Connect with us

Hirdetés

technokrata

Garázs

A 4000.

A 2001-es Frankfurti Autószalonon a Lamborghini új korszakának első modelljeként mutatkozott be a Murciélago, amely félreérthetetlenül megmutatta erejét a prémium sportautó szegmensben. A most elkészült négyezredik példánynak kínai tulajdonosa lesz.

Szép jubileumhoz érkezett a Lamborghini, az olasz márka Sant’Agata-i üzemében elkészült a négyezredik Murcielago. Az ünnepelt modell, egy narancsságra LP 670-4 Super Veloce változat hamarosan egy kínai ügyfél tulajdonába kerül. A tömeggyártókhoz képest ez a darabszám szerény mennyiségnek tűnik, mégis jó oka a Lamborghininek az ünneplésre hiszen az előd Diablóból 1991 és 2001 között “mindössze” 2900 darabot gyártottak.

A négyezredik példány egy LP670-4 SuperVeloce limitált szériás modell, 670 lóerővel és Arancione Atlas fényezéssel. 6,5 literes, V12-es motorja 3,2 másodperc alatt gyorsítja százas tempóra, végsebessége pedig 342 km/óra.

Összesen 350 SuperVeloce-különkiadást készít a Lamborghini, a jubileumi modell tehát kínai vásárlóhoz kerül, ami tökéletesen jelzi, hogy az ázsiai piac kulcsfontosságúvá vált a Lamborghini számára az elmúlt hónapokban.

1948-ban alapította a céget Centóban Ferrara-járás Ferruccio Lamborghini (1916-1993). Kezdetben traktorokat gyártott. 1958-től már égőket és klímaberendezéseket is készített a vállalat. 1962-ben alapította meg Ferruccio Lamborghini az Automobili Lamborghinit, amely márkajelének Murciélagót, a legendás bikát választotta, amely állat 1879-ben egy bikaviadalon 24 kardszúrást élt túl, és az erő egyik szimbóluma lett. Már 1964-ben megjelent az első kísérleti modell, a legendás 350 GTV. A 12 hengeres motor teljesítménye még a rivális Ferrari erejét is jócskán meghaladta. Az igazi szenzáció azonban az volt, amikor az 1966-ban bemutatott 385 lóerős Miura átlépte a 300 km/h-s sebességhatárt. A Miura óta minden modell híres spanyol bikák nevét viseli, mint a Gallardo és a Murciélago, egy kivétellel a Countachkal (ejtsd: ‘kóntak’, a piemonti dialektusból). Miután a modellt elkészítették, nem találtak hozzá illő nevet. Az egyik dolgozó csak „Countachnak” hívta, amely magyarul mennydörgést jelent-

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés