Connect with us

Hirdetés

technokrata

A BME már űrmérnököket is képez

űrmérnököket

Digitális oktatás

A BME már űrmérnököket is képez

A BME már űrmérnököket is képez

Egyelőre néhány tucat hallgatót vár a mesterképzésre a rektorhelyettes, aki szerint a cél, hogy a hallgatóik majd csatlakozhassanak a magyar űrprogramhoz.

Űrmérnököket képez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2022 szeptemberétől – mondta az InfoRádiónak az intézmény oktatási rektorhelyettese. Bihari Péter szerint az űripar és az űrtechnológia korábban állami monopólium volt, mára azonban egyre több magánvállalkozás lát benne fantáziát és kihasználható erőforrást.

Az űreszközök tervezése, építése, a világűrbe juttatása, ott mérések, kísérletek végzése – ez csak a képzés egyik iránya, ugyanis az űriparnak van jelentős földi vonatkozása is: a kiszolgáló létesítmények, a kapcsolattartó és kommunikációs eszközök tervezése, megvalósítása.

Az űrmérnök egy mesterképzési szak, tehát feltétele egy már meglévő diploma, lehetőleg műszaki vagy informatikai területről. Mivel most fog indulni a szak, óvatosak, 20-50 fő körüli létszámot várnak. A rektorhelyettes arról is beszélt, hogy

“nem titkolt szándékuk, hogy leendő hallgatóik csatlakozzanak a magyar űrprogramhoz is néhány év múlva.”

A magyar űrprogram ambíciózus terveiről a hvg.hu is írt. A Hunor – Hungarian to Orbit (Hunor) –névre keresztelt magyar űrhajósprogramba január végéig lehet jelentkezni, és elvárás többek között a felsőfokú végzettség és a pszichés terhelhetőség.

Forrás: HVG

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés