Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kis pénz kis beruházás

E-gazdaság

Kis pénz kis beruházás

Kis pénz kis beruházás

Egy éve hullámzóak a cégek pénzügyi várakozásai, jelenleg az előző negyedévhez képest enyhén alacsonyabb árbevétel- és nyereségnövekedéssel terveznek.

Átlagosan 7,9 százalékos bevétel-, és 3,9 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben, ami továbbra is alulmarad a 2024-re prognosztizált inflációval szemben – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményeiből. A visszafogott pénzügyi eredmények a beruházási szándékot is erőteljesen korlátozzák. Már csak a vállalkozások 57 százaléka tervez fejlesztést, ami az elmúlt 6 év legalacsonyabb aránya.

Továbbra sem mernek nagy pénzügyi eredményről álmodni a cégek a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évi várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredménye szerint.

„A vállalkozások pénzügyi várakozásaiban egy oldalazó trend alakult ki az elmúlt egy évben. Az előző negyedévi enyhe javulást követően most ismét visszafogottabb árbevétel- és nyereségnövekedésre számítanak: átlagosan 7,9 százalékos árbevétel- és 3,9 százalékos profitbővülést valószínűsítenek, szemben az előző negyedévi 8,6 és 4,4 százalékkal. Ahhoz képest, hogy októberben már 10 százalék alá süllyedt az infláció és az előrejelzések szerint 2024-ben a 4-6 százalékos sávban mozoghat, továbbra sem mondhatók túl erősnek a cégek következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai”

– mondta el Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

A középvállalkozások bizakodók

A cégméret nem befolyásolja jelentősen a várt pénzügyi eredményeket, ám az árbevételt tekintve a középvállalkozások a legbizakodóbbak. Egyedül náluk emelkedett – 7,1 százalékról 8,6 százalékra – a várt árbevétel-növekedés az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben a mikrovállalkozások várakozásai 8,6 százalékról 7,9 százalékra, a kisvállalkozásoké pedig 9 százalékról 7,8 százalékra mérséklődtek.

A profitvárakozások is hasonló képet mutatnak: a következő egy évben szintén a középvállalkozások várják a legnagyobb, 4,2 százalékos bővülést, igaz ők az előző negyedévben extrém alacsony, mindössze 0,9 százalékos növekedéssel számoltak. Tőlük nem sokkal lemaradva a mikrocégek 4,1, a kisvállalkozások pedig 3,5 százalékkal nagyobb nyereséget valószínűsítenek a következő 12 hónapban.

Tovább romlott a beruházási kedv

A beruházási szándék már 2018 óta mérséklődik, de 2021 év vége óta látványos mértékben.

„Jelenleg a vállalkozások 57 százaléka tervez valamilyen beruházást a következő egy évben, ami az elmúlt 6 év legalacsonyabb aránya. A kkv-k fejlesztési szándékán azonban nagyot lendíthet, hogy 2024-ben is kedvező kamattal lesznek elérhetőek a Széchenyi Kártya Program MAX+ különböző konstrukciói”

– hívta fel a figyelmet a szakértő.

A beruházási célokban viszont nem történt változás: továbbra is legnagyobb részben informatikai fejlesztésekre (27%) készülnek a cégek. Ezt követik a gépek, berendezések (21%) és a céges autós flotta korszerűsítése (16%), míg ingatlanberuházásban minden tizedik cég gondolkodik.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés