Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Wikipedia keresője lenyomná a Google-t

Kütyük

A Wikipedia keresője lenyomná a Google-t

Saját térfelén vernék el a keresőóriást?

Jimmy Wales, az ingyenesen használható, gyakorlatilag bárki által szerkeszthető online enciklopédia, a Wikipedia megalkotója nemrég részleteket közölt egy közösségi fejlesztésű nyíltforrású keresőmotorról. Új, a Wikipedia-tól független website-ot is tervez a szolgáltatás alá adni, mely 2007 végén indulhat el – ekkora lesz működőképes az emberi segítségnyújtást a számítógépes keresésekkel kombináló szolgáltatás. Mindez valószínűleg a Wikia név égisze alatt jön létre; Wales ezen kereskedelmi vállalata révén vásárolta meg a Grub nevű webes adatgyűjtő (crawler) használati jogait.

Mit tud a Grub? Nos, ez egy olyan program, ami letöltés és feltelepítés után a felhasználó számítógépének szabad számítási kapacitását használja ki. Amennyiben széles körben használják, a Wikia számára nem lesz szükség saját crawling hálózat létrehozására. Így tulajdonképpen kétszeresen is az emberi segítőkészségre támaszkodik Wales keresőszolgáltatása, hiszen a gépi keresések mellett a humán erőforrásokat is alkalmazza a minél relevánsabb találatok megjelenítéséhez. Az ötletgazda szerint így könnyebb megbirkózni például a többjelentésű szavak kezelésével.

„Amennyiben jó minőségű keresési eredményeket kapunk, azt hiszem, igazán megváltozhat a keresővállalatoknál jelenleg fennálló erőegyensúly.” – mondta Wales egy szoftverfejlesztő konferencián, Oregonban. Ebben pedig sokan bíznak: a Wikia eddig több mint 14 millió dollárt „kalapolt össze” a projekthez; többek között az Amazon.com is segíti az új kereső létrejöttét. Az online könyvforgalmazásról ismertté vált vállalat 10 millió dollárral támogatta Wales elképzelését.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés