Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vigyázat! Minden okos-kütyünk potenciálisan sebezhető!

Adatvédelem

Vigyázat! Minden okos-kütyünk potenciálisan sebezhető!

Vigyázat! Minden okos-kütyünk potenciálisan sebezhető!

Az okos készülékeket célzó rosszindulatú programok száma idén megkétszereződött

A kifejezetten az okos eszközöket célzó malware-minták (kártékony program) száma elérte a 7000-et, amelyeknek több 50%-a az idén jelent meg a Kaspersky Lab kutatói szerint. Világszerte több mint 6 milliárd intelligens eszközt használunk, az emberek egyre inkább veszélybe kerülnek a digitálisan összekapcsolt életüket célzó rosszindulatú programok miatt.

untitled01

Az okos eszközök – például az okosórák, az okos televíziók, a routerek és a fényképezőgépek – egymáshoz kapcsolódnak és folyamatosan építik a beágyazott technológiával felszerelt eszközök hálózatát. Ezek az eszközök egymással vagy a külső környezettel kommunikálnak. A nagyszámú és sokféle eszköz miatt a bűnözők vonzó célpontjaivá váltak. Az IoT eszközök sikeres feltörése esetén a kiberbűnözők lehetőséget szereznek arra, hogy kémkedjenek utánunk, zsaroljanak minket, valamint akár passzív bűntársak is lehetünk tudtunkon kívül. Ami még ennél is rosszabb, azok a botnetetek, mint például a Mirai és Hajime, amelyek növelik a fenyegetettség szintjét.

A Kaspersky Lab szakértői kutatást végeztek az IoT elleni rosszindulatú programokról, hogy megvizsgálhassák a kockázat szintjét. Honeypotokat telepítettek – olyan mesterséges hálózatokat, amelyek szimulálják a különböző IoT eszközök (routerek, csatlakoztatott kamerák stb.) hálózatát, hogy megfigyeljék azokat a rosszindulatú programokat, amelyek megpróbálják megtámadni a virtuális eszközöket. Nem kellett sokat várni a támadásokra – a már ismert és a még ismeretlen malware-minták támadásba lendültek azonnal a honeypot létrehozását követően.

A vállalat szakemberei által észlelt támadások többsége digitális video rögzítőket vagy IP-kamerákat céloztak meg (63%), 20%-a olyan hálózati eszközök ellen irányult, mint például a routerek és DSL modemek ellen. A támadások célpontjának kb. 1% -a az emberek leggyakrabban használt eszközei voltak, például a nyomtatók és az okos háztartási készülékek.

A vizsgálat során a TOP3 ország, ahol IoT eszközök elleni támadásokat regisztráltak a következők: Kína (17%), Vietnám (15%) és Oroszország (8%), mindhárom országban számos fertőzött gépet észleltek. Brazília, Törökország és Tajvan követi őket együttesen 7%-kal.

untitled02

A megtámadott országok százalékos aránya

Mindeddig a folyamatban lévő kísérlet során a kutatók több mint hétezer olyan malware mintáról gyűjtöttek össze információt, amelyeket kifejezetten a csatlakoztatott eszközök feltörésére hoztak létre.

untitled03

A szakértők szerint a kártékony programok magas számának oka egyszerű: az IoT biztonsága törékeny és tálcán kínálják magukat a bűnözők számára. Az okos eszközök túlnyomó többsége Linux alapú operációs rendszereket futtat, amely könnyebbé teszi a támadásokat, mivel a bűnözők generikus rosszindulatú kódot írhatnak, amely egyidejűleg hatalmas számú készülék támadására alkalmas.

A fő veszélyforrás az ilyen jellegű támadásokban a potenciálisan nagy elérés lehetősége. Iparági szakértők szerint már most is több mint 6 milliárd okos készülék található világszerte. A legtöbb készüléken nincs vagy csak gyenge biztonsági szoftver van, és a gyártók általában nem fejlesztenek biztonsági frissítéseket vagy új firmware-t (közvetlenül a hardvereszközzel egybeépített ROM, PROM vagy EPROM memóriamodulban tárolt szoftver, amelynek feladata az eszköz működtetése). Ez azt jelenti, hogy több millió potenciálisan sebezhető készülék létezik – vagy akár olyan eszközök is, amelyeket már megtámadtak.

“Az okos eszközök biztonságának kérdése fontos, és szeretnénk, ha mindenki tisztában lenne ezzel. Tavaly kiderült, hogy nemcsak a csatlakoztatott eszközöket lehet megtámadni, hanem ez a terület is nagyon sok veszélyforrással bír. Az IoT elleni malware-minták számának óriási növekedését láttuk, de a potenciál még ennél is nagyobb lehet. Nyilvánvaló, hogy a DDoS-támadások piacán a nagy verseny a támadókat arra ösztönzi, hogy új erőforrásokat keressenek, amelyek segítenek nekik az egyre erőteljesebb támadásokban. A Mirai botnet megmutatta, hogy az okos eszközök megadhatják mindazt, amire a számítógépes bűnözőknek szükségük van, és a megcélzott eszközök számával rengeteg embert érhetnek el. Különböző elemzők azt jósolják, hogy 2020-ig az okos készülékek száma 20-50 milliárdra nőhet.”

– mondta Vladimir Kuskov, a Kaspersky Lab a biztonsági szakértője.

A készülékek védelméért a Kaspersky Lab biztonsági szakemberei a következőket javasolják:

  1. Ha nem szükséges, akkor ne használja eszközét külső hálózaton.
  2. Tiltsa le az összes olyan hálózati szolgáltatást, amelyre nincs szüksége az eszköz használata során.
  3. Ha olyan sztenderd vagy univerzális a készülék jelszava, amelyet nem lehet megváltoztatni, vagy az előre beállított fiókot nem lehet kikapcsolni, akkor tiltsa le azokat a hálózati szolgáltatásokat, amelyeken használják őket, vagy blokkolja a külső hálózatokhoz való hozzáférést.
  4. A készülék használata előtt módosítsa az alapértelmezett jelszót, és állítson be újat.
  5. Rendszeresen frissítse a készülék firmware-jét a legfrissebb verzióra, ha lehetséges.

Bővebb információt az IoT elleni támadásokról a Securelist oldalán talál.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés