Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zuhanó hitelkamatokkal indul a február a bankpiacon

E-gazdaság

Zuhanó hitelkamatokkal indul a február a bankpiacon

Zuhanó hitelkamatokkal indul a február a bankpiacon

Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.

Ilyet se láttunk régóta – beestek a személyi kölcsön kamatok

Miközben a hírek arról szólnak, hogy az infláció januárban tetőzött Magyarországon, addig a hazai bankoknál már februárra fordulva kedvezőbb világ jött el a hitelfelvevők számára. A BiztosDöntés.hu adatai szerint az év második hónapjában több pénzintézet is számottevően csökkentette személyi kölcsönei kamatait.

Az Erste Banknál a maximum nettó 250 ezer forintos nettó jövedelmet igazolni tudó, valamint a maximum 3 millió forintot igénylő ennél nagyobb jövedelemmel rendelkező ügyfelek maximum 5 éves időtartamra a korábbi 19,41 százalék helyett, 128 bázisponttal kisebb, 18,13 százalékos kamaton tudnak Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönt felvenni. Aki a 250 ezer forintos igazolt jövedelemmel ennél hosszabb futamidőben gondolkodik, és az igényelt összeg nem haladja meg a 8 millió forintot, a januári 18,36 százalékos hitelkamatnál közel 1 százalékponttal kisebb, 17,38 százalékos kamat mellett kapja meg a kölcsönét az Erstétől.

Az OTP-nél is hasonló, 98 bázispontos kamatvágás volt a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelnél – annak az ügyfélnek, aki 2 és 4,1 millió forint közötti összeg felvételében gondolkodott. Így a bank az Erstéhez hasonlóan 17,38 százalékos kamatot hirdetett meg a legkisebb hitelösszegsávban. Az OTP kiterjesztette a legalacsonyabb hitelösszegsávot is, már nem kínál külön kamatot a 3,1-4,1 millió forintot igénylő ügyfeleknek. Ők csekélyebb, 61 bázispontos kamatcsökkenést érezhetnek így a januári 17,99 százalékos kamathoz képest.

A Cofidis is csökkentette Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitele kamatait, ami hitelösszegtől és futamidőtől függően 16,24-19,21%-ról 16,24-18,21%-ra változott.

Nem járnak ennyire egyértelműen jól a Raiffeisen ügyfelei. Míg az Ersténél és az OTP-nél a csökkenő kamattal bíró sávok mellett a többi kamat változatlan maradt, a Raiffeisennél a nem megfelelően választók kamatemelkedéssel is találkoznak. Ennek oka az, hogy a bank a korábban adott kamatkedvezményeket csökkentette. Így hiába csökkent a kedvezmények nélküli kamat 22,05 százalékról 21,99 százalékra, kamatcsökkentést csak azok az ügyfelek élnek meg, ahol a kedvezményeket ennél kisebb mértékben csökkentette a bank. Így a versenytársakhoz képest nem éppen izmos 1 bázispontos a kamatcsökkenés a 450 ezer forintos nettó jövedelemmel rendelkező, és aktív számlahasználatot vállaló, valamint a Hitelkiváltó Plusz konstrukciót választó ügyfelek körében. Más kérdés, hogy az így kialakult 13,39 százalékos kamat igen kedvezőnek mondható. A többi kedvezménykategóriában ugyanakkor 34 bázispontos kamatemelést hozott a kedvezmények mértékének 0,4 százalékpontos csökkentése.

A korábbi kamatemeléseket zárójelbe tették a lakáshiteleknél is

“Persze, azért nem kell feltétlenül az egekbe dicsérni a bankokat, hiszen a mostani kamatcsökkentések alapját a referenciakamatok csökkenése okozta – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – Az ugyanakkor a mostani lépésekből is jól látszik, hogy az ügyfelekért zajló versenyben a kamatcsökkenések gyorsabban áttörnek majd a piacon, hiszen a pénzintézetek is tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi kamatszintek mellett nagyon nehéz új kölcsönt felvenni akaró ügyfeleket találni.”

Ez vezetheti a lakáshitel piacon az Erste Bankot is akkor, amikor a január közepén meglépett kamatemelés majd a január végi kamatcsökkentés után február 8-tól drasztikusan, 100 bázisponttal visszavágja az 5 és 10 éves jelzáloghitelei kamatait. Így alig több, mint két hét után az 5 éves kamatperiódussal kínált kölcsönök kamata ismét 10,39-10,63 százalék lesz, ám a 10 évre fix hitelt felvenni akarók jobban járnak, hiszen esetükben ugyancsak 100 bázispont lesz a kamatcsökkentés. A 30 millió forint feletti összeget igénylő ügyfelek így akár 8,99 százalékos kamaton is fel tudnak venni kölcsönt jövő szerdától.

Január elején a K&H már csökkentette a 10-15 évre fix törlesztéssel bíró lakáshitelének kamatát, ám a többi kamatperiódusra 35-96 bázispont volt a kamatemelés mértéke. Ezt az emelést tette zárójelbe a bank azzal, hogy január 26-tól a korábbi kamatszinteket 53-128 bázisponttal visszavágta – így akár már 9,7 százalékos kamat mellett lehet a standard kondíciók szerint jelzáloghitelt igényelni a banknál. Ezenkívül február 1-től 1%, maximum 150 ezer forint jóváírás akciót hirdettek a támogatott lakáshitelekre, de ehhez több feltételt kell teljesíteni, mint például jóváírás érkeztetését, bankkártyás vásárlást.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés