Connect with us
Hirdetés

technokrata

Hogyan kapcsolódhat a mesterséges intelligencia és a design?

Digitális oktatás

Hogyan kapcsolódhat a mesterséges intelligencia és a design?

Hogyan kapcsolódhat a mesterséges intelligencia és a design?

Tudd meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak jövő jóslataiból!

A 2019-es tavaszi szemeszterben először hirdette meg kifejezetten a mesterséges intelligencia kérdéskörét kutató közös kurzusát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézete és a Techlab horizontális labor.

A félév során a gépi gondolkodás és tanulás mellett a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól és etikai kérdéseiről is szó esett.

Ma nagyon sok összefüggésben és helyen – például a legújabb telefonok és autók hirdetésében – hangzik el az MI (mesterséges intelligencia). A MOME hallgatói számára az új tervezői eszközök, az ember és számítógép együttműködésének praktikus és elvi kérdései, illetve a jövővel kapcsolatos etikai és társadalmi kérdések okán vált aktuálissá a téma. A kurzus tudományos igénnyel, a tájékozódáshoz alapokat nyújtva, és a résztvevők aktív közreműködésével ismertette meg a hallgatókat a számítástechnika (IT) ezen összetett, interdiszciplináris területével.

A résztvevőknek a kurzus részeként, az elméleti alapok tisztázása mellett előadásokkal is készülniük kellett. A prezentációkat a legkülönbözőbb témákban készítették el a hallgatók: a vezető nélküli autók és hasonló autonóm szállító alkalmazások, az érzelmek számítógépes modellezése és megjelenítése, a virtuális emberek  (virtual humans) és döntéshozó szakértői alkalmazások, a személyre szabott marketing / hírgyártás, Watson, a Jeopardy és a Google AI, a gépi műalkotások, stílusutánzások és az MI és a politika kapcsolata mind-mind terítékre került.

Emellett szintén fontos volt olyan, úgynevezett jövő jóslatok létrehozása, melyek a kurzusra reflektálva elmélkednek arról, hogy mi is várhat ránk 20 év múlva. A hallgatók a féléves tudásszerzés alapján négy témakörben – Otthon, napi élet, Művészet, Munka, Társas, segítő robotok – gondolták át, feltehetően milyen tendenciák lesznek jellemzőek életünkre 2040-ben, attól függően, sikerül-e a fejlődést méltányos keretek között, az emberiség javára alakítani vagy sem.

A jóslatokat, a kurzus vezetői, dr. Ruttkay Zsófia és dr. Bényei Judit, valamint a közreműködő hallgatók „időkapszulába” zárva, ünnepélyes keretek között átnyújtották Lévai Klárának a MOME Könyvtára vezetőjének. A Könyvtár őrzi majd a dokumentumokat a 2040-es felnyitásig.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu