Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hangtovábbítás az Interneten – új szabvány segíti a terjedést

Kütyük

Hangtovábbítás az Interneten – új szabvány segíti a terjedést

A Voice over Internet Protocol, azaz VoIP a hagyományos telefonálásnak támaszt konkurenciát, alacsonyabb költségével és a benne rejlő lehetőségek szélesebb skálájával. Nemrég új szabványt ratifikáltak, ami hozzájárulhat a technológia még szélesebb körű elterjedéséhez.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségével kapcsolatban álló telekommunikációs csoport új szabványt rögzített a videokonferenciák VoIP használatával történő lebonyolításának egységesítése végett. Az International Telecommunication Union (ITU) H.350-es standardja pontosan meghatározza, hogyan tárolódnak illetve hogyan találhatók meg a videocímek, telefonszámok a hálózaton, közölte Tyler Johnson, a szabványt szerkesztő elemző.

A VoIP lassú terjedésének egyik oka pont a szabványosítás hiányában keresendő. A gyártóknak ugyanis minden egyes megoldásra külön fel kellett készíteniük termékeiket, különben az eszközök használhatatlanok lennének a különböző normákat alkalmazó cégek között. Ez a többlettervezés egyben többletkiadással is jár, ami azonnal érződik a készülékek árain; a szabványosítás azonban megtörheti ezt az akadályozó tényezőt.

Maga az ITU egyébként már másfél százados múltra tekinthet vissza: 1865-ben azért alapították meg, hogy a különböző nemzetek közötti telegráf hálózatokat egységesítsék. Ennek sikeressége után látszott, hogy a szervezet munkájára továbbra is szükség van, így az ITU az évek során jó kapcsolatot alakított ki a kormányzatokkal és a magánszektorral egyaránt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés