Connect with us

Hirdetés

technokrata

Most már tényleg meghalt a Netscape

Kütyük

Most már tényleg meghalt a Netscape

Végleg a webtörténelem részévé válik az egykor domináns böngésző.

Egészen az elmúlt hónapokig kitartott az AOL tulajdonában levő browser – korszakalkotó fejlesztések azonban nem kaptak helyt benne már jó ideje. Pedig nem volt ez mindig így. Ma már hihetetlennek tűnik talán, de az 1990-es évek közepén még a böngészőpiac több mint 90 százalékát tudhatta magáénak. Az Internet hőskorában, amikor még a szerencsésebb otthoni felhasználók is csak a telefonvonalra csatlakozó analóg modemmel tudtak internetezni, a Netscape volt a „király” – olyan alkalmazást adott az internetezők kezébe, amivel az addigi, főként szöveges tartalmakat végre képekkel kiegészítve, sokkal strukturáltabb formában lehetett az érdeklődők elé tárni.

A Windows 95 megjelenésével azonban olyan riválist kapott, amely később maga alá gyűrte a nagy elődöt: az Internet Explorer ekkor bukkant fel először; igaz, ekkor még nem képezte integráns részét a Microsoft operációs rendszerének. Erre 1997-ig kellett várni, amikor a Windows 98 már az IE-vel „összecsomagolt” formában került a boltok polcaira. Sok trösztellenes per indult emiatt Redmond ellen, ám a browser még mindig a Windows része – ezzel a húzással pedig sikerült viszonylag gyorsan megfojtani az addigi bajnokot.

1998-ban a Netscape-et felvásárló AOL még terveket fűzött a böngésző továbbfejlesztéséhez, végül azonban megkezdődött a szoftver hanyatlása – már csak a piac mintegy 6 ezrelékét tudhatja magáénak. Pedig nem feltétlenül csak annak a játékosnak áll a zászló, amelyik integrálva van az asztali operációs rendszerek legelterjedtebbikeibe – jó példa erre a nyíltforrású Mozilla féle Firefox, mely egyre jobban szorongatja az Internet Explorert. Az AOL azonban nem akar további erőforrásokat áldozni a projektre, ezért a következő két hónap során még biztonsági javításokat kiad a programból, de aztán végképp felfüggeszti fejlesztését.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés