Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szélsebes mobiltelefónia – 4G a Siemens-től

Kütyük

Szélsebes mobiltelefónia – 4G a Siemens-től

Egy a müncheni Siemens Forumon tartott bemutatón a Siemens élőben demonstrálta a negyedik generációs mobilhálózat működését és előnyeit.

Az NGMN (Next Generation Mobile Network) az UMTS mobiltelefon szabvány evolúciós továbbfejlesztése, piaci bevezetését 2010-re tervezik. A technológia maximálisan kiaknázza a UMTS-frekvenciák átviteli kapacitását, és akár 100 Mbps-os adatsebességet is tud biztosítani. Münchenben a Siemens egy teljes NGMN rádióhálózatot épített ki, melynek működését online játékok és nagyfelbontású videók mobiltelefonokra való átvitelével mutatta be.

A ˝Mobilhálózati Evolúció Napok˝ elnevezésű kiállításon a Siemens Communications a világon elsőként működés közben mutatta be az NGMN-hálózatot. E megoldás legfontosabb előnye az UMTS hálózat ˝turbóváltozatával˝, a HSPA-val (High Speed Packet Access) szemben a sokkal gyorsabb átviteli sebesség. Az NGMN elméletileg akár a 100 Mbps-os adatsebességet is elérheti, emellett sokkal hatékonyabb sávszélesség kihasználást és háromszor rövidebb késleltetési időt biztosít, mint elődje. Ugyanakkor nem változnak a felhasználó számára rendelkezésre álló mobilitási és hálózatelérési paraméterek.

A bemutatón a Siemens a szimulált NGMN hálózaton keresztül két nagyfelbontású HDTV videót sugárzott két végfelhasználói készülékre, 5 megabit per szekundumos adatátviteli sebességgel. A videók a felhasználó hálózati cellán belül elfoglalt helyétől függetlenül mindenhol ugyanolyan minőségben voltak letölthetők. Mindemellett a lerövidülő késleltetési időt egy olyan online játék segítségével demonstrálták, melynek esetében különlegesen fontos a felhasználó és a rendszer gyors reakciója.

A technológia szabványosítására létrehozott Third Generation Partnership Project (3GPP) nevű testület 2005 eleje óta dolgozik az NGMN mobilhálózat standardizálásán. A Siemens azóta kutatja és fejleszti a szabványt. Más hálózati rádiós technológiákhoz, így a WiMAX-hez és a Flash-OFDM-hez hasonlóan az NGMN is az OFDM-en alapul. Ugyanakkor az NGMN megoldás előnye, hogy itt a független frekvenciák rugalmasan oszthatók ki: a felhasználók pontosan kijelölhetik azokat a frekvenciákat, amelyek a legelőnyösebbek a számukra. Mindemellett a hálózati erőforrások mindössze 0,5 milliszekundum alatt – másodpercenként kétezerszer -, újraoszthatók, ami látványosan lerövidíti a rendszer késleltetési idejét.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés