Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szerencsejáték a merevlemezekkel

Kütyük

Szerencsejáték a merevlemezekkel

Továbbfejlesztett hibajavítás, kis méret vagy 60 GB egy telefonnak – lejárt az univerzális winchesterek kora?

A kaliforniai Seagate szokásos éves rendezvényén kilenc új merevlemezről számolt be, melyek érdekessége, hogy már nem az év(tized)ek óta bevett általános háttértár minőségében mutatkoznak be. A vállalat rájött, hogy itt az ideje specializálni a winchestereket, és a felhasználási területekhez igazítani az egyes változatokat – ezért kilenc HDD-je ugyan mindenhol megállja a helyét, de egyes modellek bizonyos feladatkörben jobban teljesítenek. Ezzel a Seagate nem csak, hogy jobban ki tudja szolgálni az igényeket, de magasabb profitszintet is érhet el az ebből a szempontból igen sovány PC-piacon.

„Túl sok időt töltöttünk abba a dobozba zárva, amit az Intel és a Microsoft kényszerített ránk.” – mondta Bill Watkins, a Seagate vezérigazgatója – „Három évvel ezelőtt nem fordítottunk figyelmet a meghajtók backupjára. Idén kiskereskedelmi szinten már 1 milliárd dollár áramlik ebbe a szegmensbe.”

Töréspontok
A Seagate DAVE (digital audio video experience, digitális audió-videó élmény) platformja például azoknak az embereknek készült, akik telefonjukat MP3- és filmlejátszóként, videorögzítőként akarják használni. A mindössze 1,8 colos méretű háttértár 60 GB (nem tévedés, hatvan gigabyte!) kapacitást ígér a mobilkommunikációs eszközök számára. Wi-Fin, Bluetooth-on vagy USB kábelen keresztül csatlakoztatható a telefonhoz, és akár kabátzsebünkben is hordozhatjuk, extrém módon megnövelve a kis készülékek kapacitását. Nem csak ez az egy felhasználási lehetősége ismert a DAVE-nek. Néhány videotéka például a következőképp alkalmazza a rendszert: az ügyfél betér az egységbe, kitalálja, mit szeretne kikölcsönözni, majd a filmet egyszerűen felmásolják winchesterére valamelyik vezetékmentes szabvány segítségével. Természetesen a szükséges másolásvédelmi eljárások alkalmazásával, megakadályozandó az illegális terjedést.

A benne rejlő nagy potenciál ellenére a Seagate nem tervezi saját név alatt piacra dobni a DAVE-et. Ehelyett inkább a mobilszolgáltatókra bízza ezt a döntést; nem egy céggel éppen tárgyalásban is áll a vállalat.

Másik csoportot képeznek az amerikai gyártó értelmezése szerint a biztonsági kamerákhoz optimalizált merevlemezek. Ezek a drive-ok akár 1 TB-os tárkapacitást is kínálhatnak, és olyan firmware-rel vannak ellátva, amely lehetővé teszi, hogy számos forrásból videofolyamot fogadjon a készülék. Felhasználói célcsoportként a rendőri egységek mellett a kaszinótulajdonosok szerepelnek a Samsung listáján, de természetesen bárkit szívesen kiszolgálnak, aki videoalapú megfigyelést végez. Az egy terabyte-os (egy R-rel írandó!) modell akár több mint egy hónapnyi adatot is rögzíteni tud (a vállalat 32 napban határozta meg ezt a korlátot).

Desktop, notebook, value/backup
Következő célcsoportként a legnagyobb piacot: az asztali meghajtók területét kell említeni – itt már szintén találhatunk 1 TB-os merevlemezt. Újabb szegmenst képeznek a noteszgépekbe szánt adattároló megoldások, melyek immár 250 GB-nyi kapacitást is nyújthatnak. Úgynevezett backup merevlemezeket is bejelentett a Seagate, ezek a Maxtor vonalat erősítik. Ismeretes, hogy a cég tavaly vásárolta fel a Maxtort, és már akkor bejelentette, hogy a márkanevet nem fogja elhagyni: ezek a winchesterek lettek az úgynevezett value szegmens (olcsóbb, kisebb teljesítményű) képviselői. Összehasonlításképp: az asztali backup szériát erősítő 750 GB-os új Maxtor HDD nagyjából 270 dollárba kerül – a 2004-ben bemutatott 1 TB-os Sony otthoni szerverért még 5 ezer dollárt kellett kifizetni.

Végül szó esett a következő év elején debütáló példányokról is: a Seagate 2008 első negyedében is újabb meghajtókkal tervez kirukkolni. Ezek érdekessége, hogy továbbfejlesztett hibajavítással bírnak majd, és digitális videorögzítőkhöz szánja őket a vállalat. Itt is megjelenik majd az 1 TB-os csúcsmodell; habár például a japán felhasználók már most is 2 TB-os felvevőket szeretnének.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés