Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mától letölthető az Internet Explorer 8

Kütyük

Mától letölthető az Internet Explorer 8

A Microsoft csütörtökön teszi elérhetővé új böngészőjét.

Frissítve
A böngésző már letölthető, akár gyors Download szerverünkről is: magyar változat, angol változat.

A hét elején írtunk a Futuremark legújabb benchmark szolgáltatásáról, a webböngészőkből elérhető Peacekeeperről. Gyorstesztünk eredményeként a hetes Internet Explorer igencsak hátul végzett a teljesítményt illetően: a Firefox 3.0.7-es változata két és félszer, a Chrome 1.0.154-es kiadása öt és félszer gyorsabbnak bizonyult. A Microsoft azonban most szépíthet.

Napjainkban zajlik ugyanis a Mix 09 konferencia, amit Redmond a szoftvereit használó webfejlesztőknek tart. Ezen a rendezvényen pedig be fog mutatkozni az Internet Explorer 8 végleges változata; egészen pontosan helyi idő szerint reggel 9 órakor válik elérhetővé a browser. És habár a korábbi beszámolók szerint ez is lomhára sikerült, hamarosan mindenki saját kézből tapasztalhatja meg, mit tud felmutatni az IE8.

Szüksége is van a Microsoftnak arra, hogy fejlessze webböngészőjét, hiszen 2004 óta folyamatosan esik a szoftver részesedése. Öt éve még 90 százalék felett volt valamivel az Internet Explorert használók száma, ám mára már 70 százalék alá süllyedt. Az olyan alternatívák, mint a Firefox, Opera, Chrome és Safari, gyorsabbá, biztonságosabbá, többet kínálóvá váltak, miközben Redmond évekig azt hangoztatta, hogy a felhasználók nem igénylik az olyan extra funkciókat, mint a füles (tabbed) böngészés.

Újdonságok
Szerencsére megváltozott a Microsoft hozzáállása, így az Internet Explorer nyolcadik generációja számos új lehetőséget kínál. Egyrészt biztonsági fejlesztéseket tartalmaz: többek között a köznyelv által csak „pornó módnak” nevezett magánszféra védelmet, és a SmartScreen Filtert, ami a más internetezők által gyanúsnak vélt URL-ekre figyelmezteti a felhasználót. Accelerators – ezen a néven szerepel az az új funkció a browserben, melynek révén a felhasználó az interakciót gyorsító, úgynevezett shortcut menükkel találkozhat. Megjelenik a Web slices, amivel a lehetővé válik a fejlesztők számára, hogy olyan „darabkákat” hozzanak létre, melyekre feliratkozva az internetezők értesülhetnek a frissítésekről. Továbbfejlesztett keresődobozzal rendelkezik majd az Internet Explorer nyolcadik generációja, amely teljes keresést lesz képes végrehajtani a felhasználó history-jában, könyvjelzőiben és RSS feedjei között.

Akcióban a pornómód

Ezenfelül a stabilitás és a kompatibilitás is sokat fejlődött. Az Internet Explorer 8 talán minden korábbi kiadásnál jobban megfelel a webes standardoknak, igaz, van is mit behoznia a browsernek. Ugyanakkor a régebbi IE-khez jobban igazodó webhelyeket úgynevezett kompatibilitás módban jeleníti meg, így kerülve el a szétesett weboldalak látványát.

Telepítés és uninstallálás
Az IE8 lesz az első olyan böngésző, amely úgy kerül alapértelmezettként telepítésre egy microsoftos operációs rendszerbe (Windows 7), hogy az onnan könnyedén eltávolítható. Ezzel Redmond az Európai Unió rosszallását illetve az ezzel járó komoly pénzbüntetést akarja elkerülni. További részletek itt.

Amint fent is írtuk, az Egyesült Államok nyugati partjának időzónája szerint reggel 9 órakor válik letölthetővé az új böngésző; ezt követően szépen sorban megkapják az automatikus frissítésen keresztül is azok, akik nem akarják manuálisan beszerezni a programot.

Frissítve
A böngésző már letölthető, akár gyors Download szerverünkről is: magyar változat, angol változat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés