Connect with us

technokrata

A növekvő chiphiány hatalmas áremelkedést fog okozni

chiphiány

E-gazdaság

A növekvő chiphiány hatalmas áremelkedést fog okozni

A növekvő chiphiány hatalmas áremelkedést fog okozni

A beszállítókat már elérte a chipkészítéshez szükséges kulcsanyagok hiánya, mivel az ipar rohanó tempóban próbálja kielégíteni a készülékek iránt folyamatosan növekvő keresletet és betömni az ellátási lyukakat.

Ennek eredményeként sok nagy chipgyártó emelni kezdte a számítógépek és egyéb modulok gyártásához használt termékek árát. Az ipari bennfentesek szerint az áremelés folytatódhat.

A trend mára a fogyasztókra is hatással van. Egyes népszerű laptopmárkák árai az elmúlt két hónapban emelkedtek, ahogy más elektronikus cikkek is a kiskereskedelemben.

A The Wall Street Journal szerint a HP 8 százalékkal emelte PC-árakat, míg a nyomtatók ára egy év alatt több mint 20 százalékkal emelkedett. A HP vezérigazgatója, Enrique Lores kijelentette, hogy az alkatrészhiány felelős az árnövekedésért, és hogy a vállalat tovább változtatja az árakat a költségnövekedés függvényében – közölte a Bernstein Research.

A Samsung pedig kijelentette, hogy a chiphiány már a televíziók és egyéb készülékek gyártást is eléri. Eközben az LG elismerte, hogy a hiány szintén komoly problémákat okoz a cég számára. Ben Suh, a Samsung befektetői kapcsolatainak vezetője a CNBC-nek elmondta, hogy a globális félvezetőhiány meghatározott termékek és kijelzők gyártására hatást gyakorol. Suh hozzátette, hogy a kiskereskedőkkel és a főbb csatornákkal tárgyalnak az ellátási tervekről annak érdekében, hogy az alkatrészeket azokhoz a termékekhez rendelhessék, amelyeknek a sürgősségük vagy az ellátás szempontjából nagyobb prioritást élveznek.

Koh Dong-Jin, a Samsung vezérigazgatója és mobilfőnöke elmondta, hogy az informatikai szektorban a chipek kínálata és kereslete komoly egyensúlyhiányban van. Ennek eredményeként a vállalat úgy döntött, hogy kihagyhatja a következő Galaxy Note okostelefon-bevezetést.

A Financial Times szerint az LG szorosan figyelemmel kíséri a chiphiány helyzetet, mivel egyetlen gyártó sem menekülhet a probléma elől, ha az elhúzódik. A mosógépekben és az intelligens kenyérpirítókban alkalmazott technológiához hasonlóan még az alacsony marzsú processzorok is hiánycikkek. Noha a legtöbb kiskereskedő még mindig megkapja ezeket a termékeket, a következő hónapokban problémákkal szembesülhetnek.

Forrás: Computerworld

További E-gazdaság

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu