Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fiatal programozók újításai segíthetnek a megváltozott munkaképességű álláskeresők elhelyezkedésében

megváltozott

E-gazdaság

Fiatal programozók újításai segíthetnek a megváltozott munkaképességű álláskeresők elhelyezkedésében

Fiatal programozók újításai segíthetnek a megváltozott munkaképességű álláskeresők elhelyezkedésében

Tizennégy csapat indult a Morgan Stanley programozói versenyén

Megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését segítő megoldásával a Codecool programozó iskola diákjaiból álló csapat nyerte meg a Morgan Stanley által – 2021 után – idén már másodszor megrendezett Code to Give hackathont.

A versenyre diákok, pályakezdők és legfeljebb két éve dolgozó IT szakemberek jelentkezhettek, hogy a Morgan Stanley informatikus mentoraival együttműködve, a Salva Vita Alapítvány partnereként olyan digitális eszközt fejlesszenek ki, amely megkönnyíti a munkát keresők képességeinek felmérését.

A Morgan Stanley budapesti irodája – amely közel 3000 munkatársával a globális bank egyik legnagyobb informatikai központja – 2021 után most másodszor hirdette meg Magyarországon a Code to Give programot. A kezdeményezés lényege, hogy a vállalat szakemberei diákokkal és pályakezdő szakemberekkel fognak össze, hogy egy egyhetes virtuális hackathon során nonprofit szervezetek problémáira fejlesszenek innovatív digitális megoldásokat.

Képességfelmérés digitálisan és akadálymentesen

A tavalyi kiírást az Amigos a Gyerekekért Alapítvány számára írt nyelvtanuló applikációval budapesti gimnazisták csapata nyerte. Idén a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését segítő Salva Vita Alapítvány „megrendelésére” kellett kifejleszteni egy olyan digitális megoldást, amely a toborzási–kiválasztási folyamat első fázisát jelentő képességfelmérés során ad segítséget. A folyamat magába foglal egy angol nyelvi, egy vizuális észlelési és egy szociális kompetenciákat felmérő tesztet, valamint egy munkamotivációs felmérést is. Jelenleg mindez papíralapon zajlik – a feladat a tesztek digitalizálása volt, méghozzá akadálymentes módon úgy, hogy a fogyatékkal élő felhasználók számára is könnyen elérhető legyen.

A hackathonra 14 csapat jelentkezett, és egy héten át dolgozhattak a megoldáson Morgan Stanley-s mentorukkal. A legjobb tíz csapat a bank budapesti irodájában mutatta be megoldását a vállalat és az alapítvány munkatársaiból álló zsűrinek. Szoros versenyben a Codecool Oktatási Intézet három tanulójából álló csapat pályázatát ítélték a legjobbnak, amely intuitív módon tette lehetővé a tesztek online kitöltését. A győztes trió (Szilágyi Petra, Kis Lóránd, Szabó Imre) fejenként 150 ezer forint értékű jutalmat nyert, és – a többi résztvevőhöz hasonlóan – lehetőséget kapott, hogy közelebbről megismerkedjen a Morgan Stanley-nél kínálkozó gyakornoki- és karrierlehetőségekkel.

„A programozó-iskolában ismerkedtünk össze a csapattagokkal, és noha már korábban, az oktatás keretében is oldottunk meg való életből vett problémákat, először kellett akadálymentes felhasználói felületet fejlesztenünk, ami nagy kihívást jelentett. Örömmel dolgoztunk a megoldáson, és büszkék vagyunk rá, hogy az valódi segítséget jelenthet majd a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedésében”

– mondta el Szilágyi Petra, a győztes csapat tagja.

Tudással és mentorálással a közösségért

A Code to Give program szervesen illeszkedik a Morgan Stanley kultúrájába. A vállalat egyik alapértéke a „giving back” filozófia, a törekvés, hogy igyekszik visszaadni a közösségnek, amelynek része. Az elmúlt években a cég többek között természettudományos orientációs programot indított lányok számára Smartiz néven a Nők a Tudományban Egyesülettel, támogatta a Heim Pál Gyermekkórházat, kollégái részt vettek jótékonysági evezős versenyeken a Bátor Tábor javára, innovatív technológiák használatára tanították civil szervezetek munkatársait, és pénzügyi ismereteket oktattak hátrányos helyzetű roma gyerekeknek a BAGázs Egyesülettel.

„A Morgan Stanley fontos célja, hogy támogassa és gazdagítsa azokat a közösségeket, ahol munkatársai élnek és dolgoznak. Ennek részeként ösztönözzük informatikus munkatársainkat, hogy bocsássák tudásukat nonprofit szervezetek rendelkezésére, és így támogassák őket a digitális átállásban – mondta el Dave Atheis, a Morgan Stanley budapesti informatikai részlegének vezetője. – A Code to Give célja, hogy a vállalaton kívüli tehetséges informatikusok – diákok, pályakezdők és tapasztalt szakemberek – bevonásával segítsünk jelenlegi jótékonysági partnerünknek, a Salva Vita Alapítványnak, és örömünkre szolgált, hogy ilyen sok kiváló csapat jelentkezett a felhívásra.”

„Büszke vagyok rá, hogy már másodszor rendezhettük meg a Code to Give hackathont Budapesten, és arra is, hogy munkatársaink nagy számban jelentkeztek mentorként a programra – tette hozzá Mátyás-Kollár Gabriella, a Morgan Stanley budapesti informatikai részlegének operatív vezetője. – Sok kiváló megoldás közül választhattuk ki a legjobbat, és munkatársaink örömmel dolgoznak majd azon a következő hetekben, hogy segítsünk a győzteseknek végleges megoldást fejleszteni, és beépíteni azt a Salva Vita Alapítvány honlapjába.”

Értelmes és hasznos munka a fogyatékkal élő embereknek

A Morgan Stanley 2013 óta működik együtt a fogyatékossággal élő emberek integrációját zászlajára tűző Salva Vita Alapítvánnyal, amelynek munkatársai segédkeznek a megváltozott munkaképességű munkavállalók felvétele és munkába állása során. A vállalat idén úgy döntött, hogy tovább mélyíti kapcsolatát az alapítvánnyal, amely a következő két évben a vállalat kiemelt jótékonysági partnere lesz. Az együttműködés a része a Code to Give idei kiírása is.

„Nagyban növeli az elhelyezkedés és a munkahely megtartásának esélyét, ha az álláskeresési folyamat elején pontos képet alkotunk és adunk a jelöltek tudásáról, képességeiről. Ez minden munkavállaló esetén így van, de a megváltozott munkaképességű emberek esetében talán még nagyobb jelentőséggel bírhat”

– mondta el Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője, a zsűri tagja.

Hozzátette:

Alapítványunk személyre szabott segítséget nyújt a fogyatékkal élő embereknek és az őket alkalmazó cégeknek is, hogy előbbiek megtalálják a számukra legalkalmasabb munkakört, utóbbiak pedig megfelelő szakemberhez jussanak. Ez a folyamat egy alapos képességfelméréssel kezdődik, ami jelenleg papíralapon zajlik, ezért a győztes csapat munkája óriási segítséget jelent nemcsak nekünk, hanem a hozzánk fordulók számára is. Nemcsak a nyerteseknek, hanem minden egyes résztevőnek és szervezőnek köszönjük, hogy idejüket áldozták arra, hogy minél több fogyatékkal élő ember találjon számára megfelelő, értelmes és hasznos munkát.”

Fordítás, próbainterjúk, workshopok

A kiemelt jótékonysági partnerség keretében az anyagi támogatás mellett a Morgan Stanley önkéntesei olyan feladatokban segítik a Salva Vita Alapítvány munkáját, mint különböző anyagok fordítása, videók feliratozása és Excel-oktatás. Ezen felül a cég az Alapítvánnyal kapcsolatban álló munkavállalóknak lehetőséget biztosít próbainterjúkon való részvételre is, amelynek keretein belül értékes visszajelzéseket kaphatnak az alapítványon keresztül érkező jelöltek szakmai felkészültségéről és angol nyelvtudásáról. Ezek a visszajelzések már több esetben segítségül szolgáltak ahhoz, hogy a jelöltek sikeresen teljesítsék a Morgan Stanley kiválasztási folyamatát és csatlakozzanak a cég munkavállalói körébe. A Morgan Stanley kollegái részt vesznek az Alapítvány által tartott ’Disability Awareness Worskshopokon’ is, amelyek segítik őket abban, hogy magabiztosan kommunikáljanak a megváltozott munkaképességű jelöltekkel.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés