Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jól vigyázz, mit nyitsz meg: 10 millió telefont fertőztek meg!

Kütyük

Jól vigyázz, mit nyitsz meg: 10 millió telefont fertőztek meg!

Mindet megtesznek a bevételért.

Nem kevesebb, mint 10 millió okostelefont fertőztek meg kínai hackerek. A HummingBad névre keresztelt program fertőzött honlapok látogatása során kerülhet a telefonra, ezután pedig sérülékenységek után kutatva megpróbálja átvenni az irányítást a rendszer felett. Amennyiben ez nem sikerül, akkor hamis üzenettel próbálkozik, hogy így vegye rá a felhasználót, hogy minden jogosultságot megadjon a számára.

Ha a kártevő sikerrel járt, akkor alkalmazásokat telepít a készülékre, amelyekkel aztán reklámok jelennek meg a mobil kijelzőjén. Épp ez utóbbi az egész értelme, hiszen ezzel akár havi 300 ezer dollárt is összeszedhetnek a fejlesztők. Apropó, ha már itt járunk, érdemes megemlíteni, hogy az alkotók egyáltalán nem pattanásos tinédzserek, akik ebben élik ki magukat, sőt! A HummingBad mögött ugyanis a Yingmob hirdetéselemző cég áll, amelynek legtöbb alkalmazása teljesen ártalmatlan.

hackerillusz

Azonban a vállalatnál egy 25 fős, kifejezetten kártékony programok készítésére szakosodottt csapat is dolgozik, nekik köszönhetjük mostani kártevőt is. Az izraeli biztonsági cég, a Check Point szerint a Yingmob alkalmazásai körülbelül 85 millió okostelefonon futnak jelenleg, de szerencsére ezekből “csak” 10 millió tekinthető kártékonynak.

Elsősorban Törökország, a Fülöp-szigetek, Indonézia és természetesen India illetve Kína érintett az ügyben, de például az Egyesült Államokban is körülbelül 300 ezer telefont fertőztek meg. Bár valószínűleg itthon is van néhány fertőzött telefon, a Check Point nem jegyzi külön hazánkat. Jó hír, hogy hamarosan valószínűleg teljesen eltűnnek majd a Yingmob programjai a Play Áruházból, hiszen a Google már aktívan figyeli a fejlesztőket, így a próbálkozásaikat blokkolja a rendszer.

Forrás: Index



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés