Connect with us

Hirdetés

technokrata

A toll, az iskolatáska és a füzet drágult a legjobban

vatera

Digitális oktatás

A toll, az iskolatáska és a füzet drágult a legjobban

A toll, az iskolatáska és a füzet drágult a legjobban

Mégis a kütyükön spórolnának a szülők

Leginkább az írószer, az iskolatáska és a füzet árán érzékelik a Vatera.hu-t felkereső szülők az áremelkedést, spórolni akciós termékek beszerzése révén terveznek, használt tanszerek vásárlására negyedük nyitott, viszont a felesleges cikkeket csak harmaduk ad túl – derül ki a Vatera.hu online piactér látogatóinak körében készült felmérésből.

Online felmérés kertében vizsgálta a Vatera online piacterének látogatói körében azoknak a szülőknek a tapasztalatait és szándékait, akik a tanévkezdésre vásárolnak felszerelést egy vagy több gyermek számára.

Leginkább a toll, az iskolatáska és a füzet drágulását érzékelik a szülők

Az iskolaszereket vásárló kitöltők közül a legtöbben (55,4%) az írószerek drágulását tapasztalták idén nyáron, de sokan (54,7%) említették az iskolatáskák, a füzeteket (49,6%), illetve a tornaruhákat, tornacipőket (42,8%) emelték ki a drágábbá vált termékek közül. Az íróasztalok, székek és a számítógépek árának drágulásáról jóval kevesebben (egyaránt 35% körül) számoltak be, de az uzsonnásdobozok, kulacsok, illetve egyéb kiegészítők (pl. babzsák, számolópálcikák) drágulását is kevesebben tapasztalták (17,2% és 13,6%) idén nyáron.

Egy tipikus szülő gyermekenként egy kicsivel több mint 38 ezer forintot körüli összeget tervez költeni az iskolakezdéssel kapcsolatos termékek beszerzésére: Budapesten az összeg kissé magasabb, csaknem 41 ezer forint, a vidéki településeken pedig alacsonyabb, 37 ezer forint feletti.

Így terveznek spórolni az iskolakezdésen

A tanszereket vásárló kitöltők közül csupán 8,7 százaléknak kezdi idén az iskolát a gyermeke, ugyanakkor az ilyen termékek beszerzését tervező válaszadók 56,2 százaléka jelezte, hogy tavalyhoz képest többet költ majd iskolaszerekre, 26,6 százalék nagyjából ugyanannyit tervez költeni, 17,2% pedig kevesebbet szánna a termékekre.

A rezsicsökkentési szabályok változásáról a tanszert vásárolni tervező válaszadók 39,8 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az nem befolyásolja a tanszervásárlásra fordítandó pénzt. A rezsiköltségek potenciális emelkedése miatt 47,7 százalékuk akciós termékek vásárlásával spórolna, használt termékek beszerzésével viszont csak 12,5%.

A kitöltő szülők közül a legtöbben a gyereknek szánt okostelefonon (56,8%), számítógépen (55,5%), táblagépen (52,3%), iskolatáskán (49,0%), illetve az íróasztalon, széken (45,5%) tervez spórolni a vásárláskor.

Amiket offline és használtan vásárolnak szívesen

A legnagyobb arányban online megvásárolni tervezett termékek az ajánlott irodalomnak szánt könyvek (a kitöltők 59,1%-a tervezi ezeket internetes piactérről rendelni), táblagépek (47,4%), PC-k (46%) és okostelefonok (41,7%). A személyes vásárlást a legtöbben (84,8%) az írószerek, füzetek (85,2%), füzet- és könyvborítók (85,4%), valamint a tornaruhák, tornacipők (86,5%) esetében terveznek a Vatera felmérésének kitöltői.

A vaterázók negyede nyitott a használt tanszerekre

Bár a tanszereket vásárló kitöltők 58,6 százaléka elsősorban új iskolaszereket vásárol, csaknem a válaszadók negyede nyitott a használt termékekre is, csupán 16,4 százalékuk zárkózik el ettől. Dacára a spórolni szándékozók magas arányának, csupán a tanszervásárlást tervezők harmada (33,1%) nyilatkozott úgy, hogy iskolakezdés előtt túl szokott adni feleslegesé vált holmikon.

Azok közül, aki él ezzel a lehetőséggel, 71,8 százalék online piactereken ad túl a feleslegessé vált cikkeken, 24,7 százalék online és offline egyaránt értékesít, és csupán 3,5 százalék ragaszkodik az offline eladáshoz. A legnagyobb arányban régi iskolatáskán (22,7%), könyveken (12,2%), illetve tornafelszerelésen (11,4%) adnak túl a Vatera felhasználóinak körében készült kutatás szerint.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés