Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Pannon high-tech bunkerében jártunk

Kütyük

A Pannon high-tech bunkerében jártunk

A mobil operátor meghívására a cég vadonatúj, törökbálinti főhadiszállásán tettünk látogatást.

A Pannon nemrégiben költözött be új, törökbálinti irodaházába, ahol a cég az épület újszerű kialakításával, megoldásaival Magyarország egyik legkorszerűbb munkahelyét hozta létre. Kevesen tudnak azonban arról, hogy a létesítmény nem csupán a munkatársak irodai elhelyezésére szolgál, hanem itt működik a Pannon informatikai eszközeinek, rendszereinek egy része is. Az infokommunikáció világában egy távközlési cégnél az üzlet egyik leglényegesebb elemét a szolgáltatások folyamatos és zavartalan rendelkezésre állása jelenti. Ehhez elengedhetetlen az informatikai eszközök és az azokat kiszolgáló infrastruktúra rendszerek magas szintű üzembiztonsága, ezért a Pannon rendkívül korszerű, valóban XXI. századi színvonalú szerverközpontot is kialakított új telephelyén.

Már az előkészítő fázisban ezek a szempontok irányították a tervezők gondolkodását. A tervezés folyamán a Pannon specialistái összes eddig szerzett üzemeltetési tapasztalatukat összevetették a legmodernebb szabványok és tanulmányok ajánlásaival. Az ezen a téren legmértékadóbb amerikai szabvány szerint az új központ a négyes skálán a 3-as és a legmagasabb 4-es szint közé sorolható.

Az IT blokk a létesítmény egyik legbiztonságosabb, a külső elektronikus zavarásoktól védett részén létesült. A méretek, a háttér infrastruktúra kapacitásainak meghatározásánál a ˝jövőbiztos˝ kivitelt, a bővíthetőséget tartották szem előtt. Ezen elsődleges szempontok mellett természetesen a Pannonra jellemző környezettudatosság is megnyilvánult az egyes megoldások megválasztásában.

A blokkban két tágas gépterem szolgálja a Pannon alkalmazásainak működését, melyek egymás redundáns párjai, ami azt jelenti, hogy párhuzamosan működnek, tehát az egyik teremben bekövetkező üzemszünet esetén sem kell a szolgáltatások kimaradásától, az üzleti szempontból kritikus rendszerek leállásától tartani. Az ˝éles˝ géptermeken felül külön helyiség létesült az új távközlési és IT eszközök tesztelésére.

Egy ilyen létesítmény infrastruktúrájával szemben támasztott legfontosabb követelmény a nagy megbízhatóságú áramellátás. Ennek alapkoncepciója a rendszer megfelelő strukturálása, valamint a magas szintű redundancia beépítése. A megfelelő struktúrával érhető el az, hogy valamelyik rendszer bármilyen üzemzavara nincs hatással a többi rendszer működésére. Ezért a géptermek áramellátása teljesen elválik az irodaépülettől, és az IT blokkon belül is úgy van felépítve, hogy a lehető legnagyobb függetlenséget biztosítsa az egyes funkcionális egységeknek.

A külső áramellátást két teljesen független külső betáplálás jelenti, melyek két különálló, csak az IT blokkot ellátó transzformátort táplálnak. Ezek egymás redundáns párjai, azaz bármelyik ki tudja szolgálni a teljes szerverközpontot a másik meghibásodása esetén. Arra az esetre, ha mindkét külső betáp megszűnne, két darab nagy teljesítményű diesel generátor áll rendelkezésre.

A megbízható külső energia rendszernél is fontosabb azonban az a szünetmentes áramellátó rendszer (UPS), ami ˝utolsó láncszemként˝ közvetlenül a berendezéseket táplálja. Ha ezen a szinten meghibásodás történik és nincs tartalék, ami azonnal átvegye a szerepét, akkor a berendezések menthetetlenül leállnak. Ezért mindkét gépteremhez saját, a másiktól és az egyéb területektől független, úgynevezett 2*(n+1) redundanciájú UPS rendszerek tartoznak. Ezzel a megoldással az is biztosítható, hogy bármilyen tervszerű munkát (karbantartást, bővítést) leállás nélkül lehet elvégezni.

Csaknem ugyanilyen fontos a berendezések által termelt hő eltávolítása a szervertermekből, a hűtés, ami szintén a fenti strukturálási és tartalékolási elveket követve valósult meg. Így az új géptermek hűtéséről is az irodablokktól független, önálló klímarendszerek gondoskodnak. Az irodaépülettől eltérően itt a kockázatok minimalizálása érdekében nem az irodai blokkot ˝zöld˝ energiával hűtő-fűtő geotermikus hőszivattyúk biztosítják a megfelelő hőmérsékletet, hanem precíziós beltéri egységek és a legkorszerűbb folyadékhűtők. A maximális energiahatékonyságú gépek a hideg külső levegővel hűtenek, ha ezt a hőmérséklet lehetővé teszi. A korszerű szerverek használatával a géptermek kevesebb hőt termelnek majd, és a hőt az irodablokkhoz tartozó látványmedence fűtésére fordítják télen.

A törökbálinti géptermek más szempontból is rendkívül biztonságosak. A szofisztikált tűzszakaszolás és gázzal oltó rendszer teszi azt lehetővé, hogy tűz esetén ne az egész IT blokk, hanem csak a veszélyeztetett részek áramellátását kelljen lekapcsolni, illetve oltógázzal elárasztani. Ezzel a megoldással megteremthető, hogy katasztrófahelyzet esetén is biztosítva legyen a létfontosságú alkalmazások folyamatos üzeme.

A szerverközpont működésének felügyeletét intelligens BMS (Building Monitoring System) rendszerek biztosítják: az összes infrastrukturális berendezés megfigyelését egy felületen lehetővé tevő rendszer automatikusan hibaüzenetet küld rendellenesség észlelésekor.

Főbb informatikai megoldások:
-3.000 végpontos, Ethernet sebességű LAN hálózat
-Mindenhol elérhető WIFI hálózat, 80 darab access point
-Vendégregisztráció önregisztrációval a ˝házigazda˝ SMS értesítésével
-Office Communicator használata (kevesebb telefonálás, egymás zavarása)
-Chipkártyás rendszer a dolgozóknak (egybeépített Mifare és smart kártyák), összetett funkcióval
-Távoli hálózatelérés, az otthoni munkavégzés lehetősége
-Elektronikus dokumentumkezelő rendszer a papírfelhasználás csökkentésére
-A tárgyalókban plazma kijelzők (40, illetve 50 col méretűek)
-Nagy tárgyalókban interaktív táblával kombinált projektorok
-Számítógéphez is köthető konferenciatelefon lehetőség 5 tárgyalóban
-Az Auditóriumban nagy teljesítményű projektor, profi hangrendszer
-MS Outlookhoz kapcsolódó tárgyalófoglalási rendszer.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés