Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kalózfilm – az első nagyfelbontású fecske

Kütyük

Kalózfilm – az első nagyfelbontású fecske

Megjelent az első, teljes felbontású HD DVD-s film a Bittorrent file-cserélő hálózaton.

Nem volt kérdéses, hogy a HD-s filmek korszakának beköszöntével nem ér véget az online filmmegosztás illegális piaca. A DVD-knél alkalmazott CSS tartalomvédelmi rendszerhez képest komolyabb akadályt jelentő AACS sem gátolta meg abban a kalózokat, hogy másolatot készítsenek egy nemrégiben megjelent sci-fi film nagyfelbontású kiadásáról. A Serenity .evo formában terjedő kalózváltozata a legtöbb, DVD-lejátszásra képes szoftverrel megnézhető. Az állomány MPEG-4 VC-1-es kódolással készült, így nem meglepő, hogy 19,6 GB-ra rúg a mérete.

A kiadás alig három héttel azután érkezett, hogy a HD DVD másolásvédelmének kikerülése ismertté vált (erről szóló részletes beszámolónk itt olvasható). Az nem tudható, hogy a Serenity másolata vajon ezzel az eljárással vált-e online terjesztésre képes állapotúvá, de ha igen, akkor amíg a védelmi eljárást nem frissítik, az új filmek egyre gyorsuló ütemben jelenhetnek majd meg a file-cserélő (elsősorban Bittorrent) hálózatokon.

A PowerDVD lejátszószoftvert fejlesztő Cyberlink bejelentette, hogy a védelem feltöréséhez szükséges kulcs nem általuk került ki az Internetre, bár ezt 100 százalékosan még nem bizonyították. Az viszont szinte biztos, hogy a tartalomtulajdonosok előbb-utóbb letiltják a kalózkezekbe került kulcsokat, hogy megakadályozzák az újabb és újabb másolatok készítését. Mindez azzal is járhat, hogy a lejátszóprogramokat frissíteni kell majd, ha egy frissített védelemmel rendelkező lemezt szeretne megnézni a korongot megvásárló felhasználó.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés