Connect with us
Hirdetés

technokrata

Tisztább levegőért, fenntartható környezetért, hatékonyabb diagnosztikáért kaptak elismerést kutatónők

L'Oréa

Büszkeség

Tisztább levegőért, fenntartható környezetért, hatékonyabb diagnosztikáért kaptak elismerést kutatónők

Tisztább levegőért, fenntartható környezetért, hatékonyabb diagnosztikáért kaptak elismerést kutatónők

A L’Oréal és az UNESCO június elején Párizsban jelentette be ’A nőkért és a tudományért’ nemzetközi díjának 2023-as nyerteseit. Június 15-én, a hivatalos ünnepségen a világ öt régiójából érkező, kiemelkedő karriert befutó tudós nőt köszöntenek majd az anyagtudományok, a matematika és az informatika területén végzett kutatásaik során elért eredményeikért.

2021-ben az Észak-Amerikai térség díjazottja volt Karikó Katalin is, a díj magyar megfelelőjét pedig szeptemberben 21. alkalommal adják majd át hazai kutatónőknek.

Az UNESCO párizsi székhelyén rendezett egyedülálló ünnepség egyben alkalmat ad majd a L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért program 25 éves fennállásának megünneplésére is, amely a női kutatók nemzeti, regionális és nemzetközi szintű tudományos kiválóságának elismeréséről vált híressé.

A 25. A L’ORÉAL-UNESCO A NŐKÉRT ÉS A TUDOMÁNYÉRT NEMZETKÖZI GYŐZTESEI

Az öt 2023-as díjazottat egy független zsűri választotta ki az anyagtudományok, a matematika és az informatika területeiről. A zsűri elnöke Artur Avila professzor, a Zürichi Egyetem (Svájc) Matematikai Intézetének professzora, az IMPA (Instituto de Mathematica Pura e Aplicada) Rio de Janeiro (Brazília) kiváló kutatója és a 2014-es Fields-érem nyertese volt, a 25. L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért nemzetközi díjának átadóján az anyagtudományok, a matematika és az informatika területeiről.

AZ AFRIKAI ÉS ARAB TÉRSÉG DÍJAZOTTJA

Suzana Nunes professzor – Kémia

A kémiai és környezettudományok és környezetmérnöki tudományok professzora, kari és tudományos ügyekért felelős dékánhelyettes, Abdullah Király Tudományos és Technológiai Egyetem (KAUST), Szaúd-Arábia

Suzana Nunes professzort az innovatív membránszűrők fejlesztése terén végzett kiemelkedő munkájáért díjazták, amelynek célja a nagy hatékonyságú kémiai elválasztás elérése alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás mellett. Kutatásai különösen hasznosnak bizonyultak a víz-, a petrolkémiai és a gyógyszeripar számára a fenntarthatóbb környezet elérése érdekében.

LATIN-AMERIKA ÉS A KARIB-TÉRSÉG DÍJAZOTTJA

Anamaría Font professzor – Fizika

Fizika professzor, Venezuelai Központi Egyetem

Anamaría Font professzor az elméleti részecskefizikában, különösen a húrelmélet tanulmányozásában elért jelentős hozzájárulásáért kapta a díjat. Kutatásai továbbfejlesztették az elméletnek az anyag szerkezetére és a kvantumgravitációra vonatkozó következményeit, amely a fekete lyukak és az ősrobbanás utáni első pillanatok leírása szempontjából is fontos.

AZ ÉSZAK-AMERIKAI TÉRSÉG DÍJAZOTTJA

Aviv Regev professzor – Bioinformatika

A Genentech kutatási és korai fejlesztési részlegének globális vezetője, Genentech/Roche, San Francisco

A díjazott Aviv Regev professzor munkájában a matematikát és a számítástechnikát alkalmazta a sejtbiológia forradalmasítása érdekében. Kutatásai lehetővé teszik a tudósok számára, hogy felfedezzék és jellemezzék a szervezetben található sejtek trillióit, és javítsák a tudósok lehetőségeit a betegségeket okozó mechanizmusok megfejtésére és célzott kezelésére, a jobb diagnosztikai és terápiás lehetőségek fejlesztésének érdekében

AZ ÁZSIAI ÉS A CSENDES-ÓCEÁNI TÉRSÉG DÍJAZOTTJA

Lidia Morawska professzor – Föld- és környezettudományok

A Queenslandi Műszaki Egyetem (Ausztrália) Földtudományi és Éghajlattani Tanszékének kiváló professzora és a levegőminőséggel és egészséggel foglalkozó nemzetközi laboratórium igazgatója.

Lidia Morawska professzor a légszennyezés és annak az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatását vizsgálta kutatásában, különös figyelmet fordítva a légköri részecskékre. Rendkívüli elkötelezettségével és hatásával hidat épített az alaptudományoktól a valós szakpolitikákig és gyakorlatig, hogy tiszta levegőt biztosítson mindenki számára. Rendkívüli tevékenysége díjat érdemelt.

AZ EURÓPAI DÍJAZOTT

Frances Kirwan professzor – Matematika

Savilian geometriaiprofesszor, Oxfordi Egyetem

Frances Kirwan professzor a geometria és az algebra kombinálásával a tiszta matematika területén végzett kivételes tevékenységéért kapta meg az elismerést. Munkájának célja a geometriai objektumok osztályozásának megértéséhez szükséges technikák kifejlesztése. Ezeket a technikákat a világegyetemünk matematikai leírását kereső elméleti fizikusok használták. A közelmúltban végzett munkája segíthet a tudósoknak abban, hogy nagy, összetett adathalmazokból kulcsfontosságú információkat nyerjenek ki.

25 ÉV A NŐK TÁMOGATÁSÁRA A TUDOMÁNYBAN

A L’Oréal és az UNESCO 25 éve dolgozik együtt a nők tudományos életének előmozdításán ’A nőkért és a tudományért’ nemzetközi díjak és a ’Fiatal tehetségek’ programja révén, reflektorfénybe helyezi a tudós nőket, és hozzájárul a tudományban az üvegplafon áttöréséhez.

„A nőkért és a tudományért díjnak köszönhetően Kanadában és nemzetközi szinten is jelentős ismertségre tettem szert, ami több ajtót nyitott meg a tudomány, a mérnöki tudományok és az orvosbiológiai kutatás területén”

– monda el a kanadai Molly Shoichet professzor, aki 2015-ben az észak-amerikai térség nemzetközi díjazottja volt.

A fiatal tudós nők számára gyakran döntő jelentőségű a ’Fiatal tehetségek’ programon keresztül kapott elismerés, mivel ez ösztönzően hat a pályafutásuk folytatására:

„Már azon gondolkodtam, hogy felhagyok a tudományos pályával. Ez a díj megváltoztatta az életemet. Most nőként a tudományban virágzom, és nagyon hálás vagyok ezért a támogatásért”

– fejtette ki Dr. Mónica López Hidalgo (Mexikó), a ’Fiatal tehetségek’ díjának 2017-es kitüntetettje.

Lehetővé teszi számukra az önbizalom és a vezetői készségek fejlesztését is:

„Ez a díj életem egy kulcsfontosságú pillanatában jött, ami segített, hogy bízzak magamban és folytassam karrieremet a kutatás világában”

– meséli Dr. Lucie Barblu-Levast (Franciaország), aki 2018-ban nyerte el a ’Fiatal tehetségek’ díjat.

A L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért program létrehozása óta:

  • Több mint 4100 kutatónőt tüntetett ki,
  • köztük 127 nemzetközi díjazottat
  • és több mint 4000 fiatal női kutatót.
  • 52 program több mint 110 országban.
  • Közel 50 tudományos partnerintézmény.
  • Évente több mint 500 tudós részvételével.

A NŐI TUDÓSOK BEVONÁSÁNAK ÖSZTÖNZÉSE

Az 1990-es évek végén a nők a kutatók 27%-át tették ki világszerte. Ez az arány 2014-re 30%-ra nőtt, és ma már minden harmadik kutató nő (33%).  Bár a tudományos pályát befutó nők száma fokozatosan emelkedik, a kutatás területén ez az előrelépés igencsak csekély. Ráadásul az üvegplafon továbbra is velünk van: Európában a vezető tudományos pozíciók mindössze 18%-át töltik be nők, és a nemzeti tudományos akadémiák tagjainak világszerte csak 12%-a nő. Mindeközben a természettudományi Nobel-díjak kevesebb mint 4%-át ítélték oda nőknek.

Alexandra Palt, a L’Oréal Alapítvány ügyvezető igazgatója hozzátette:

„Egy generáció alatt’ A nőkért és a tudományért’ program valódi átalakuláshoz járult hozzá azáltal, hogy növelte a valamennyi kontinenst képviselő nők ismertségét, és minden tudományágban új utakat nyitott. Miközben tudatában vagyunk az elért eredményeknek, továbbra is eltökéltek maradunk, hiszen a feladat továbbra is jelentős. A nők jelenléte a tudományban és különösen a vezető pozíciókban még mindig túl alacsony a nemek közötti egyenlőtlenség és a megkülönböztetés miatt, ezzel még mindig szembesülünk. Nem bátoríthatjuk a fiatal nőket arra, hogy a tudományos pálya felé vegyék az irányt anélkül, hogy biztosak lennénk abban, hogy munkahelyükön szabadon és teljes biztonságban érvényesülhetnek. Legfontosabb küldetésünk a kutatók népszerűsítése, tudatosítása és támogatása, hogy teljes mértékben hozzájárulhassanak korunk nagy kihívásainak megoldásához, és inspirálhassák a jövő nemzedékeit.”

Az elmúlt évek minden eddiginél jobban megmutatták a tudomány fontosságát a világ előtt álló súlyos kihívások kezelésében. Ahhoz, hogy a tudomány eredményes legyen, mindannyiunk tehetségére támaszkodnia kell. Az UNESCO, mint az Egyesült Nemzetek Szervezetének a tudományra vonatkozó külön megbízatással rendelkező szerve, amely a nemek közötti egyenlőséget globális prioritásai közé emelte, eltökélt abban, hogy fellépjen a nőkkel és lányokkal szembeni megkülönböztetés minden formájának megszüntetése érdekében. A L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért program tökéletes példája annak a partnerségnek, amely hangot és láthatóságot ad számos női tudós kiemelkedő munkájának és kutatásának, amelyek századunk kihívásaira adnak választ. A 25. L’Oréal-UNESCO nemzetközi díjátadó ünnepség a tehetséges nőket ünnepli, akik olyan tudományos területeken jeleskednek, amelyek mindannyiunk jövője szempontjából alapvető fontosságúak.”

egészítette ki Xing Qu, az UNESCO főigazgató-helyettese.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Büszkeség

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés