Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kötelező lesz a bérsáv Európában

bérsáv

E-gazdaság

Kötelező lesz a bérsáv Európában

Kötelező lesz a bérsáv Európában

Ha a főnök kevesebbet fizet a női munkavállalónak, mint a férfi alkalmazottnak, az új jogszabály értelmében kompenzációra kerül sor.

Az Európai Bizottság 2022. december 15-én bejelentette, hogy az Európai Parlament és a Tanács megállapodott a bérek átláthatóságáról szóló irányelvről. Új szabályozások kerülnek bevezetésre, amelyek számos konkrét előnyt biztosítanak és átláthatóbbá teszik a munkaerőpiacot.

A No Fluff Jobs IT állásportál összegyűjtötte azokat konkrét változásokat, amelyek hamarosan új normákat jelentenek a munkaerőpiacon. A vállalat az álláspiac átláthatóságának ösztönzésére idén szeptemberben közösségi kampányt indított annak érdekében, hogy az állásajánlatokban kötelező legyen megjelölni a bérsávot.

Íme a konkrét változások:

A nemek közötti bérszakadékról szóló jelentés.

Elsőként a 250 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatokra (éves jelentéstételi kötelezettség), majd a 150–249 (háromévenkénti jelentéstétel), és még később a 100–149 alkalmazottat foglalkoztató vállalatokra (szintén háromévenkénti jelentéstétel) terjed ki. A nemek közötti bérkülönbség problémája így Európában egyaránt megszűnhet vagy legalábbis jelentősen csökkenhet.

A munkavállalók tájékoztatáshoz való joga.

A munkavállalóknak joguk lesz tájékoztatást kérni a munkáltatótól az egyéni bérszintjükről, valamint az azonos vagy egyenértékű munkát végző munkavállalók kategóriáinak átlagbérszintjéről nemek szerinti bontásban. Ez a jog a vállalat méretétől függetlenül minden munkavállalót megillet. Ennek köszönhetően a munkáltatóknak kötelező lesz a bértáblák közlése a munkavállalók irányába.

Bérezési átláthatóság az álláskeresők számára.

A munkáltatóknak az álláshirdetésben vagy az állásinterjú előtt tájékoztatást kell adniuk a fizetési bérsávjáról (vagy legalább a fizetési sáv minimumjáról).

A munkáltatók nem kérdezhetik meg a leendő munkavállalókat a fizetési előzményeikről.

A munkavállaló szempontjából nagyon fontos pont, hiszen ez biztosítja, hogy esélye legyen arra, hogy méltányos díjat kapjon.

Európa vezető IT állásportálja idén szeptemberben indított tiszteljukegymast.hu kampányában arra ösztönözte a munkáltatókat, hogy a hirdetéseikben tüntessék fel az állásajánlathoz kínált bérsávot, továbbá arra buzdított minden érdeklődőt, hogy írja alá az Európai Bizottsághoz intézett nyílt levelet a transzparens álláshirdetések irányelvére vonatkozóan. A petícióval már több mint 13 000 aláírást gyűjtött össze a cég.

A No Fluff Jobs által is követett normák a világ néhány pontján már léteznek. A legjobb példa erre Colorado állam, amely már majdnem két éve szigorú törvényi követelményeket támaszt a munkáltatókkal szemben. A Coloradóban állást hirdető munkáltatóknak az álláshirdetésekben közölniük kell a bérsávot, a munkakörben elérhető egyéb juttatások (pl. bónuszok vagy jutalékok), valamint a béren kívüli juttatások részletes leírását. Mindez összhangban van “az egyenlő munkáért egyenlő bért” törvényben foglaltakkal, amely szintén megakadályozza a nemi alapon történő bérdiszkriminációt.

Hogyan tovább?

Az Európai Parlament és a Tanács által elért politikai megállapodást a társjogalkotóknak most hivatalosan jóvá kell hagyniuk. Az irányelv az elfogadást követően a Hivatalos Lapban való kihirdetését követő 20 napon belül lép hatályba, és a tagállamoknak három éven belül át kell ültetniük az irányelv új elemeit a nemzeti jogba.

Szankciók és pénzbírságok is bevezetésre kerülnek. A tagállamoknak konkrét szankciókat (a bírság összegét) kell megállapítaniuk az egyenlő díjazás elvének megsértése esetén. Az esélyegyenlőségi szervek és a munkavállalói képviselők viszont jogi vagy közigazgatási lépéseket tehetnek az egyes munkavállalók nevében.

Ha egy vállalat túl keveset fizetett, kártérítést kell fizetnie.

Az új törvény értelmében a munkavállalóknak is jár majd kompenzáció. Azok, akik nemi alapú bérdiszkrimináció áldozatai lettek, kártérítést kaphatnak, beleértve az elmaradt bérek és a kapcsolódó bónuszok teljes kifizetését. Ezen felül bevezetésre kerül a “munkáltatóra háruló bizonyítási teher” – ez azt jelenti, hogy ha a munkáltató nem teljesítette a bérek átláthatóságával kapcsolatos kötelezettségeit, akkor nem a munkavállalónak, hanem a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy nem történt bérdiszkrimináció.

„A No Fluff Jobsnál már több mint nyolc éve, a megalakulásunk óta küzdünk a bérek átláthatóságáért. A mai napig mi vagyunk az egyetlen nemzetközi IT állásportál, ahol az állásajánlatok 100 százalékában szerepel a fizetési bérsáv”

– mondja Magdalena Gawłowska-Bujok, a No Fluff Jobs alapítója és COO-ja. A No Fluff Jobs állásportál évek óta küzd a bérek transzparenciájáért, mert tudja, hogy a munkaerőpiacot lehet és kell is javítani a munkavállalók érdekében. A munkaerőpiac az új irányelvek bevezetésével mindenki számára kedvezőbb lesz.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés