Connect with us

technokrata

BKK botrány: Az informatika nem kiszolgáló, hanem stratégiai egység!

E-gazdaság

BKK botrány: Az informatika nem kiszolgáló, hanem stratégiai egység!

BKK botrány: Az informatika nem kiszolgáló, hanem stratégiai egység!

Az elmúlt hetekben nyomon követtem a BKK-T-Systems botrány mérföldköveit, ma sajtóközleményt is kaptam, hogy a T-Systems lesz olyan nagyvonalú és SAJÁT KÖLTSÉGÉN javítja ki a rendszer hibáit. Na tisztázzunk pár dolgot akkor!

Először is hadd fejezzem ki őszinte örömömet azzal kapcsolatban, hogy ilyen botrányok ma már felszínre kerülnek: az elmúlt húszonöt évben nem egyszer éltem át azt, hogy az informatikát összetévesztik a takarítással: egyszerűen kiszolgáló személyzetnek és egységnek tekintik sokan a mai napig. Nem veszi(te)k észre, hogy az informatika nemhogy egy céget, hanem ma már komplett országokat, kontinenseket képes úgy – mint a szó jó értelemben vett – kiszolgálni, mint térdre kényszeríteni. Tessék, itt az eredménye: „tök mindegy hogyan, csak legyen kész!” Aztán csodálkozunk, hogy szar van a levesben.

Másodszor azért hadd emlékezzek meg arról a „bátor” össznemzeti felkelésről, ami a Facebook-on történt. Igen, több tízezer ember adott 1-es értékelést a BKK-nak. Hű, de megadtuk nekik! Nem hirdettünk „egymást segítsétek, vegyétek fel autósok a BKV megállóban lévőket” napot, mint anno a sztrájknál, nem, mindenki a fotelből, sokan a T-által szolgáltatott internetről a Facebookon nyomtunk egy csillagot. Hát gratulálok!

Van azonban két olyan dolog, amit szíve mélyén mindenki tud: az egyik, hogy jellemzően csak az iskolapadban van jól tervezhető és reális határidővel kitalált informatikai projekt, manapság a „holnapra legyen kész” a divat, és bizony sokszor a biztonság az ami ezt megszenvedi. Másodsorban pedig azt se felejtsük el, hogy csak az hibázik, aki dolgozik. Ez persze egyáltalán nem mentesíti a nem 1-2 millióból gazdálkodó BKK-t és T-Systemst, elkúrták, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Instant világot akartatok, instant eszközökkel, kérésekkel, projektekkel, egy gombnyomás, és legyen kész. Hát tessék, majd rájöttök, hogy a nagy ötletek és célkitűzések előtt és közben kellene gondolkodni, mint aztán kínosan bénán válságkommunikálni, miután a csontvázak kiestek a szekrényből.

További E-gazdaság

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

huawei

Dotkom

Teljesen megújul a Huawei közösségi oldala

2021. január 25. hétfő

Dotkom

Az alaprendszerek újjászületése

2021. január 25. hétfő
eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone

Műszaki Magazin