Connect with us

Hirdetés

technokrata

Iwiwesedik az Outlook?

Kütyük

Iwiwesedik az Outlook?

Microsoft és a közösségi hálózatok.

Nemrég számoltunk be a Google saját próbálkozásáról a Buzzról (magyarul Zümm), ami a Gmail felhasználók között meglevő kapcsolatokra alapozva próbál közösségi élményt nyújtani az internetezőknek. Az óriásvállalat kísérlete azonban meglehetősen nehezen indul: a Google Buzzt sokan támadták az elmúlt bő egy hét alatt, például biztonsági problémái és a levelezők közötti kapcsolat engedély nélküli nyilvánosságra hozása miatt.

Óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy miért próbálkozik ezzel egy Google kaliberű vállalat, mikor egy verhetetlennek tűnő, közel 350 millió felhasználóval rendelkező szolgáltatás (Facebook) már létezik. Nos, a kulcsszó szokás szerint a pénz – a webet domináló kereső nem láthat be a Facebook oldalakra, így nem is juthat pénzhez az onnan indított keresésekből, hiszen a találati listába nem illesztheti be saját reklámjait. Egy ekkora, több százmilliós felhasználói tábor viszont már komoly tényezőt jelent – egyértelműen látszik, hogy az internetezők kedvelik a közösségi hálózatot.

De térjünk vissza Redmondhoz: a szoftverfejlesztő gigász pár napja jelentette be Outlook Social Connector nevű alkalmazását, mely az Office 2010 béta kapcsán jelent meg. Az Outlook 2003-as és 2007-es verziójával is kompatibilis, szabadon letölthető program tulajdonképpen szintén a közösségépítést célozza, de nem olyan direkt formában, mint a Google Buzz. Használatával lehetővé válik a hálózatokon (például a LinkedInen) belüli tevékenységek egy részének e-mailkliensből való elvégzése.

Működés közben az Outlook Social Connector

A Microsoft reményei szerint hamarosan a Facebook és a MySpace is csatlakozni fog a kezdeményezéshez. Így akár Outlookból is figyelemmel követhetjük ismerőseink státuszának változásait, hogy egy példát említsünk (igaz, ezek a frissítések csak olvashatók, sajátunkat a kliensből nem tudjuk megváltoztatni). Amúgy is érik már egy, a többféle hálózatot összefogó kliens vagy szolgáltatás létrejötte, a Microsoft ebben szeretne úttörő szerepet vállalni.

Mindazonáltal nincsen egyedül – a lehetőséget a Mozilla fejlesztői is felismerték. A nyíltforrású böngészőt fejlesztő alapítvány nemrég jelentette be saját projektjét, a Mozilla Raindropot. Ezt kifejezetten az online szolgáltatások egységesített kommunikációjának céljából fejleszti a szervezet.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés