Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felfüggeszthető lesz a file-cserélők Internet-hozzáférése

Kütyük

Felfüggeszthető lesz a file-cserélők Internet-hozzáférése

Szigorú szabályzás vár a brit internetezőkre.

A brit alsóház nemrég áldását adta az internetes adatforgalom megfigyelésére és elemzésére – a képviselők 189-47 arányban fogadták el a Digital Economy Bill nevű törvényt. Eszerint azok az internetezők, akiket kalóztartalmak le- vagy feltöltésén kapnak, „levághatók” az Internetről. Habár a direktíva még nem emelkedett törvényerőre, ratifikálása tulajdonképpen formalitás – annak a felsőháznak kell ítéletet mondania felette, amelyiktől maga az ötlet származott.

A The Telegraph információi egy szigorúbb digitális Európa képét vetítik elő. Az öreg kontinens kormányzatai ugyanis felsorakozni látszanak a jogvédett tartalmakkal kapcsolatos illegális adatforgalmak ellenében. Ismeretes, hogy tavaly októberben hasonló törvényt fogadtak el Franciaországban, és most Nagy-Britannia is a rigorózusabb fellépés mellett tette le a voksát. Ezt természetesen a szigetországban tevékenykedő jogvédők örömmel vették tudomásul; Rick Cotton, az NBC Universal vezető tanácsadójának nyilatkozata szerint „Az Egyesült Királyság jogalkotása felismerte, hogy a digitális lopás megöli a munkahelyeket.”

Three-strikes, vagyis három csapás néven említi a köznyelv a rendelkezést, mely nem azonnal tiltja le a file-cserén kapott felhasználót. Több felszólítást is kap a törvénytelennek minősített tevékenység felhagyására, ám ha ezeknek nem tesz eleget, akkor megszüntetik a világhálóhoz való hozzáférést. Ennek az eljárásnak a technikai feltételeit és magát a korlátozást is az Internet-szolgáltatóknak kell megvalósítaniuk, annak minden költségvonzatával együtt.

Arra persze egyik jogalkotó sem gondolt, hogy ha az adott internetező nyílt Wi-Fi hotspotot üzemeltet, akkor nem tehető felelőssé a mások által generált adatforgalomért, mégis rajta csattan az ostor. Ahogy azt is elfelejtették számításba venni, hogy a P2P file-csere protokollok körül zajló hajcihő egy ideje már arra készteti a fejlesztőket, hogy titkosított adatátviteli megoldásokat hozzanak létre. Amivel a jelenség ugyan nem szűnik meg, de legalább teljesen ellenőrizhetetlen lesz a vizslató szemek számára, mi is áramlik keresztül a hálózaton.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés