Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kétszer akkora hitel kell egy lakáshoz, mint öt éve – megújul a THM

E-gazdaság

Kétszer akkora hitel kell egy lakáshoz, mint öt éve – megújul a THM

Kétszer akkora hitel kell egy lakáshoz, mint öt éve – megújul a THM

Míg 5 éve kevesebb, mint 7, manapság már 14 millió forintot vesz fel egy átlagos lakáshitel-adós a bankoktól. Az emelkedő trendet látva a jogalkotók a realitásokhoz igazították a THM kimutatást is.

Már 14 millió forint egy átlagos lakáshitel

Öt év alatt megduplázódott az egy folyósított lakáshitelre kifizetett összeg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a piaci lakáshitelek esetében 2017-ben átlagosan 6,95 millió forint kölcsönt igényeltek a hitelfelvevők, 2021 végén azonban az átlagösszeg már 13,94 millió forintot tett ki.

– Ez alatt az öt év alatt ugyan az új lakások átlagos négyzetméterára is megduplázódott, ám az ilyen típusú hitelügyletek mindössze a szerződések 18, a folyósított kölcsönök állományának 17 százalékát teszik ki – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu portál hitelszakértője. – A hitelezés négyötödét érintő használt lakások átlagos négyzetméterára 2017-hez képest mindössze 63,5 százalékkal emelkedett.

Minden ötödik adós kifeszített hitelfelvevő

A folyósított lakáshitelek összegének duplázódásához a BiztosDöntés.hu szakértője szerint így egyértelműen a lakossági ügyfelek bátrabb hitelfelvételi kedve vezetett. Az elmúlt években az akkori biztatóbb gazdasági környezetben egyre több család mert komolyabb mértékben hitelre támaszkodva ingatlant vásárolni.

Míg 2017-ben a hitelügyleteknek kevesebb, mint 15 százalékánál érte el a bevállalt havi törlesztőrészlet összege a nettó fizetés 40 százalékát, addig az idén tavasszal folyósított hitelek esetében már az ügyletek 18,5 százalékánál fordítódik az adós keresetének több, mint 40 százaléka lakáshitel törlesztésre.

A mostani kamatkörnyezetben az adósok mind nagyobb része kényszerül kifeszítettebb hitelfelvételre, emellett pedig egyre több adós szorul ki a lakáshitel-piacról, mert jövedelme nem elegendő a szükséges hitelösszeg felvételéhez. A Magyar Nemzeti Bank hitelfék szabályai ugyanis 500 000 forintos nettó kereset alatt a rendelkezésre álló jövedelem 50 százalékáig engedik a törlesztőrészlet-bevállalását.

Megújul a THM

A megugró hitelösszegeket látva a szabályozók is léptek. 2022. november 1-től ugyanis változik az ügyfelek hitelfelvétel előtti tájékoztatását szolgáló egyik legfontosabb adat, a teljes hiteldíj mutató (THM) számítási módszertana. A hitelek kamatát és teljes költségét egyetlen számban jelző mutató kötelező példaszámítását a bankoknak a lakáshitelek esetében a jövő hónaptól nem 5, hanem 12 millió forintos hitelösszegre vonatkozóan kell kimutatniuk.

– Az új példaszámítás sokkal pontosabb képet mutat majd a hitelfelvételben gondolkodók számára arról, hogy összességében milyen költségekkel számolhatnak, ha hitelfelvételben gondolkodnak – vélekedik Gergely Péter.

A piaci lakáskölcsönök átlagösszege 2015-ben lépte át a korábbi 5 milliós átlagos értéket. Ideje volt tehát a ráncfelvarrásnak.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
casio

SmartWatch

Visszatért a ’70-es évek úttörő karórája

2024. február 22. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés