Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Nvidia megtalálta a kiutat

Kütyük

Az Nvidia megtalálta a kiutat

Még az Intel processzorát is lenyomja legújabb, négymagos fejlesztése.

A jövő egyértelműen a CPU-GPU hibrideké, a PC piacon mindenképp, de az Nvidia nem rendelkezik x86-os megoldással. Szemben riválisaival: az Intel és az AMD egyaránt kínál ilyen lapkákat (Larrabee és Fusion). Idén januárban aztán hivatalos megerősítést kaptunk: a vállalat elismerte a Project Denver létét. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy olyan lapka létrehozásának terve, melyben az Nvidia GPU-ja az ARM CPU-jával egy chipen kerül kialakításra. Ezzel a technológiával a zöldek mindenre lőnének: szerverekbe, otthoni PC-kbe és szuperszámítógépekbe egyaránt készítenének ilyen integrált megoldásokat. További részletek itt.

Igen ám, de az elmúlt két évben nagyot fordult a világ: kiderült, hogy az asztali számítógépek lendületes növekedése kifulladt, és a felhasználók az olyan mobil eszközök felé fordultak, mint az okostelefonok és a táblagépek. Az Nvidia óriási szerencséjére, mert itt már rendelkezik tapasztalatokkal, ami a komplett, integrált rendszereket illeti. Tegra platformjának második generációja jelenleg kezd terjedni, ám a vállalat sokkal gyorsabb váltásokra készül, mint korábban, jelentette be a barcelonai Mobile World Congress-en.

Nvidia Tegra 3 - Kal El Phil Carmack kezeben

A Kal El Tegra chip Phil Carmack, az Nvidia mobil üzletágáért felelős vezetőjének kezében

Itt került bemutatásra a harmadikgenerációs Tegra is: a Kal El névre hallgató termék jelentősen gyorsabb működésre képes, mint elődje, és számos újdonságot vonultat fel. A Cortex-A9 alkalmazásmagokra alapuló megoldás 12 stream feldolgozóegységet tartalmazó Geforce grafikus processzorral rendelkezik, új megjelenítő és videomotorral látta el a vállalat, mellyen igen durva paramétereket kapott a platform. Képes Blu-ray filmek lejátszására, 3D-s grafika megjelenítésére, és olyan, a mai HD szabványon túl mutató extrém felbontást is kezel, mint a 2560×1440 pixel (1440p).

Nvidia Tegra roadmap 2011

A Kal El bemutatójára egy 10.1 colos, Android alapú tableten került sor. A Coremark 1.0 benchmark alkalmazás eredményei szerint a Tegra 3 kétszer gyorsabb elődjénél, és ami igazán megdöbbentő, hogy az Intel Core 2 Duo asztali processzornál is erősebb (a teszt során az Intel T7200-as változatával „engedték össze”). Nem meglepő, hogy az Nvidia nagy reményeket fűz hozzá – de ezek a remények csak akkor válhatnak valóra, ha gyorsan tud kijönni vele a piacra. A vállalat éppen ezért felpörgeti a gyártást, így a Kal El már augusztusra piacon lehet, a karácsonyi okostelefon-kínálatban pedig jelentős részesedéssel bír majd, legalábbis az Nvidia szerint.

2014-ig tartó előrejelzését is közzétette a vállalat. 2012-ben jön a Wayne kódnévre keresztelt Tegra platform, melyet 2013-ban követ a Logan, és 2014-ben a Stark. Ezekkel minden egyes váltáskor duplázná az előd teljesítményét, hangzott el a barcelonai kongresszuson. Ha ez bekövetkezik, az évtized közepe felé már a mai csúcs asztali konfigurációkat is porba fogják alázni az akkori okostelefonok.

 

 



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés