzátéve, hogy ezek egyértelműen sikerképzésnek számítanak, hiszen folyamatosan van rájuk igény, mind a kereskedelemben, mind az oktatásban nagy kereslet van a szakképzett munkaerőre.

Vonzó életpálya a kereskedelem

A kereskedelemben folyamatosan nőnek a bérek, emellett részmunkaidős állásokat is kínálnak, ami nagyfokú rugalmasságot tesz lehetővé. Elmondhatjuk, hogy mindegyik válságálló szakma, hiszen bolti eladókra és élelmiszer eladókra minden körülményben szükség van. Komoly munkaerőhiány figyelhető meg a kereskedelmi szektorban, így aki ilyen irányú képzést választ, arra számíthat, hogy rövid időn belül el tud majd helyezkedni.

„Az új képzési rendszerben szétbontották a kereskedelmi szakmákat, például felbontották az eladó képzést és az élelmiszer és vegyi áru eladó képzést, így specializáltabb ismereteket szerezhetnek a tanulók, mint a korábbi OKJ képzések során. Ugyanakkor, ha valaki több területhez is szeretne érteni, az iskolák általában biztosítanak kedvezményes lehetőséget kombinált képzésre”

– tudtuk meg a TanfolyamGuru oktatási szakértőjétől.

Felértékelődtek a pedagógusokat segítő szakmák!

„Az oktatásban sajnos hatalmas hiány van az óvodapedagógusokból, tanítókból, tanárokból és fejlesztőpedagógusokból, éppen ezért az ő munkájukat segítő szakmák felértékelődtek”

– mutatott rá Szabó Andrea.

A gyógypedagógiai asszisztens bölcsődében, integrált óvodában, iskolában, speciális óvodában, iskolában, speciális gyermekotthonban, speciális lakásotthonban és felnőtt fogyatékosok intézményeiben felsőfokú végzettségű szakember irányítása mellett végzi szakirányú munkáját. A pedagógiai asszisztens óvodában, iskolában, gyermekotthonban, lakásotthonban és egyéb gyermeknevelő és gondozó intézményben helyezkedhet el, és szintén felsőfokú végzettségű szakemberrel együttműködve tevékenykedik.

A dajka bölcsődében, mini bölcsődében, óvodában, gyermekotthonban dolgozó szakember. A gondozás és nevelés intézményeiben dolgozó pedagógusok és kisgyermeknevelők segítőtársa a gyermekek nevelésében, gondozásában. A dajka képzésnél fontos változás, hogy a végzettséggel már bölcsődékben is lehet dolgozni.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés