Connect with us

Hirdetés

technokrata

Áttörés a telefonok, mobil eszközök grafikus vezérlésében

Kütyük

Áttörés a telefonok, mobil eszközök grafikus vezérlésében

Nagy teljesítmény alacsony fogyasztáson – sokkal látványosabbá válhat a mobil készülékeinken megjelenített tartalom.

Arról számoltak be nemrég az Intel fejlesztői, hogy egy speciális gyorsító kifejlesztésével áttörést sikerült elérniük a „mobil grafikát” illetően. Olyan típusú eszközt hoztak létre a chipgyártó gigász mérnökei, amilyeneket jellemzően nem grafikus adat feldolgozására szoktak használni az elektronikai készülékeket gyártók. Ennek köszönhetően jelentősen megnőtt a teljesítmény, mindeközben sikerült komoly mértékben leszorítani a fogyasztást.

Tulajdonképpen eddig sem volt akadálya annak, hogy igazán izmos grafikus képességekkel lássák el az olyan mobil eszközöket, mint a mobiltelefonok, PDA-k. A nagyteljesítményű vezérlők azonban annyira energiaéhesek, hogy implementálásukkal kvázi elvesztenék mobilitásukat: a megszokott 5-7 napos üzemidő helyett talán még 24 órát sem lennének képesek egyfolytában üzemelni, vagy hatalmas akkumulátorokat igényelnének. Ezért kellett kompromisszumot kötniük a gyártóknak. Eddig.

Az Intel a már régről ismert SIMD-t (single instruction, multiple data, vagyis az egy utasítással több adat feldolgozásának módszerét) hívta segítségül. SIMD Accelerator névre keresztelt megoldása a hozzá hasonló gyorsítók fogyasztásának tizedével is megelégszik, amivel már felhasználható a telefonokban. Azokban a telefonokban, amelyek közül a legjobban felszereltek grafikus teljesítménye sem közelíti meg az Intel mostani fejlesztése által kínált tempót.

Azt azért nem árt tudni, hogy egyelőre még csak kutatási projektként létezik a SIMD Accelerator. Az Intel jövőbeli termékeinél fogja felhasználni, viszont azt már korábban eldöntötte, hogy amint kézzelfogható eredményt produkál a projekt, arról tájékoztatja a nyilvánosságot is. Sok azonban a homályos folt: nem tudni, mikor kerülnek forgalomba a SIMD Acceleratorre épülő eszközök, licencelni fogja-e más gyártóknak a fejlesztést, vagy, hogy lesz-e köze az integrált grafikus maggal rendelkező Larrabee processzorhoz.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés