Connect with us

Hirdetés

technokrata

Akár 1 milliót is spórolhatunk karácsonyra, ha jó hitelt választunk

BiztosDöntés

E-gazdaság

Akár 1 milliót is spórolhatunk karácsonyra, ha jó hitelt választunk

Akár 1 milliót is spórolhatunk karácsonyra, ha jó hitelt választunk

A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.

A BiztosDöntés.hu kalkulátora szerint az átlagember akár közel 1 millió forintot maga is megspórolhat egy 3 és 5 milliós hitelen, ha a legkedvezőbb ajánlatot választja.

Visszaesett a hitelfelvételi kedv

Drasztikus hitelkereslet-visszaeséssel számolnak a bankok az előttünk álló fél évben – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Jelentésének banki várakozásokat feltérképező felméréséből. Mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelek esetében a bankok 90 százaléka visszaeséssel számol. Ez persze érthető annak fényében, hogy a harmadik negyedévben a lakáshitelek új kihelyezése összességében már 30 százalékkal, szeptemberben év/év alapon már közel 40 százalékkal esett vissza.

A személyi kölcsönöknél Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője szerint a kihelyezési összegekben még nem látható úgy a lassulás, mint a szeptemberben éves alapon csaknem megfeleződő lakáshitel-folyósításban, de az év kilencedik hónapjában már itt is 15 százalékkal kevesebb kölcsönt folyósítottak a bankok, mint 2021 szeptemberében. A visszaesés a szakértő szerint az ügyletek darabszámában ugyanakkor hasonlatos lehet a lakáshitelekéhez, tekintve, hogy a növekvő infláció miatt a személyi hitelből finanszírozott beruházások drágulása az átlagos hitelösszeg megugrását vonta magával. A korábbi évek 1,5 milliós átlagösszegéhez képest a piaci konstrukciókban felvett személyi kölcsönök átlaga már meghaladta a 2 millió forintot, az új ügyleteknek tavasszal már 25 (egyes piaci szereplőknél akár 45) százalékát adó Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hiteleknél ráadásul az MNB már 4,1 millió forintos átlagos hitelösszeget mért a nyáron. Azaz lényegesen kevesebb ügylet valósul meg, igaz, magasabb összegről szólnak a szerződések.

Karácsonyi „akció”: nem emelnek kamatot a bankok

Az MNB szerint a következő hónapokban a hitelezési feltételek szigorodása, a kamatok további emelkedése várható mind a lakáshitelek, mind a személyi kölcsönök esetében. Miután a korábbi években a karácsony előtti hetek voltak a nyár végi szezon mellett a személyi kölcsönök esetében a legkomolyabb forgalmat produkáló hónapok, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője úgy véli, a következő hetekben a bankok még kivárnak az érdemi kamatemelésekkel a fogyasztási hitelek piacán, bár a korábbi években gyakori kamatakciók idén többségében elmaradnak majd. Gergely Péter szerint ezt a helyzetet a jelenlegi kamatszintek mellett most elsősorban nem arra érdemes kihasználni, hogy a karácsonyi ajándékokat finanszírozzunk hitelből. Ám azoknak, akik év végén, vagy a jövő év elején vágnának valamilyen komolyabb beruházásba, amelyhez amúgy is hitelfelvételben gondolkodtak volna, érdemes kihasználniuk a bankok karácsonyi ajándékát a megtartott kamatot és előrehozniuk a hitelfelvételt.

Közel 1 millió spórolható a jó választással

Emellett – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu hitelszakértője – továbbra is fontos a banki ajánlatok összehasonlítása. A bankoknál 3 millió forintot 5 évre jelenleg legjobb kondíciókkal a Cofidisnél lehet felvenni, itt a havi törlesztőrészlet 68 400 forint, ám ugyanez a kölcsön a BiztosDöntés.hu személyi kölcsön kalkulátorában szereplő banki ajánlatok között 83 400 forintos havi törlesztőrészlettel is elérhető. A legjobb ajánlat választásával az ügyfél 900 ezer forintot spórolhat meg a hitel teljes összegének visszafizetésekor, 4,1 milliót kell törlesztenie a bank felé, szemben a legrosszabb ajánlat 5 milliót meghaladó hitelköltségével.

Ha komolyabb beruházásra vennénk fel személyi kölcsönt, akkor az UniCredit Bank a legjobb megoldás. Itt 5 millió forintot 5 évre jelenleg 14,41 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) mellett tud felvenni egy átlagfizetéssel bíró ügyfél, a havi törlesztőrészlet alig haladja meg a 115 ezer forintot.

A hitelezhetőség határán a legrosszabb ajánlatok

Ugyanez az 5 milliós kölcsön ugyanakkor 20,26 százalékos THM szinten is szerepel más bank ajánlatában – a teljes hitelköltségben itt is 900 ezer forint körüli különbséget mutat a statisztika. Ekkor viszont a havi törlesztőrészlet már közelíti a hitelezhetőség határát: a KSH adatai szerint a magyar emberek fele kevesebb mint 272 200 forintot visz haza havonta (kedvezmények nélkül számolt medián nettó átlagkereset), ennek 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre. Azaz az emberek fele a legrosszabb személyi kölcsön ajánlatot elfogadva a havi keresetének 47 százalékát, 128 ezer forintot kénytelen hitelfelvételre fordítani.

A gazdagnak a hiteltörlesztés se fáj annyira

Akinek jobban megy, annak ugyanakkor a hitel is édesebb. Havi nettó 600 ezer forintos jövedelem mellett a Magyar Bankholding tagjainál, az MKB-nál és a Takarékbanknál még 10 százalék alatti kamaton lehet 5 millió forintos személyi hitelt felvenni (THM 10,75%). Ez 107 ezer forint alatt maradó törlesztőrészletet jelent az amúgy is módosabb adósnak

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés