Connect with us

Hirdetés

technokrata

AI az agrárban: 400 ezer eurós befektetés a magyar startupnál

mesterséges

Digitalizáció

AI az agrárban: 400 ezer eurós befektetés a magyar startupnál

AI az agrárban: 400 ezer eurós befektetés a magyar startupnál

Megkapta első, négyszázezer eurós kockázati tőke befektetését a levél-szintű termésfigyelést lehetővé tévő, mesterséges intelligenciával támogatott platformot fejlesztő magyar agrártechnológiai startup, a Proofminder, jelentették be az alapítók.

A cég nemzetközi terjeszkedésének támogatásába a társadalmi innovációkat célzó hazai befektető, az Impact Ventures szállt be. Az elmúlt másfél évben a cég önerőből fejlesztette ki a megoldást és szerezte meg első ügyfeleit, a mostani befektetés célja a globális piacokra lépés elősegítése a partneri kapcsolatok és az ügyfélbázis fejlesztésén keresztül.

A Föld lakosságának növekedésével párhuzamosan egyre fontosabbá válik a megfelelő élelmiszerellátás biztosítása, ami a világ minden pontján hatalmas terhet ró a mezőgazdaságra. A mennyiségen kívül a minőségnek is kiemelten magas szerep jut, ezzel a céllal fogalmazta meg az Európai Unió Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiáját, melynek köszönhetően az uniós országok élen járnak a mezőgazdaságban használt vegyszerek szabályozásában. Annak érdekében, hogy a termelők megfeleljenek ezeknek a szigorú előírásoknak, a piacon elérhető legújabb technológiai innovációkra van szükség. A Proofminder egy mesterséges intelligenciával (MI) támogatott gépi látástechnológiai platform, amely lehetővé teszi, hogy a gazdák a levelek szintjén kövessék termőföldjeik fejlődését és időben, a megfelelő helyre juttassák el a szükséges hatóanyagokat, így fenntarthatóvá téve a mezőgazdasági termelést.

A fősodortól eltérő

A jelenleg széles körben elterjedt precíziós mezőgazdasági megoldások főleg műholdkép-alapúak, így nem tudnak megbirkózni a magas felbontású, közelebbről készített képfelvételeket igénylő kihívásokkal. A Proofminder szoftveres (SaaS) platformja egy, szinte korlátlan számú alkalmazási területen használható, könnyen kezelhető megoldást ad a gazdák kezébe. Egy gombnyomással érhető el többek között a növénytő-számlálás és távolságmérés, termésfigyelés, a növények betegségeinek, illetve gyomoknak a feltárása, rovarkár elemzés, időjárás- és vadkár elemzés.

A három adattudós, Vancsó Ambrus, Havas Norbert és Simon Levente által 2021-ben alapított Proofminder markáns helyi és nemzetközi ügyfélkört épített ki olyan cégekkel, mint a MAS Seeds és a Bonafarm Csoport, emellett 1000 hektáron végzett felmérést drónkezelő cégek bevonásával. A Corteva Agriscience mentorálásával fejlesztett projektjüknek köszönhetően a Proofminder elnyerte a Magyar Agrárkamara „2021 Leginnovatívabb Agrár Startupja” díját, illetve bekerült az Agrilinvestor.com TOP 3 „2021 és 2022 Globális Agrárinnovációja” közé.

Bár a mezőgazdaság globális kihívásokkal néz szembe, a megoldás eredendően csak helyi lehet. A mesterséges intelligencia számos különböző területen bizonyult forradalmi technológiának, most rajtunk a sor, hogy kihasználjuk erejét, és lehetővé tegyük a termelők számára, hogy a növény és a levél szintjén hozzanak döntéseket a mezőgazdaságban. Platformunk alkalmazási területei szinte korlátlanok a mezőgazdaság területén.”

Hova tovább?

2023 a növekedés éve lesz a Proofminder számára, a jelenleg 8 fős team az általuk átvizsgált termőterület nagyságának megtízszerezését tervezi. Mivel a cég üzleti modelljében a bevételek alapja az átvizsgált terület, a tervek szerint a bevételeket tekintve is tízszeres növekedést fog produkálni a platform. A magyar társadalmi innovációs befektetési alap, az Impact Ventures 400 ezer eurós befektetéssel finanszírozza a projektet, ezzel is támogatva nemzetközi terjeszkedésüket.

“Még mindig hatalmas kiaknázatlan potenciált látunk a mesterséges intelligencia alapú megoldások használatában a mezőgazdaságban, és a Proofminder kiemelkedő kompetenciát épített ki egy kulcsfontosságú területen a fenntartható jövő felé. Ahhoz képest, hogy jelenleg milyen korai szakaszban vannak, egy igazán érett megoldást fejlesztettek ki, és alapos próbaidőszak során szereztek hasznos tapasztalatokat közvetlenül a gazdálkodóktól.  A már most is említésre méltó ügyfélkörük és növekvő eredményük alapján jelentős növekedést és társadalmi hatást várunk a csapattól.”

– mondta el Fehérgyarmati-Tóth Károly, az Impact Ventures partnere.

Az alapítók elmondása szerint a támogatást első sorban a Proofminder mögött álló csapat további megerősítésére, a platform új funkcióinak bevezetésére, illetve a már legtöbb esetben aláírt megrendelések magas minőségű teljesítésére fordítják a következő 12 hónapban.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitalizáció

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés