Connect with us

Hirdetés

technokrata

Visszatér a kicsik rémálma

Garázs

Visszatér a kicsik rémálma

Hivatalos a Forma-1 2011-es szabályzata. A gyengébbeket újra fenyegeti a 107%-os előírás.

A Nemzetközi Automobil-szövetség nyilvánosságra hozta az F1 2011-es Technikai és Sportszabályzatát, amiből a már említetteken túl pár érdekesség még kiolvasható. Például, hogy az FIA szerelői fájrontot hirdetett az edzésnapok előtti éjszakára, azaz pl. a Magyar Nagydíjon csütörtök éjjel és péntek reggel 6 óra között nem nyúlhatnak az autókhoz. Lesz kapkodás, nyugodt, édes álom nem feltétlen.

Visszatér a 107 százalékos szabály (aki a Q1-ben a legjobb idejéhez viszonyítva nem fér ebbe bele, nem indulhat a versenyen), szóval csipkedhetik magukat az idén nem egyszer messze lemaradó kiscsapatok. A sportfelügyelők különleges esetekben persze tehetnek kivételt – nyitva a kiskapu, nahát.

A versenyirányítás ezenkívül keményebben és az eddigieknél több okra hivatkozva büntethet (mondjuk idővel és akármennyivel). Korlátozták (3,5 méterben) a boxutcának a pályához közelebb eső felét, hogy a srácok ne ott meccseljenek (a sok népek biztonságát veszélyeztetve). Szombaton, kiemelten az időmérőtől fogva mindenkinek a pénteki legjobbjához mérten 145 százalékon belül kell teljesítenie a le- és felvezető köreit, hogy senkit ne akadályozzon csigalassúságával.

Átkanyarították a szabályzatba a Nemzetközi Sportkódex idevágó passzusát, benne a “védekezés közben max. egy alkalommal lehet irányt váltani” kitétellel. Technikailag az F-csatorna és a dupla diffúzor mehet a kukába. Ismét használható a KERS, nem tiltott a mozgatható hátsó szárny.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés