Connect with us

technokrata

Puncs-ügy: Az NMHH válaszolt: “nem ő az illetékes”

E-gazdaság

Puncs-ügy: Az NMHH válaszolt: “nem ő az illetékes”

Tegnapi írásomra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság emailben reagált, álláspontjuk szerint nem illetékesen az ügyben.

Vegyél nőt pénzért: kipróbáltam a Puncs.hu-t című cikk (https://www.technokrata.hu/egazdasag/2017/07/31/vegyel-not-penzert-puncs-hu-tapasztalatok/) utolsó bekezdésében megszólítja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH) a Puncs.hu oldal létezésével és az oldalt reklámozó óriásplakátokkal kapcsolatban, azonban az írás által felvetett probléma nem médiaigazgatási jellegű.

Az NMHH hatásköre kizárólag a médiaigazgatási jogszabályok betartatására terjed ki, a felvázolt problémakör nem tartozik ebbe. Egy internetes oldal vagy hirdetés akkor minősül sajtóterméknek, ha egyszerre nyújt önálló gazdasági szolgáltatást, visel szerkesztői felelősséget, van tájékoztatási, szórakoztatási vagy oktatási célja, illetve a nyilvánosság számára hozzáférhető. Sajtóterméknek nem minősülő weboldallal szemben a hatóság nem indíthat vizsgálatot. A „kerítő tevékenység” gyanúja esetében a rendőrséghez lehet fordulni.

A médiaszabályozás a plakátokra, így az óriásplakátokra sem vonatkozik, e körben a Médiatanács nem rendelkezik hatáskörrel, a plakátokat nem vizsgálhatja, azt elsősorban a reklámtörvény szabályozza (2008. évi XLVIII. törvény), amelynek betartását az illetékes hatóságok – a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelmi hatósága – felügyeli. Az NMHH, illetve a Médiatanács a reklámjogon belül csupán egy korlátozott területen tevékenykedik: az elektronikus médiaszolgáltatók – tévék és rádiók – tevékenységét, ezen belül azok hirdetési gyakorlatát felügyeli a médiatörvény (2010. évi CLXXXV. törvény) előírásai alapján. A kifogásolt plakátokkal kapcsolatban panaszt lehet tenni az Önszabályozó Reklámtestületnél, akik tagjai megvizsgálják, hogy a kifogásolt reklám sérti-e a Magyar Reklámetikai Kódex valamely cikkelyét: http://www.ort.hu/hu/onszabalyozas/panasz

Kérjük a cikk helyesbítését és javasoljuk, hogy hatáskörüknél fogva a fent említett szervezetekhez, hivatalokhoz forduljon.

További E-gazdaság

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin