Connect with us

Hirdetés

technokrata

A méret igenis számít: készül a világ legnagyobb repülőgépe

LifeStyle

A méret igenis számít: készül a világ legnagyobb repülőgépe

A Stratolaunch Systems gépe műholdrakétákat is képes lesz indítani.

A Microsoft egyik alapítója, Paul Allen még 2011-ben álmodta meg a Stratolaunch óriásrepülőt, mely nem csak a Guinness Rekordok Könyvébe készül bekerülni, de műholdakat is lehet róla majd indítani. A megépítésben számos partner segít, köztük Elon Musk is, és jelenleg Kaliforniában készül a Mojave Air-ben és a Space Port-ban. Várhatóan 2016-ban indul el első tesztútjára.

A több, mint 117 méteres fesztávval rendelkező gép 37 méterrel szélesebb lesz, mint a jelenlegi legnagyobb utasszállító, az Airbus A380. Ez az őrületes méret lehetővé teszi, hogy a magasból indítson űrrakétákat, műholdakat. Ezzel rengeteg üzemanyagot spórolnának meg, hiszen nem kell a földről, a nulláról felgyorsítani a kilövendő egységeket.

Amellett, hogy egy repülés során több indításra is képes lesz, a szakértők a lehető legjobb helyről lőhetik fel a műholdakat. Fontos megemlíteni talán azt is, hogy a gépnek köszönhetően az űrutazás is megfizethetővé válna, ami régóta nagy álma az emberiségnek.

Sajnos a hátránya az lesz, hogy ellentétben a legtöbb géppel, amiknek elég egy 2,5 km-es kifutó, ennek 3,6 km kell majd a felemelkedéshez.

Forrás: Engadget



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés