Connect with us

Hirdetés

technokrata

„Követelhetnek milliókat vagy milliárdokat – egy centet sem kapnak!”

Kütyük

„Követelhetnek milliókat vagy milliárdokat – egy centet sem kapnak!”

A Bittorrent sorsa a tét? Összecsapnak a file-csere és a filmkiadók nagyágyúi.

Minden eddigi próbálkozás csak bevezetője lehet az éppen most zajló jogi csatározásnak, állítják a jogvédők. A Warner Bros. Entertainment, az MGM Pictures, a Columbia Pictures Industries, a 20th Century Fox Films, a Sony BMG, a Universal és az EMI összehangolt pert indított a közismert svéd torrentcsapat, a The Pirate Bay ellen. Céljuk a mai nappal kezdődött perrel, hogy megtörjék az általuk kalóznak minősített üzemeltetőket. Ha ez sikerül nekik, akkor a Bittorrent ikonikus alakja, vagy stílszerűen zászlóshajója süllyedhet el, a svéd kvartett pedig akár két év szabadságvesztést is kaphat, a (dollárban) százezres nagyságrendű kártérítés mellett.

Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde Kolmisoppi és Carl Lundström azonban nem aggódik. Az amúgy is liberális svéd törvényeket nem sértik, állítják (már évek óta). A TPB szerverei egy bit illegális, jogsértő adatot nem tartalmaznak, és nem is tartalmaztak sosem. Ehhez tudni kell, hogy a bittorrent file-csere peer to peer alapokon működik, vagyis a központi szerverek csupán abban segítik a peereket, hogy megtalálják a keresett digitális tartalmat tároló PC-ket. Ennek következtébenegy tracker úgy képes akár több terabyte-nyi file-t elérhetővé tenni, hogy az egyes torrentekről csak egy pár (tíz) kilobyte-os állományt tárol.

Visszatérve a TPB üzemeltetőire: a svédek teljes értetlenséggel figyelik az eseményeket. Gottfrid Svartholm Warg a következőképpen nyilatkozott még a múlt hét végén: „Miért csinálják ezt? Már korábban kudarcot vallottak a site leállításával kapcsolatban. Ezúttal sem járnak másképpen. [A site] saját életet él, nélkülünk is [működőképes].” A 22 milliós felhasználói táborral bíró gyűjtőhely másik alapítója, Peter Sunde pedig nyíltan kimondta, mennyire tartja életképesnek az egész hercehurcát: „Nem számít, hogy sok milliót, netán egymilliárdot követelnek [rajtunk]. Nem vagyunk gazdagok, nincs pénzünk miből kifizetni [egy esetleges büntetést]. Nem kapnak egy centet sem.”

A Kalóz-öböl
Egészen regényes időszakot tudhat maga mögött a The Pirate Bay. Üzemeltetőit már rengetegszer akarták bíróság elé citálni – volt, amikor a pedofilizmus támogatásának vádjával (természetesen sikertelenül). A jogvédőknek sikerült hackert beépíteniük a rendszerbe, aki adatokat szivárogtatott ki a svéd kvartetről – hiába.

A jogvédők egyetlen, rövid ideig tartó üzemeltetési szünetet eredményező sikere miatt több százan vonultak utcára Stockholmban, a P2P felfogással szimpatizáló hackerek pedig megtörték először a rendőrség, majd a kormányzat weboldalait is. Ezt követően több olyan tracker szerver is munkába állt, amelyek már szerte a világban dolgoztak, a skandináv ország határain kívül. Sőt, egy időben azzal hívta fel magára a figyelmet a TPB, hogy egy kis, mesterséges sziget megvásárlásával minden nemzetközi szerzői jogtól függetlenítette volna magát.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés