Connect with us

Hirdetés

technokrata

Súlyos támadás áldozata lett az izraeli kormány!

Adatvédelem

Súlyos támadás áldozata lett az izraeli kormány!

Súlyos támadás áldozata lett az izraeli kormány!

Az izraeli Cyber Defense Authority (Kibervédelmi Hatóság) múlt héten jelentette be, hogy Irán állhat a célzott támadások mögött. Az érintett szervezetek között vannak az izraeli kormányszervek, a csúcstechnológiai vállalatok, az egészségügyi- és oktatási intézmények, köztük a híres Ben-Gurion Egyetem is. A támadók a Ben-Gurion egyetem ellopott e-mail fiókjait használták a támadás során.

Egy héttel a Microsoft Office nulladik napi sebezhetőségének (egy biztonsági fenyegetés, ami valamely számítógépes alkalmazás olyan sebezhetőségét használja ki, ami még nem került publikálásra vagy a szoftver fejlesztője nem tud róla) észlelése és sikeres javítása (CVE-2017-0199-es patch) után, az izraeli CERT (Computer Emergency Response Team) ugyanazt az exploit-t (biztonsági rés) detektálta több állami szervezet elleni támadás során április 19-én.

 

A frissen javított CVE nyomon követése során a Kaspersky Lab szakértői szerint a kiberbűnözők az izraeli CERT által bejelentett művelet folyamán egy kártékony program linkjét illesztették egy Microsoft Word dokumentumba, majd az egyetemről ellopott e-mail fiókok segítségével szétszórták a világhálón.

A megtámadott áldozatok között vannak kormányzati szervek, kutatóintézetek, kórházak és magánvállalkozások – a támadás jellege azt sugallja, hogy a cél kiberkémkedés lehet.

untitled

A Kaspersky Lab a kutatói eredményesen azonosítottak néhány C&C szervert, és a kutatások azt mutatják, hogy a támadás során használt kód sok hasonlóságot mutat a tavaly Palo Altoban megjelent OilRig nevű kibercsapdával, amelyről a ClearSky kibertanácsadó cég is beszámolt.

A Kaspersky Lab közzétett egy jelentést a támadásról és annak veszélyeiről az ügyfelei számára valamint javaslatokat, hogyan lehet enyhíteni egy esetleges károkozást. A Kaspersky Lab termékek észlelik és blokkolják az említett exploit-t és a rosszindulatú programokat.

Az a tény, hogy egy biztonsági rés kihasználása ilyen könnyen felhasználható szenzitív adatok megtámadására, rámutat arra, hogy szükség van minden szoftver azonnali frissítésének telepítésére legyen szó egyedi- vagy intézmények, vállalatok felhasználóiról.

A Kaspersky Lab továbbra is azt is tanácsolja a vállalkozásoknak, hogy keressenek megfelelő informatikai védelmi szoftvereket és figyelmeztessék az alkalmazottakat, hogy ne nyissanak meg olyan e-mail mellékleteket, amelyek ismeretlen forrásból származik.

Bővebb információt a biztonsági résekről és azok veszélyeiről az alábbi linken olvashat.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés