Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rekordszámú androidos kártevő

stalkware

Adatvédelem

Rekordszámú androidos kártevő

Rekordszámú androidos kártevő

A G DATA szakértői több mint 4,18 millió új kártékony kódot regisztráltak tavaly a Google operációs rendszerén, vagyis naponta 11 500 új androidos kártevő jelent meg.

Legtöbb közöttük adware, mely a hirdetések megjelenítése mellett személyes adatokat lop el, de egyre gyakoribb a kémkedő stalkerware is.

Noha a mobileszközök gyártói egyre komolyabban veszik a biztonság kérdését, a kártevő alkalmazások száma egyre növekszik. A G Data Cyberdefense szakértői több mint 4,18 millió kártékony appot számoltak meg tavaly. Ez naponta 11 500 új kártevőt jelent, vagyis mire idáig eljutott a cikk olvasásával, már egy újabb példány látott napvilágot – 7,5 másodpercenként egy.

Adware – a kéretlen reklámok szórója

A szakértők szerint az adware igazi reneszánszát éli, és már leginkább mobileszközökön gyakori. Első pillantásra kisebb kárt okoz, mint egy zsarolóvírus, de nem szabad alábecsülni. Ezek a kártevő appok összegyűjthetik a felhasználók tartózkodási helyét és böngészési előzményeit, majd ezeket az adatokat tovább értékesíthetik.

Az adware alkalmazások azért is terjedhetnek, mert fejlesztőik megkerülik az antivírusprogramokat vagy az operációs rendszer korlátozásait. A zsarolóvírustól vagy más kártevőtől eltérően relatíve egyszerűn kifejleszthetők, vagyis minimális erőfeszítéssel viszonylag nagy sikert érhetnek el a bűnözők.

A kéretlen reklámokat megjelenítő kódok általában ingyenesen letölthető alkalmazásokkal kerülnek az eszközökre. Alexander Burris, a G DATA szakértője szerint főleg a nem hivatalos források veszélyesek, ezért is fontos az új alkalmazásokat a Google Play áruházból letölteni és telepíteni.

Stalkerware – a telefonon megbúvó ellenség

A G DATA 2019 ősze óta a Coalition Against Stalkerware szervezet tagja. A koalíciót azzal a céllal hozták létre, hogy egy helyre csatornázzák a jelenséggel foglalkozó biztonsági cégeket, rendfenntartó erőket, bűnüldöző szervezeteket.

Ezek a zaklató alkalmazások olyan kémprogramok, amelyeket kémkedésre és egy adott személy tartózkodási helyének folyamatos követésére használnak.

A stalkerware hozzáfér a megfigyelt áldozat fotóihoz, közösségimédia-profiljához, geolokációs adataihoz, a videó- és hangfelvételekhez. Az alkalmazás a háttérben rejtőzködve, az áldozat tudomása nélkül fut.

A stalkerware telepítése az áldozat személyiségi jogainak megsértését jelenti, főként a nőket érinti.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés