Connect with us

Hirdetés

technokrata

Komoly IT fejlesztések zajlottak le Szombathelyen

elte

Digitális oktatás

Komoly IT fejlesztések zajlottak le Szombathelyen

Komoly IT fejlesztések zajlottak le Szombathelyen

Kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósítása az Eötvös Loránd Tudományegyetem szombathelyi kampuszán

Sikeres szakmai teljesítménnyel zárult az ELTE Informatikai Karának komplex oktatási és kutatási célokat támogató projektje.

Az ELTE „EFOP-3.6.1-16-2016-00023 azonosító számú, Kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósítása az Eötvös Loránd Tudományegyetem szombathelyi kampuszán” projektje az informatikai és a természettudományi területeken az ELTE budapesti és szombathelyi adottságainak, erőforrásainak, kapacitásainak és lehetőségeinek figyelembe vételével – minden ottani előzmény nélkül  – létrehozott és beindított egy jelentős kutatás-fejlesztési és oktatási fejlesztést Szombathelyen.
Felépült Szombathelyen a Gotthard Obszervatórium területén egy földi műholdvevő állomás, amely nemzetközi összefüggésben is szolgálja majd az asztrofizikai kutatásokat.

Sikeres szakmai teljesítménnyel zárult az ELTE Informatikai Karának komplex oktatási és kutatási célokat támogató projektje. Melynek célja volt, hogy a szombathelyi régió műszaki és informatikai szakember igényének kielégítésére e képzési helyen megvalósítsa a programtervező informatikus képzést, másrészről olyan innovatív kutatási alprojektek megvalósítása, amely hazai és nemzetközi együttműködésen alapulnak. Kifejezett célja volt továbbá, hogy az informatika, természettudományok és társadalomtudományok területén új módszerekkel és eszközökkel adjon választ eddig még meg nem oldott problémákra.

A 2017 és 2021 között futó projekt több mint 330 millió forintból az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A projekt megvalósításában az ELTE három kara vett részt: projekt vezetőjeként az ELTE Informatika Kar, továbbá a Természettudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar.

A projekt keretében az alábbi eredmények valósultak meg:

  • Az Adattudomány Alkalmazásai Kutatócsoport agrárinformatikai kutatásokat végzett az Agrárgazdasági Kutató Intézettel szoros együttműködésben. A mezőgazdaságban nagyszámú adat áll rendelkezésre földterületenként olyan mennyiségekről, mint például „Műtrágyaköltség búzára”, „Gépköltség kukoricára”,, „Rovarölőszer-költség árpára”, „Vetésterület repcére”, „ Nitrogénműtrágya mennyisége búzára”. Természetesen nem áll rendelkezésre minden földterület esetében az összes adat. A kutatók adatbányászati módszerek felhasználásával olyan döntés-előkészítő rendszert hoztak létre, amely képes a hiányzó adatok pontos becslésére, illetve ismert, bejelentett adatok hitelességének ellenőrzésére. A rendszer képes arra, hogy jelzést adjon, ha az általa becsült adat jelentősen eltér a bejelentett értékektől.  Az együttműködés eredményeként két publikáció született.
  • Az asztorfizikai alprojekt keretében egy világviszonylatban is korszerű földi műhold-vevő állomás épült Szombathelyen a Gotthard Obszervatórium területén, amely révén lehetőség lesz a tudományos céllal világűrbe juttatott un. CubeSat műholdakról adatokat fogadni, illetve a műholdak földi vezérlésére is.
    Szombathelyen megépített földi műholdvevő állomás – videó
  • Az oktatási pillér keretében a régió műszaki és informatikai szakember igényének kielégítésére szombathelyi telephelyen 2017 szeptemberében elindult a programtervező informatikus alapszak (BSc). Az első végzős évfolyam 2020 nyarán vehette át a diplomáját
  • Vizuális (film alapú), információk átadását szolgáló kurzust tartottak. Szombathelyen, ehhez kapcsolódva készült el a zárórendezvényen bemutatandó kisfilm is.

A fentieken túl többek között az alábbi eredmények valósultak meg:

a pályázat keretein belül 26 publikáció jelent meg, amiből 20 idegennyelvű volt. 4 külföldi felsőoktatási intézménnyel és kutató hellyel jött létre kutatási tartalommal együttműködési megállapodás. A kutatói utánpótlási programba 13 fiatal kutatót és 25 ösztöndíjas hallgatót vontak be. A pályázatban részt vevő kutatók 16 db tudományos konferencia előadást tartottak többségében külföldi eseményeken. A projektben részt vevő kollégák 19 sikeres ismeretterjesztő és kutatási eredményeket bemutató rendezvényt tartottak, több mint 400 fő részvételével. A projekt futamideje alatt 5 szintlépés történt: két PhD doktori fokozat szerzés, 1 nemzetközi díj elnyerése és két oktató kolléga besorolása változott, adjunktusból docenssé léptek elő.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés