Connect with us

technokrata

Sokan nem foglalkoznak ezzel, pedig erre is meg kell tanítani a gyereket

Digitális oktatás

Sokan nem foglalkoznak ezzel, pedig erre is meg kell tanítani a gyereket

Sokan nem foglalkoznak ezzel, pedig erre is meg kell tanítani a gyereket

Hiába lepik el az életünket a digitális eszközök sok szülő még mindig nem fordít elegendő figyelmet arra, hogy ezek helyes használatát meg is tanítsák a gyermeküknek.

A Kaspersky Lab a Masaryk Egyetem professzorával, David Smahel-lel együttműködve megvizsgálta, miként kezelik a szülők a gyerekek korai számítógép- és internet-használatából eredő kihívásokat. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy általában az apa feladatai közé tartozik megtanítani gyereké(i)nek a digitális eszközök használatát: tanácsot ad, hogyan kell biztonságosan használni az internetet és telepíti a biztonsági megoldásokat.

A legtöbb szülő arról számolt be, hogy jellemzően a gyerekek már önállóan tanulják meg, hogyan kell használni a digitális technológiákat, és ez a felügyelet nélküli tanulás csak tovább bővül, ahogy egyre idősebbek a gyerekek. A Kaspersky Lab vizsgálata szerint  az apák nagyobb valószínűséggel tanítják gyermekeiket, mint az anyák (60% és 40%). A gyerekek által használt digitális eszközök biztonságáról is többnyire az apák gondoskodnak (66%), míg az anyák második helyre szorultak (49%).

Általában mindkét szülő rendszeresen megbeszéli a gyerekekkel, hogy mit csinálnak az interneten, és segítik őket a bonyolult internetes kérdésekben. Ugyanakkor az apák még mindig vezető szerepet játszanak a tanácsadásban, hogyan kell használni az internetet biztonságosan, 44%-uk segíti, hogyan kell a bajt elkerülni online; ez az anyák esetében mindössze 35%.

Magyarországon a 0-6 éves korosztály 25%-a, a 7-10 évesek egyharmada szülői felügyelettel internetezik, ellenben a 11-13 és a 14-17 évesek magas arányú (65% és 88%) önálló számítógép használatával. A középiskolás korú fiatalokkal élő felnőttek egy része (37%-a) elismeri, hogy a gyerek többet tud, habár a gyerekek nagy többsége (71%) teljesen biztos benne, hogy ügyesebb, mint a szülei.

digitalisneveles

“Európában manapság szinte minden gyermek bizonyos életkortól már használ internetre csatlakoztatott digitális eszközt, ami azt jelenti, a szülőknek szükségszerűen muszáj foglalkozniuk a nevelés új aspektusaival is, mint például a digitális oktatással. Ha megnézzük a kutatási eredményeket, azt látjuk, hogy óriási különbségek vannak a különböző korú gyerekek internet-használata között, valamint látványos a digitális nevelés folyamatos alakulása, ahogy a gyerek nő. Az idősebb gyerekek nagyobb teret kapnak a számítógépes eszközök használatában és a szülők néha a gyerekek tudására támaszkodnak, ami nem mindig tökéletes, ráadásul ezzel súlyos kockázatnak teszik ki a kiskorúakat. Ezért az egyik legégetőbb kérdés ma a gyermekek online biztonságának megteremtése.” – nyilatkozta David Smahel professzor a Masaryk Egyetemen.

“A szülőknek ma át kell gondolniuk, mi a jó vagy rossz a digitális eszközöket használó gyereknek, többek között az időtartamot és a megfelelő ellenőrzést illetően, ill. hogyan lehet biztosítani a biztonságos online jelenlétet. Ezért azt javasoljuk a szülőknek, hogy beszélgessenek el gyermekeikkel minden interneten felmerülő problémáról, adjanak nekik több tanácsot a biztonságot illetően, és természetesen ellenőrizzék a gyerekekeiket. Annak érdekében, hogy meg tudjuk védeni a gyerekeket  javasoljuk a szülői kontroll funkciók használatát az ezt biztosító szoftvereken.” – tette hozzá Jan Sekera,a Kaspersky Lab közép-kelet-európai régiójának vezetője.

A Kaspersky Lab az alábbiakat javasolja gyerekeinek biztonságának védelmében:

  1. Személyes adatok védelme: Tanítsd meg gyermeked a személyes adatok védelmének fontosságára. Győzödj meg arról, hogy gyereke nem osztja meg közösségi felületeken saját és más jelszavát, telefonszámát, címét, és nem tölt fel fényképet mások engedélye nélkül.
  2. Tudatos böngészés: Néha közvetlen ismerőstől vagy rokontól érkezhet veszélyes link, ezért kiemelten fontos, hogy megbízható oldalakon böngésszünk. Tájékoztasd a gyermeked a számítógépes vírusokról és azok következményeiről.
  3. Szülői kontroll: Telepíts szülői felügyelet funkcióval ellátott szoftvert, ami ezáltal egyszerre védi gyermeket és számítógépet a kéretlen támadásoktól.

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

ipad mini

Tablet

Friss külsővel érkezhet az iPad Mini

2021. június 14. hétfő
g-shock

SmartWatch

Íme a legújabb aranyszínű fém G-shock

2021. június 10. csütörtök
fényképezőgép kiválasztása
iphone 13

SmartPhone

Valószínűleg 3 új színben érkezik az iPhone 13

2021. június 9. szerda
harmony os

SmartPhone

Harmony OS + iOS 14 összehasonlítás

2021. június 7. hétfő

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu