Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alonso győzött Bahreinben

Garázs

Alonso győzött Bahreinben

Kettős Ferrari-sikert hozott a szezonnyitó Bahreini Nagydíj, a nem túl eseménydús versenyen Alonso győzött Massa, illetve a mclarenes Hamilton előtt.

Első ferraris versenyét győzelemmel zárta a kétszeres világbajnok Fernando Alonso, a spanyol hibátlanul vezetett. A harmadik rajtkockából indult, a pálya tisztábbik oldalán hamar sikerült megelőznie csapattársát, Massát, majd kihasználta a pole-ból startoló, sokáig magabiztosan vezető Vettel Red Bulljának műszaki problémáját. Alonso nyilatkozatában is eminens volt, bemutatkozó nyerését Montezemolo elnöknek és a csapatnak, a szerelőknek ajánlva. Elismerte ugyanakkor azt is, hogy a lágyabb gumikon futva nem igen tudta tartani Vettel tempóját.

Massa is érthető elégedettséggel fogadta második helyét kiemelve, hogy ilyen jól még sosem kezdett egy évadot. A tavalyi, hungaroringi balesete óta először versenyző brazilnak egyébként a verseny kétharmadában gondjai voltak, túlmelegedett a motorja.

Dobogóra állhatott, s így szintén fülig ért a szája a 2008-as világbajnok Lewis Hamiltonnak. A McLaren (egyik) britje csak azon kesergett egy kicsit, hogy saját hibájából Rosberg mögött töltötte az első etapot, megelőzni nem bírta, csak boxutcai segítséggel.

Schumi jól szórakozott

Nyerhetett volna, s a szombati pole-ját követően jó darabig kitűnően is ment Vettel, a futam kétharmadánál azonban lelassult az autója, s végül csupán a negyedik helyen ért célba a Red Bull. Vettel vérprofihoz illő hozzáállással a csak összeszedett 12 pont fontosságát méltatta, és hát annak is örülhetett, hogy a betegeskedő kipufogóval egyáltalán meglátta a kockás zászlót.

Ötödik-hatodik lett a Mercedes, s ahogy az edzéseken, a belharcot most sem a hétszeres világbajnok, visszatérő Schumacher, hanem Rosberg nyerte. Utóbbi nyert egy pozíciót az elején, elvesztette a boxban, Vettelt már nem bírta elkapni, elégedett, s előrelépést vár. Mindenki Schumija elmondása szerint jól szórakozott, bár szokásos mosolya mögött nyilván az van, hogy irdatlan tempóban muszáj fejleszteni, ha győzni akarnak. Márpedig ő ahhoz van szokva.

A címvédő Button hetedik lett első mclarenes versenyén, nagyon nem szomorkodott. A nyolcadik Webber végig mások fenekében autózott, javulást vár. Liuzzi és a Force India persze boldogan vette a kilencedik helyet, szerintük ez volt a legtöbb, amit elérhettek. Nem így vélekedett a tizedik pozícióban még éppen pontot szerző Barrichello, aki előbbre várta magát és a Williamset.

Olajfüstös randevú

Vettelen túl a hétvége vesztesei Kubica és Sutil, akik a rajt után Webber olajfüstjében randevúzva visszacsúsztak, s végül csak a pontzóna közelébe tudtak érkezni a 11-12. pozícióban. Mindenesetre a Renault és a Force India is bizonyította, hogy versenyképesek, hogy a középmezőny elejében a helyük. Tizenharmadikként célba ért, s ezt örömmel nyugtázta Alguersuari (Toro Rosso), csapattársa, Buemi 16. lett, s nyilván csalódott.

Az újoncok közül egyedül Hülkenberg (Williams) ment végig. A debütáló csapatokból csak a Lotusnak jutott teljes versenyszimuláció – Kovalainennek kevesebb, Trullinak több problémája is volt.

A 49 körös Bahreini Nagydíjon tizenheten értek célba. Kiesett a teljes Virgin és a HRT (eleve csoda, hogy el bírtak indulni), valamint kisebb meglepetésre a Sauber is – De la Rosát és Kobajasit is hidraulikai hibák (kormányszervó, váltó) hátráltatták. Petrov (Renault) versenyének egy kerékvető, s a kitört futómű vetett véget.

Tapogatózás, taktika, gumispór, unalom

A szörnyen várt 2010-es szezonnyitó mindent hozott, csak izgalmakat nem. A csapatok óvatos hozzáállása abból a szempontból természetesen elfogadható, hogy adatokat kellett gyűjteni, a lehető legtöbb versenykilométert megtenni, optimális esetben célba érni, pontokat szorgoskodni. Telitankos, nehéz autó vs. lágy, illetve keményebb gumikeverék, versenytempó, fogyasztás – hogy csak pár ismeretlent és tanulandót említsünk.

Ezzel együtt, pontosabban éppen ezért alig akadt némi akció a pályán, előzni kvázi lehetetlen volt. Laikusoknak, Schumi-hívőknek vagy roncsderbi-pártiaknak a verseny maga volt a tökéletes unalom, illetve csalódás. Folytatás két hét múlva Melbourne-ben.

A Bahreini Nagydíj végeredménye:

1.    Alonso (Ferrari) 1:39:20.396 ó
2.    Massa (Ferrari) + 16.099 mp
3.    Hamilton (McLaren) + 23.182
4.    Vettel (Red Bull) + 38.713
5.    Rosberg (Mercedes) + 40.263
6.    Schumacher (Mercedes) + 44.180
7.    Button (McLaren) + 45.260
8.    Webber (Red Bull) + 46.308
9.    Liuzzi (Force India) + 53.089
10.    Barrichello (Williams) + 1:02.400 p
11.    Kubica (Renault) + 1:09.093
12.    Sutil (Force India) + 1:22.958
13.    Alguersuari (Toro Rosso) + 1:32.656
14.    Hülkenberg (Williams) + 1 kör
15.    Kovalainen (Lotus) + 2
16.    Buemi (Toro Rosso) + 3
17.    Trulli (Lotus) + 3

Nem ért célba:

De la Rosa (Sauber) 28 kör
Senna (Hispania) 17
Glock (Virgin) 16
Petrov (Renault) 13
Kobajasi (Sauber) 11
Di Grassi (Virgin) 2
Chandhok (Hispania) 2

Leggyorsabb kör:

Alonso, 1:58.287 (45. kör)

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés