Connect with us

Hirdetés

technokrata

A TOP 10 hazai e-kereskedő a TikTokon és amit érdemes eltanulni tőlük

E-gazdaság

A TOP 10 hazai e-kereskedő a TikTokon és amit érdemes eltanulni tőlük

A TOP 10 hazai e-kereskedő a TikTokon és amit érdemes eltanulni tőlük

Kezdetben a fiatalabb közönség körében népszerű TikTok ma már minden korosztályból vonzza a felhasználókat, és jelenleg a közösségi platformok közül a leghosszabb oldalon töltött időt tudhatja magáénak (70+ perc).

A TikTok jelenleg több mint 3 millió 18 év feletti magyar felhasználóval rendelkezik, melynek többsége (61,8%) 25 év feletti.

Elmondhatjuk, hogy a célközönségük jelentős részét érhetik el ezen a csatornán a különböző e-kereskedők, és sikeresen építhetik márkájukat, illetve értékesíthetik termékeiket. Tulajdonképpen nem az a kérdés, hogy érdemes-e jelen lenni a TikTokon e-kereskedőként, hanem az, hogy hogyan lehet versenyelőnyt szerezni hatékony kommunikációval.

A Growww Digital digitális marketingügynökség nemrégiben közzétett egy listát az általuk legsikeresebbnek tartott 10 e-kereskedőről. Ők azok, akik az elmúlt időszakban, kitartó munkával több tíz-, illetve százezres követőtábort építettek fel.

Vegyük őket sorra, és nézzük meg, hogy mit tanulhatunk a sikereikből és hogyan válhat a TikTok bárki értékesítési csatornájává.

TOP 10 magyar e-kereskedő csatorna – Growww Digital válogatás*

 1. Mobilfox (881 800 követő)
  Telefondobálás, ingyen ajándékok a tagok számára, „Bocsi, te Mobilfox member vagy?” kérdések sorozata. A Mobilfox tudja, hogy nem elég egy tartalomtípust egyszer elkészíteni, nem elég egy üzenetet egyszer elmondani – ha igazán emlékezetesek szeretnénk maradni, ha egy erős márkát szeretnénk felépíteni, a folyamatos ismétlés elengedhetetlen. Fiatalos, dinamikus videók, a közönség folyamatos bevonása, egyértelmű, megjegyezhető üzenetek – ezt mind érdemes tőlük elsajátítani.
 2.   BALAZS KICKS (725 900 követő)
  Egy remek példa arra, hogy lehet a cég alapítója is a csatorna egyik arca, nem kell feltétlenül külsős tartalomgyártóban gondolkodni. Balázs egyszerre építi a személyes és cégmárkáját azzal, hogy a videók jó részének ő a főszereplője. A Balazs Kicks csatornáján a legkülönbözőbb tartalmakkal találkozunk: közönség bevonása különböző kihívások és kedvezmények által, nagy értékű rendelés csomagolása és bemutatása, aktualitásokhoz való kapcsolódás (pl. BL döntő). Ezek együttese eredményezi, hogy izgalmas, kreatív módon építik a márkát, értékesítik termékeiket.
 3.   Meglepkék (209 600 követő)
  Nagyszerűen alkalmazzák a családi élményekben, történetek erejében rejlő erőt, videóik üzenete, értékesítésük ennek köszönhetően sokkal személyesebbé vált. A videókban lévő gyors, dinamikus vágásokkal sikeresen fenntartják a nézők figyelmét. A Meglepkék csapata viszont nemcsak a vágást szervezte ki, de csatornájuk arcai is külsős szereplők. Nem kell tehát megijedni, ha egy vállalkozás nem tudja házon belül megoldani a tartalomgyártást, ma már remek csapatok segítik a cégek munkáját.
 4.   Reflexshop (178 900 követő)
  Hogyan lehet gyorsan és hatékonyan bemutatni egy óriási termékkínálatot? A Reflexshop csatornájának sikerült. Bár a közösségük építésére még lehetne nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen mind termékeik, mind a nézők aktivitása lehetővé tenné ezt, az mindenképp elismerésre méltó, ahogy a Barbie-Oppenheimer hullámot meglovagolva egy elképeszteőn sikeres nyereményjátékot indítottak. Több mint 5700 komment érkezett nyereményjátékról szóló videójuk alá.
 5. REGIO JÁTÉK (144 600 követő)
  Humoros, kreatív és akár szívhez szóló videók, a TikTokon való márkaépítés, a nem direkt termékbemutatás és -értékesítés tökéletes példái. A folyamatos történetmesélések, beszélgetések még inkább bevonják a nézőket. Az pedig, hogy „Marci” mindig ugyanabban, a játékboltot jellemző pólóban van, elősegíti, hogy tudat alatt is, még inkább megjegyezhetővé váljon a márka. A legtöbb videónál ügyelnek a SEOzásra is, így egy, pusztán kulcsszavak alapján kereső TikTok felhasználó is könnyedén rátalálhat tartalmaikra.
 6.   Gombolyagnyi szeretet (110 400 követő)
  Egy rendkívül különleges példája a webshopoknak Gombolyagnyi szeretet csatornája. A webshop egyik legnagyobb különlegessége, hogy pusztán csak 2 hetente nyitja meg kapuit, viszont akkor elképesztő gyorsasággal fogynak el a termékek. Már a csatorna névválasztása is érzelmeket kelt, segíti az elköteleződést. A csatorna arca a webshop üzemeltetője is egyben, aki nagy lelkesedéssel mutatja be újabb és újabb munkáit, azt, ahogy dolgozik, de lelkesen edukálja is követőit.
 7.   SUPERZ. (99 600 követő)
  A Superz története igazi sikersztori. Ők a közösségépítés és márkaépítés mesterei. Csatornájukon edukatív videók, vlogok, kulisszák mögötti videók is szerepelnek, de az elképesztő mennyiségű hozzászólás sem marad válasz nélkül. Ma már nemcsak a budapesti székhelyű bemutatóterem, de a többi városban megtalálható franchise partnerük is rendelkezik TikTok csatornával, a kecskeméti Superz. üzlet csatornája például már közel 50 000 követővel rendelkezik. Aki szeretné látni, hogyan lehet a viszonylag könnyen, telefonnal elkészíthető, mégis színes tartalomtípussal márkát építeni, érdemes megnéznie a csatornájukat.
 8.   Vágyaim (95 900 követő)
  Humoros videók, folyamatos közönségbevonás. Ez jellemzi leginkább a Vágyaim TikTok csatornáját, ahol nagyszerűen ráéreztek, hogyan lehet egy szexshopot is izgalmasan, kedvelhetően bemutatni. A 100% diszkrét csomagolás kreatív módon való kommunikálása újra és újra feltűnik csatornájukon, ami nem meglepő, hiszen értékajánlatuk egyike is ez. Remek példa arra, hogyan lehet a legmeredekebb témákból is kreatív tartalmat készíteni.
 9.   Marco Mobili Bútoráruház (79 400 követő)

Hogyan lehet a TikTokra akár hosszabb tartalmat készíteni úgy, hogy az végig izgalmas, érdekes maradjon? A Marco Mobili Bútoráruház csatornája pontosan erről szól. Edukatív, izgalmas, értéket teremtő és meghökkentő videók, melyeket egyszerűen nem lehet megunni. Érdemes megnézni, hogy milyen értékesítési megoldásokat találnak ki, és hogyan teszik izgalmassá a videók lezárását.

 1.   FANNA polewear (58 500 követő)

Hogyan lehet egy-egy ruhából a legtöbb sztorit, érdekességet, tippet kihozni? FANNA csatornája remek példa rá, hogy az adott ruhadarab nemcsak sokféleképpen viselhető, de több módon prezentálható is. Nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre is, ezt remekül prezentálják a ruhákat viselő lányokról készült videók.

*A követőszámok a 2023. november 6-i állapotot mutatják 

A Growww Digital a TOP10-es lista összeállításánál több szempontot is figyelembe vett: legnagyobb súllyal a követőszámot vizsgálták, mely összefüggésbe hozható a cég TikTokon való márkaismertségével.

„Igyekeztünk a listába a legkülönbözőbb szektorok TikTokon piacvezető szereplőit beválogatni: sneakereket, parfümöket vagy épp bútorokat értékesítők mellett megtalálhatjuk a Gombolyagnyi szeretet TikTok csatornáját is, aki egy egészen újfajta értékesítési módot választott: csak bizonyos időnként, 2 hetente nyitja meg webshopját, termékei általában elképesztően gyorsan, 1 órán belül elfogynak. A fenti lista szereplőitől sokat tanulhatunk, videóikból inspirálódhatunk. A következőkben ezeket fogjuk részletesen bemutatni, tárgyalni.”

Molnár Janka, TikTok üzletágvezető, Growww Digital

Tanulságok és tippek, amelyeket érdemes eltanulni a legnagyobbaktól és alkalmazni saját TikTok-kommunikációnkban:

 • Rendszeresség: a rendszeres tartalomgyártás elképesztően fontos, hetente több (minimum 3) videó még a legnagyobbak (Mobilfox és Balazs Kicks) esetén is. Ezzel biztosítják, hogy mindig a nézők képernyőjén legyenek. A kisebb csatornák ennél jóval több videót is posztolnak (pl. nem ritka, hogy a Superz. heti 7 videót tesz ki).
 • Minőség: minőségi tartalom a legtöbb csatorna esetén – a top szereplők közül a legtöbben nem telefonnal készítik a felvételt; van azonban kivétel, és így is megoldható a folyamatos növekedés (pl. Superz., de náluk is van pár profin elkészített videó).
 • A csatorna arca: van a csatornának arca, aki lehet a CEO, pl. a Superz. / Balazs Kicks esetén, de lehetnek külsős, erre betanított fiatalok is, pl. Vágyaim.
 • Tartalomtípusok: a legtöbben sokféle tartalomtípust használnak, ezeket folyamatosan váltogatják; tehát edukálnak, bemutatják az üzletet, bevonják az utca emberét, készítenek vicces tartalmakat, sztorikat mesélnek, az aktualitásokra reagálnak, bemutatják a termékeket, ha kell a szállítási módot, színfalak mögötti videókkal még inkább bevonják a nézőt stb.
 • Egyedi tartalom: szinte egyáltalán nem készítenek trendeket, egyedi tartalommal tűnnek ki. Kivételt képez talán a Vágyaim csatornája, viszont ők a trendeket is nagyon magukra szabják.
 • Célközönség: ismerik a célközönséget, a videók felépítése, hossza és szóhasználata abszolút rájuk van szabva.
 • SEO: vannak, akik profin csinálják a TikTokon belüli keresőoptimalizálást (pl. Marco Mobili Bútoráruház); van, aki szinte mindig ugyanúgy keresőoptimalizál, azaz látszódik, hogy foglalkozik vele, de túl sok energiát nem fektet bele (pl. Meglepkék); illetve vannak, akik szinte egyáltalán nem foglalkoznak a SEO-val (pl. Superz.). Ez azt is mutatja, hogy a TikTok SEO-zás még egészen gyerekcipőben jár Magyarországon.
 • Közösséget építenek: folyamatosan bevonják – akár csak kérdésekkel, akár szereplőként – a nézőket.
 • Idő: egyik csatorna sem pár hónap alatt lett piacvezető.

Hol helyezkedjen el a TikTok egy e-kereskedő digitális stratégiájában?

A TikTok a vásárlói út minden szakaszában a márkaismertségtől a konverzióig jó hatékonysággal használható. A rövid videós feed formátumnak és a bekapcsolt hangnak köszönhetően nagyon költséghatékony márkaépítési és ismertségi eszköz a vásárlási tölcsér tetején (akár a Facebookkal vagy Instagrammal szemben is alacsonyabb CPM-el érhető el a közönségünk).

A tölcsér közepén szintén erős forgalomterelő szerepet játszik, globális összehasonlításban több ezer elemzett hirdetés alapján a TikTok átlag átkattintási aránya 0,30% (CTR), míg a Facebooké 0,18%. (Forrás: Socialinsider kutatás).

Konverziós hatása már globális trendekben mérhető (TikTokMadeMeBuyIt), és sokban köszönhető az egyedi megjelenési formátumoknak és az érdeklődésalapú tartalomkiszolgálásnak. Így egy jól tervezett e-kereskedelmi stratégiában a tölcsér minden szintjén alkalmazhatók a TikTok hirdetési eszközei is.

„A szakmában ma már vitathatatlan, hogy a TikTok mekkora kiugrási lehetőséget biztosít az e-kereskedők számára. A Growww Digitalnál is azt látjuk, hogy ennek a csatornának a márkaépítés mellett, óriási értékesítéstámogató ereje van. Az az e-kereskedő, aki ezt a hullámot jól meg tudja lovagolni, határozott versenyelőnybe kerül a piacon. Ügynökségi oldalról mi pont ebben nyújtunk szakértői támogatást ügyfeleinknek.”

Szabó László, ügyvezető partner, Growww Digital

Kifejezetten e-kereskedőknek ajánlott hirdetéstípusok

Hogyan kezdd el? Első lépésként építsd be a TikTok pixelt az oldaladba legalább 3 esemény követésére (tartalommegtekintés, kosárba rakás és fizetés), erre mindenképp szükség lesz a konverziós kampányokhoz.

Melegítsd be a márkádat és juss el új felhasználókhoz!

In-feed hirdetések elérési vagy forgalomterelési céllal

Ez a TikTok legáltalánosabb formátuma a feedben elhelyezve, a hirdetések automatikusan indulnak el hanggal együtt a felhasználók Neked oldalán. Hirdethető 5–60 másodperc hosszú videó, bár márkaépítésre 30 másodpercnél, forgalomterelésre vagy konverziós célra pedig 6–15 másodpercnél hosszabb tartalom nem ajánlott.

Tipp: Ha rendelkezel sok interakciót kiváltott organikus tartalommal, hirdesd azt Spark ad formátumban – ugyanúgy a Neked oldalon jelenik meg, de natív tartalomnak tűnik, így 134%-kal magasabb a megtekintési aránya.

App promotion hirdetési cél

Ezzel a hirdetési céllal több új appletöltőt szerezhetsz, vagy megszólíthatsz meglévő felhasználókat, hogy újra megnyissák az appot.

Videós shopping hirdetések

Az egyik legújabb hirdetési formátum kifejezetten termékértékesítési céllal jött létre. A videós tartalmakat kombinálja feed alapú termékkártya hirdetésekkel és érdeklődési, illetve vásárlási hajlandóság alapon dinamikusan optimalizálja a felhasználónak mutatott videó és termék kombinációját.

Új ügyfelek elérésére és weboldallátogatók újracélzására egyaránt használható. A videós formátum egyedi kontextusba helyezi a termék bemutatását, míg a termékkártya információ lerövidíti a vásárláshoz vezető utat. 36%-kal több konverzió érhető el, mint a nem shopping típusú hirdetéseknél, 27%-kal alacsonyabb akvizíciós költséggel.

Tipp: Kombináld a jól teljesítő videós formátumokat egyedi termék feeddel – minél relevánsabb a videós tartalom és a hirdetett termék, annál jobban teljesítenek a hirdetéseid.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés