Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hangalapú GPS-navigáció a Google-től

Kütyük

Hangalapú GPS-navigáció a Google-től

Google Maps-re alapozott szolgáltatást jelentett be az amerikai vállalat.

Nemes egyszerűséggel Google Maps Navigation névre keresztelték az alkalmazást, melyből elérhetővé vált egy bétaváltozat. Az Android 2.0 mobil eszközökhöz fejlesztett szoftver a Google Maps for Mobile-t hivatott lecserélni. Ez utóbbi már régóta kínál tájékozódási lehetőséget a mobiltelefonok tulajdonosai számára, de vezetés közbeni használata finoman szólva sem adott kielégítő élményt.

A Google Maps Navitagion olyan piacra akar betörni, amelyet néhány – köztük magyar – vállalat ural. A GPS-alapú helyzet-meghatározás és navigálás „kész piac”, az itt kialakult erőviszonyokat boríthatja fel az amerikai vállalat, intenzív megjelenésével. A most bétaverzióban elérhetővé vált alkalmazás ugyanis a TomTomhoz, Garminhoz és Nav n Go-hoz hasonló szolgáltatást nyújt: hangalapú navigálást, amit a Google Maps gazdag felhasználói tartalmával ötvöz. Képes alternatív útvonalakat javasolni, de a készüléken megjelenhet az utcaszintű (street view) vagy a műholdas nézet (satellite view) is.

Google Maps Navigation bemutató

Sőt, a hagyományos hangalapú navigációra rátesz még egy lapáttal. Ahelyett, hogy utcától utcáig „fogná a kezét” a sofőrnek, a Google Maps Navigation képes üzletek és egyéb, a felhasználó számára érdekes helyek lokalizálására (ha azok szerepelnek a Google térképszolgáltatásán), és ajtótól ajtóig viszi az utazni vágyót. Extrém példa: ha egy általunk ismeretlen bevásárlóközpontba kell mennünk, akkor a hagyományos navigációs rendszerek maximum a parkolóig kísérnek el – a Google fejlesztésével viszont (műholdkapcsolat esetén) az épületben is tájékozódhatunk.

Forgalom nézet

Van egy überelhetetlen előnye is a szolgáltatásnak: a Google Maps Navigation (legalábbis most, bétaváltozatban) ingyenesen használható. Nincsenek rejtett költségek, licencdíjak, új térképek megvásárlásának kötelezettsége, sem olyan prémiumszolgáltatások, mint amilyen például a forgalom adatainak frissítése. Ugyanakkor, ahogy azt sajnos megszokhattuk, a tesztidőszak egyelőre az USA-ra korlátozódik, de remélhetőleg nem kell sokat várni az amerikai kontinensről való kiszabadulására sem.

Célpontkeresés hangvezérléssel

A lépés jelentős lökést adhat az androidos készülékeknek, és akkor nem csak a jelenlegi navigációs szoftvereket gyártó, szolgáltatásokat üzemeltető cégek lesznek bajban, hanem az olyan telefongyártó vállalatok is, mint például a Nokia.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés