Connect with us

Hirdetés

technokrata

Most kiderült, mit akarnak a fiatal munkavállalók

E-gazdaság

Most kiderült, mit akarnak a fiatal munkavállalók

A Dell és az Intel közös tanulmánya szerint a fiatalok akár fel is mondanak, ha nem elég fejlett a technológia a munkahelyükön.

Az Intel és a Dell megbízásából a PSB piackutató cég a jövő munkavállalóiról készített felmérést, tíz országban összesen több mint 3800 teljes állásban, hét iparágban, kis-, közepes-, és nagyvállalatoknál foglalkoztatott munkavállalók körében arról, hogy a technológiai fejlődés milyen módon alakítja át a munkahelyeket.

Business information

A legtöbb munkavállaló már okos irodában dolgozna

A felmérés megállapításai szerint a dolgozók 57%-a számít arra, hogy öt éven belül okos irodában fog dolgozni, és a munkavállalók 44%-a gondolja úgy, hogy munkahelye „nem elég okos”. Ők olyan irodában szeretnének dolgozni, ahol például a fűtést, hűtést és a világítást egy automatika mindig optimálisra állítja, a tárgyalókban lévő eszközök vezetékek nélkül kommunikálnak egymással, a távol lévő kollégák videokonferencián keresztül bekapcsolódhatnak a megbeszélésbe, és hozzáférhetnek a megbeszéléseken bemutatott prezentációk és egyéb digitális tartalmakhoz is.

Julie Coppernoll McGee, az Intel kommunikációs-, és marketingvezetője szerint a közeljövő okos irodában a dolgok internetét (Internet of Things) is használni fogják. Ez például az irodába látogató vendégeknek segíthet megtalálni egy adott kollégát. A mesterséges intelligencia is meghódítja a munkahelyeket a következő években: ezt a munkavállalók 30%-a arra használná, hogy repetitív, unalmas feladatokat végeztessen el vele maga helyett. Napjaink munkavállalóinak 62%-a szerint a mesterséges intelligencia alkalmazása megkönnyíti a munkát, 50%-uk szerint pedig növelni fogja a hatékonyságot – derül ki a felmérésből.

Kiterjesztett és virtuális valóság az irodában: visszaszorulnak a személyes találkozók

A következő években a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) technológiák is megjelennek majd a vállalatoknál, ezeket a technológiákat McGee szerint leginkább a dolgozók képzéséhez fogják felhasználni. A mai munkavállalók csaknem kétharmada (66%) jelezte, hogy szívesen használná munkahelyén ezeket a technológiákat, 46%-uk pedig arra számít, hogy segítségükkel hatékonyabban tudja majd elvégezni a munkáját.

Bár napjaink munkavállalóinak többsége (57%) még a kollégákkal való személyes megbeszéléseket részesíti előnyben, minden második dolgozó (az Y generációs munkavállalók közül pedig ötből három) úgy véli, hogy a kommunikációs technológiák fejlődése nyomán a személyes megbeszélések már a közeli jövőben vissza fognak szorulni. Sőt, a kínai, indiai és dél-afrikai munkavállalók már most is szívesebben használják a digitális kommunikációs technológiát a személyes találkozók helyett – derül ki a kutatásból.

Az Y generáció nem akar az otthoni kütyüknél régebbiekkel dolgozni

Az Y generáció  (tehát az 1980 és 1999 között születettek) tagjai közül kikerülő munkavállalók 42%-a nyilatkozott úgy, hogy felmondana egy olyan munkahelyen, ahol túlságosan elavult technológiát használnak, míg 82%-ukat egy új munkahely kiválsztásában befolyásolja az irodai környezet műszaki felszereltsége is. A megkérdezett dolgozók közül sokan akkor tekintik elavultnak munkahelyi eszközeiket, ha otthoni eszközeik (például laptop vagy okostelefon) azoknál fejlettebbek.

VOIP-Service-Providers-Business-

A lassú szoftverre és hardverre megy el a legtöbb idő

A Dell és az Intel közös kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy a munkavállalók több mint fele úgy véli, hogy a legtöbb idejét lassú szoftverek vagy hardverek miatt tölti felesleges várakozással. Az Intel szerint egy vállalati számítógépet 3-4 évente érdemes újra cserélni annak érdekében, hogy egy cég versenyképes maradjon, a négy évesnél idősebb PC-k javítási költsége 25%-kal magasabb az ennél újabbaknál, javításuk pedig 40%-kal nagyobb kiesést okoz a munkában, mint egy modernebb gépé.

A távmunka élhetőbbé teszi a mindennapokat

A felmérés megállapításai szerint manapság sok munkavállaló úgy véli, hogy jelenlegi munkahelyén nem használják ki hatékonyan a már elérhető technológiák által nyújtott lehetőségeket. Az internet és a felhőtechnológiák fejlődése révén a távmunka lehetősége sokkal egyszerűbbé és teljesebbé vált az elmúlt években, a felmérés eredményei szerint a munkavállalók 52%-a legalább heti egy napot az irodától távol dolgozik, míg 18%-uk heti rendszerességgel dolgozik nyilvános helyen, például kávézóban.

A távolból történő munkavégzés lehetősége a dolgozók számára segít kialakítani a munka és a magánélet egyensúlyát, mivel lehetővé teszi, hogy a feladatok elvégzését rugalmasan osszák be.



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés