Connect with us

technokrata

Nagy lépést tett Budapest az okosvárossá válás rögös útján

E-gazdaság

Nagy lépést tett Budapest az okosvárossá válás rögös útján

Nagy lépést tett Budapest az okosvárossá válás rögös útján

Budapest V. kerületében adták át a Vodafone első NB-IoT Smart Parking szenzorait az országban.

A Vodafone Magyarország az IoT megoldások tömeges alkalmazásával szeretné közelebb hozni a jövő okosvárosait. A szolgáltató egyik ilyen innovációja, a keskenysávú rádiótechnikát alkalmazó (NB-IoT) parkolószenzor Magyarországon elsőként Budapest V. kerületében kapott helyet, ahol 135 szenzor telepítésével egyedülálló közlekedési infrastruktúra épül.  A Vodafone globális szinten is kitüntetett figyelmet fordít az NB-IoT technológiára, 2019-re a világ legnagyobb hálózatát hozza létre Európában, aminek természetesen Magyarország is a része lesz.

img_11

A közelmúlt legfontosabb városfejlesztési áttörését jelentik az egyre több helyen megjelenő okosváros koncepciók, amelyek összekapcsolják a digitális és a fizikai valóságot, jelentősen javítva a városi élet működésén és minőségén. Újabb lépést téve az okosvárosok felé, a Vodafone Magyarország partnerével, a Smart Lynx Kft-vel Budapest Belvárosában, az V. kerületben, az NB-IoT technológiának köszönhetően olyan parkolószenzorokat telepített, amelyek által Magyarországon is egyedülálló közlekedési infrastruktúra épülhet ki.

Az V. kerületben telepített okosparkolási megoldás alapját a parkolóhelyeken elhelyezett, aszfaltba épített szenzorok adják. A parkolóhely foglaltságát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, ha változik az állapot, a szenzorba épített jeladó a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelez a központi szervereknek. A sofőrök egy mobil alkalmazáson keresztül láthatják a közelben szabad parkolóhelyeket a térképen megjelenítve, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolás-segítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban.

„Belváros Önkormányzata mindent megtesz az V. kerület tranzitforgalmának csökkentése érdekében. Az okosparkolási rendszer bevezetése fontos állomás ennek a célnak az elérésében és egyúttal jelentős lépés az okosvárosok felé vezető úton. A fejlesztés megvalósítása az V. kerület parkolási díjakból származó bevételének visszaforgatása egy olyan eszköz létrehozásába, ami hatékonyan segíti mind az itt élő, mind a Belvárosban parkolni szándékozó autósokat”

– foglalta össze az okosparkolási rendszer V. kerületi bevezetésének jelentőségét Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere.

 „Többek között az ilyen okosparkolást lehetővé tevő megoldások révén tapasztalhatjuk meg igazán, hogy az okosvárosok már nem a távoli jövő részét képezik, hamarosan a mindennapjaink részét képezik majd. Azzal, hogy a Vodafone hazai és nemzetközi szinten is kiemelt figyelmet fordít az IoT fejlesztésekre, tulajdonképpen a jövőbe fektetünk. Az új okosparkolást támogató technológia bevezetését támasztják alá azok a kutatások, amelyek szerint a közlekedésben résztvevő személyautók számának akár 74 százaléka éppen parkolóhelyet keres, míg az átlagos parkolóhely keresésre fordított idő csúcsidőben akár 14 perc is lehet. A parkolóhely keresésének gyorsításával ez az idő csökkenthető, valamint a forgalom, a légszennyezés mértéke és a zajszennyezés is mérséklődhet.”

– nyilatkozta Király István, a Vodafone Vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A legújabb technológia, az NB-IoT egy ipari célú LPWA (alacsony energiafogyasztású, nagy hatótávolságú) vezeték nélküli technológia, amely számos okosvárosokra jellemző megoldáshoz – például okos utcai lámpákhoz, hálózatba kapcsolt egészségfigyelő megoldásokhoz, vagy okos parkolószenzorokhoz – biztosít olcsó, és a 4G hálózat biztonsági jellemzőivel rendelkező konnektivitást. A NarrowBand-IoT hálózat optimális olyan alkalmazásokhoz, ahol kevés adatot kell gyűjteni sok szenzorból, kevésbé hozzáférhető helyszíneken. A hálózat legfontosabb jellemzői közé tartozik a biztonságos adatkommunikáció, és a mobilhálózat nyújtotta lefedettséghez képest kb. 10-szer nagyobb területi lefedettség. A hatékonyabb energiafelhasználásnak köszönhetően az eszközök egyetlen elemmel 5 évig, vagy még annál is hosszabb ideig üzemképesek maradnak.

img_6454

A Vodafone Csoport globális szinten is nagy hangsúlyt fektet a technológia további fejlesztésére, hiszen tervei között szerepel, hogy 2019 végére megduplázza állomásai számát az európai NB-IoT (Narrowband Internet of Things – keskenysávú dolgok internete) hálózatában. A fejlesztések lehetővé teszik, hogy a Vodafone egyetlen cellában közel 50 000 eszközt tudjon kiszolgálni, fennakadás vagy torlódás nélkül.  Az, hogy az NB-IoT ilyen rangos helyet kapott a Vodafone Csoport tőkebefektetési tervei között, a vállalati ügyfelek részéről tapasztalt jelentős igényt tükrözi. A vállalatok 67 százaléka szerint az IoT ma már kritikus fontosságú, amit jól bizonyít, hogy 82 százalékuk a 2017-ben készült felmérés idején több ilyen eszközt használt, mint a megelőző év azonos időszakában.

Kezelt IoT-megoldások tekintetében a Vodafone jelenleg a globális piacvezető 74 millió kapcsolattal, illetve nemzetközi hálózati és szolgáltató felülettel, amelyek az üzleti szempontból kritikus alkalmazások széles skáláját támogatják. Mindemellett a Vodafone 2017-ben 39 százalékos részesedéssel Magyarországon is piacvezető lett az IoT-eszközök piacán. A közeljövőben kiépülő, legnagyobb nemzetközi NB-IoT hálózat 10 európai országban fog rendelkezésre állni; többek között az Egyesült Királyságban, Romániában és Magyarországon is.

További E-gazdaság

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

huawei

Dotkom

Teljesen megújul a Huawei közösségi oldala

2021. január 25. hétfő

Dotkom

Az alaprendszerek újjászületése

2021. január 25. hétfő
eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone

Műszaki Magazin