Connect with us

Hirdetés

technokrata

A folyamatautomatizálás ma már a kkv-k számára is valós alternatíva

folyamatautomatizálás RPA

E-gazdaság

A folyamatautomatizálás ma már a kkv-k számára is valós alternatíva

A folyamatautomatizálás ma már a kkv-k számára is valós alternatíva

A robotizált folyamatautomatizálás (RPA) a kkv-k között is egyre népszerűbb megoldás, amely számos kézzel fogható előnyt jelent. Ilyen például a jelentős hatékonyságnövelés, az időmegtakarítás és a nagy mértékű költségcsökkentés. Az RPA emellett a munkaerőhiány kivédésében is nagy segítséget nyújthat.

A szervezeti folyamatok döntő befolyást gyakorolnak egy vállalat teljesítményére. A hatékonyan szervezett folyamatoknak köszönhetően nő a szervezet eredményessége és csökken a felesleges erőforrás-felhasználás. Az informatika és tudomány jelenlegi szintje pedig már a folyamatlépések automatizálását is lehetővé teszi. Vagyis a folyamatlépések helyettesíthetők szoftveres robotokkal – ez az RPA: Robotic Process Automation. Ezek a szoftverrobotok legtöbbször adminisztratív munkakörökben váltják fel a humán munkaerőt.

A kkv-k és az RPA

Első hallásra sokan arra gondolnak, hogy a robotizáció elsősorban a nagyvállalatok, sőt, a multinacionális óriáscégek számára lehet érdekes. Pedig az igazság az, hogy a robotizáció mára egyszerűen, alacsony beruházási költségek mellett is hozzáférhető a kisebb cégek számára is.

Megfelelő előkészítés és elemzés esetén ráadásul akár egy éven belül megtérülhet ez a befektetés. Az elmúlt években a gyártó, kereskedő és szolgáltató cégek között számos példa van, ahol eredményesen használták ezeket a megoldásokat. Ennek köszönhetően már az első évben megtérülést értek el.

A robotizáció terjedése egyébként világtrend. A Global Market Insights prognózisa szerint az RPA piaca 2024-re az Egyesült Államokban meghaladja az 5 milliárd dollárt. A Grand View Research pedig arra jutott, hogy az RPA globális piaca 2024-re elérheti a 8,75 milliárd dolláros plafont is. A hazai szakértők ebben látják az egyik lehetséges megoldást az egyre égetőbb munkaerőhiány enyhítésére is.

Mit nyerhetünk az RPA bevezetésével?

Egy átlagos cég esetében, bármelyik ágazatban vagy területen tevékenykedik, a működési folyamatok egy adott része néhány ritka kivételtől eltekintve biztosan automatizálható. A döntően manuális, repetitív, monoton, back office műveleteket végző munkatársak feladatai például tipikusan ilyen terület.

A folyamatok automatizálásával akár 40-120 órányi adminisztratív munka kiváltható, így az emberi tevékenységből eredő hibák legnagyobb részét ki lehet iktatni. Sőt, a Grand View Research adatai alapján még a 65%-os költségcsökkenés sem irreális az RPA bevezetésének köszönhetően. A különféle szakértői becslések pedig 20-30%-ra teszik a robotizációval elérhető hatékonyságnövelést.

Milyen területeken és tevékenységeknél érdemes bevezetni?

 Az RPA alkalmazásának jellemző területei a HR, a könyvelés, a logisztika, a Customer Service/ügyféladminisztráció, a back office, az onboarding folyamatok támogatása. Illetve a standardizált, beolvasható bemenetek (pl. Excel, Word, e-mail, ppt, xml, beolvasható pdf stb.), az egyértelmű szabályok mentén megvalósuló folyamatok, vagy akár az IT egyes területei.

Konkrét tevékenységekre lebontva néhány példa:

  • riportkészítés,
  • vevő/szállító pénzügyi folyamatok,
  • e-mailek, hivatalos dokumentumok automatikus feldolgozása,
  • űrlapok kitöltése,
  • adatrögzítés, illetve -feldolgozás,
  • standard könyvelési folyamatok,
  • bankkártyaletiltás,
  • inkasszó kezelése,
  • stb.

A robotizáció tehát minden olyan tevékenységnél, ahol nagy mennyiségű standard adatot dolgoznak fel manuálisan, hatékonyan és jelentős megtérülés mellett alkalmazható.

Az RPA előnyei

  • Az egyes vállalati folyamatok időtartama (akár radikálisan) csökken.
  • A humán munkaerő költségei jelentősen mérséklődnek.
  • A munkatársak átirányíthatóak más, komplexebb munkavégzést igénylő, nagyobb hozzáadott értékű területekre.
  • A feladatok folyamatos elvégzése 0-24 órában.
  • A humán munkavégzésből eredő hibák és tévedések tökéletes kiküszöbölése.
  • A folyamatautomatizálás a meglévő rendszerekkel is összehangolható.
  • Az RPA viszonylag gyorsan implementálható és rövid időn belül megtérül.
  • Növekvő ügyfélelégedettség.

Az RPA hazai alkalmazása egy konkrét esettanulmány tükrében

Annak érdekében, hogy a folyamatautomatizálást egy gyakorlati példával is illusztráljuk, tekintsük át egy hazai tanácsadó cég esettanulmányát.

Az alábbi ábrán a Proman Consulting egyik, nagykereskedelemmel foglalkozó ügyfelénél végzett RPA-implementálását feldolgozó esettanulmányának összefoglalója látható. Annak érdekében, hogy a fölösleges munkát és az értékes, megrendelő oldali erőforrás-felhasználást elkerüljék, a robotizáció során egy iteratív megközelítést alkalmaztak.

A fent leírt feladatok 20 szakértő nappal 2 hónap átfutási idő mellett valósultak meg.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés