Connect with us

Hirdetés

technokrata

3 év börtön internetes tiltakozásért

Kütyük

3 év börtön internetes tiltakozásért

Egy kínai bíróság több évnyi szabadságvesztésre ítélte az ország egyik állampolgárát.

Korábban több oldalon keresztül cikkeztünk Észak-Koreáról, mint a Föld leginkább „internettelen” országáról. Kína ugyan ennél sokkal megengedőbben viszonyul a Világhálóhoz, de ahogy a való életben, úgy az online világban sem enged teret a kommunista rezsim ellenében felszólaló véleményeknek. Ennek ékes példája az a minap kimondott ítélet, mely egy online tiltakozót kárhoztatott 3 éves börtönbüntetés letöltésére.

Egy hong kongi emberjogi szervezet számolt be arról, hogy Li Jianping egy internetes esszé megírása és terjesztése miatt kapott súlyos szabadságvesztést – melynek tényét a férfi ügyvédje meg is erősítette, de a részletekbe nem kívánt belemenni. A szabad tájékoztatásért küzdő kínai kálváriája még áprilisban kezdődött. Ekkoriban bizonyították rá, hogy az ország területén kívüli website-okon még 2003-ban olyan tanulmányt jelentetett meg, amely az „állami tekintély aláaknázására” irányult. Jianping ugyanis az 1989-es, demokráciát követelő megmozdulásokról írt – vesztére.

A 40-es éveit kezdő férfi egyébként csak a saját maga által átélt eseményeket dolgozta fel – a szólásszabadságért küzdő kínai maga is részt vett a múlt század legvégén kibontakozott Tienanmeni téri tüntetésen. Akkor a kínai rezsim durva eszközökkel: fegyverrel és bebörtönzésekkel nyomta el a főként diákokból álló kezdeményezést; az erről való informálás pedig azóta is szigorúan szabályozott (leginkább tiltott) az országban.

Kína az első helyen áll azon országok sorában, melyekben rendszeresen letartóztatnak újságírókat, olvasható a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) újságíró-szervezet beszámolójában. Eszerint legalább harmincketten vannak előzetes letartóztatásban, és további legalább 50 online kampányoló embert ítéltek már börtönbüntetésre.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés