Connect with us
Hirdetés

technokrata

A Wise megnézte, 20 európai ország közül hol a legdrágább és a legolcsóbb a készpénzfelvétel

készpénzfelvétel

E-gazdaság

A Wise megnézte, 20 európai ország közül hol a legdrágább és a legolcsóbb a készpénzfelvétel

A Wise megnézte, 20 európai ország közül hol a legdrágább és a legolcsóbb a készpénzfelvétel

A lista élén Izland áll 4,6%-os díjjal, ami az Egyesült Királyságban 0,14%, Bulgáriában pedig 0,13%

Bár véget értek a nyári hónapok, az utazási szezon még mindig tart. Sok magyar tervez még ilyenkor utazást, hogy kihasználja a kedvező időjárást és az utószezon adta lehetőségeket.

Külföldi utazás esetén a készpénz továbbra is fontos része a költségek kezelésének, akár az utazók személyes preferenciája, akár a célország sajátosságai miatt. Akárhogy is, a külföldi ATM-ekből történő készpénzfelvétel nagyon költséges lehet a magas díjak miatt, amelyek nem mindig jelennek meg egyértelműen a bankautomaták kijelzőin.

Annak érdekében, hogy az utazók jobban megtervezhessék nyaralásuk költségvetését, a Wise összeállított egy listát a készpénzfelvétel díjairól Európa 20 országában, a legdrágábbtól a legolcsóbbig.

ATM díjai ATM díjai
1. Izland 4,60% 11. Spanyolország 0,70%
2. Törökország 3,59% 12. Lengyelország 0,63%
3. Albánia 1,31% 13. Norvégia 0,44%
4. Ausztria 1,23% 14. Portugália 0,41%
5. Csehország 1,20% 15. Szlovénia 0,31%
6. Grúzia 1,01% 16. Németország 0,29%
7. Horvátország 0,80% 17. Szlovákia 0,28%
8. Szerbia 0,79% 18. Olaszország 0,23%
9. Görögország 0,78% 19. Egyesült Királyság 0,14%
10. Bosznia-Hercegovina 0,77% 20. Bulgária 0,13%

A kalandvágyó nyaralók számára Izland a legdrágább a vizsgált országok közül, ahol a tranzakciós illeték 4,6%. A skála másik végén Bulgária áll, ahol az ATM-ek csak 0,13%-ot számítanak fel ATM-es pénzfelvételkor. A táblázat alján Olaszország és az Egyesült Királyság áll 0,23%-os, illetve 0,14%-os díjjal.

Az NMHH idei adatai alapján a magyarok két legkedveltebb úti célja 2023-ban Ausztria és Horvátország, ha a magas pénzfelvételi díjakat vizsgáljuk, ezek az országok benne van az első 10-ben. Érdemes a népszerű görög nyaralásoknál is figyelembe venni az ATM költségeket, jó hír viszont az olasz strandok vagy szlovák sípályák látogatóinak, hogy pihenésük alatt a tranzakciós díjak az alacsonyabbak közé tartoznak.

Mennyibe kerülnek ezek a díjak valójában?

Egy Izlandon nyaraló turista, aki 7 napon keresztül naponta 20000 forintnak megfelelő összeget vesz fel (összesen 140 000 forintot), több mint 6400 forintot fizet ATM-díjként. Ha viszont Bulgáriába utazik, és ugyanekkora összeget vesz fel, kevesebb mint 180 forintot költ tranzakciós díjra ugyanennyi nap alatt.

Ahhoz, hogy minél többet hozzunk ki a nyaralás költségvetéséből, érdemes tájékozódni, mielőtt pénzt veszünk fel egy ATM-ből. Néhány tipp a Wise-tól az utazni vágyók számára:

  • Ellenőrizzük, hol tudunk pénzt felvenni. A legolcsóbb megoldás, ha ezt még az utazás előtt megtesszük. Akárhogy is, a legjobb döntés, ha elkerüljük a reptéri pénzváltókat, amelyek gyakran nagyon kedvezőtlen árfolyamokat alkalmaznak, és elrejtik a magas költségeket a fogyasztók elől.
  • Ellenőrizd, milyen díjakat számít fel a kártyaszolgáltató. Bár a legtöbb szolgáltató engedélyezi a külföldön történő pénzfelvételt, ám ezek költséges szolgáltatások lehetnek. Ahhoz, hogy pénzt takarítsunk meg, váltsuk át a pénzt még az indulás előtt vagy vigyünk magunkkal többpénznemű kártyát, hogy érkezés után felvehessünk készpénzt. Egyes kártyák bizonyos összeghatárig ingyenes ATM-es készpénzfelvételt is kínálnak külföldön.
  • A célállomásra érkezve tanácsos körülnézni. Ha több ATM is van a közelben, érdemes lehet összehasonlítani a díjaikat, mivel a díjak bankonként eltérőek lehetnek.
  • Próbáljuk meg elkerülni a hitelkártyáról történő készpénzfelvételt, mivel annak magas díjai vannak, és kamatot is fizetnünk kell utána.
  • Ha van lehetőség arra, hogy a pénzfelvételkor kiválasszuk, melyik pénznemben “fizessünk”, győződjünk meg arról, hogy a helyi pénznemet választjuk.

Pápai Attila, a Wise egyik mérnöki csapatának vezetője elmondja:

“Amikor a nyaralás költségvetését tervezzük, általában megnézzük, hogy melyik a legjobb kártya a külföldi fizetésekhez, de gyakran nem vesszük figyelembe, hogy mennyibe kerül a bankautomatás készpénzfelvétel. Bár a mindennapi fizetések Magyarországon egyre inkább digitálisak, a készpénz még mindig elterjedt számos nagyobb nyaralóhelyen. Mivel a megélhetési költségek folyamatosan emelkednek, fontos, hogy a nyaralásra szánt pénzünknek minél kisebb részét költsük rejtett és túlzott ATM-díjakra. Ezek gyorsan magas költségeket eredményezhetnek. Mi, a Wise-nál arra kérjük a bankokat és más szolgáltatókat, hogy az ügyfelet helyezzék előtérbe, és legyenek átláthatóak az árazásukkal kapcsolatban. Ha utazási tervei között szerepel a felsorolt drágább országok egyike, különösen figyeljen az ATM-díjakra, és inkább a nyaralásra fordítsa a pénzét.”


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés