Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kettős Red Bull-siker, dobogós a Ferrari

Garázs

Kettős Red Bull-siker, dobogós a Ferrari

Mozgalmas F1-es futam Törökországban, Kobajasi pontot szerzett.

A Török Nagydíjat végig magabiztosan uraló Sebastian Vettel nyert Mark Webber előtt. A két Red Bull közé egy időre befurakodott Fernando Alonso, de végül harmadik lett, megszerezve a Ferrari első dobogós helyét idén.

Rengeteg előzés és test-test elleni csata tarkította a futamot, melyen a négy kerékcsere volt az általános; Jenson Button hárommal próbálkozott, de ráfázott, csak hatodik lett. Az utolsó pontszerő helyeken Sebastien Buemi (Toro Rosso) és Kobajasi Kamui (Sauber) ért be.

Következik a barcelonai GP, május 22-én.

Élő
 
Az előrejelzésekkel szemben napos időben, 16 Celsius-fokban indult a futam. A rajtnál Rosberg elment Webber mellett, akit Hamilton is le akart hagyni, de lecsúszott az ívről, így Alonso és Button is leelőzte. Massa a tizedik helyről előbb Heidfeldet, majd az egymással összecsapó Petrov-Schumacher kettős mellett ment el.

Öt kör után Vettel, Rosberg, Webber, Alonso, Button, Hamilton, Massa, Petrov, Barrichello, Heidfeld volt a sorrend, ám Webber visszaelőzte Rosberget a DRS-zónában.

Két körre rá Alonso is elment a Mercedes mellett, közben Hamilton kétszer is megverte Buttont a DRS segedelmével, ám csapattársa mindkétszer visszaelőzte a célegyenesben. A két McLarenre feljött Massa, előzött is a hátsó szárnnyal, de kör végén ő is, Hamilton is bement friss gumikért: a brit szerelői gyorsabban végeztek, egy fél autónyival előbb jött ki a boxból Hamilton.

A 12. körben az utolsó helyről rajtolt Kobajasi már ötödik volt, persze kerékcsere nélkül. Hátrébb Heidfeldet kitette a pályáról Petrov, de a német tudta folytatni, Barrichello pedig Schumachert hagyta faképnél.

15 kör után Vettel, Webber, Alonso, Rosberg, Hamilton, Massa, Button sorrendben ment a mezőny. Úgy tűnt, Buttont túl későn hozták ki, de rászoltak a rádión: “Remek etap volt, valószínűleg a többiek négyszer cserélnek.”

Elképesztő látvány az előzési zóna végén: Schumacher a kőkemény Kobajasi, majd az egyenesen vakmerő Sutil is lehagyta. Hamilton közben előzte Rosberget, Massa nem, a ferraris gyorsabb volt, de nem tudott előzni. Nagy nehezen, a nyolcas kanyar után igen, ám Rosberg visszavette a helyét, a következő (21.) körben viszont már nem tudta, sőt nagy csata árán Button is elment.

Jött a Massa-Button párbaj, előbbinek teljesen elfogytak a gumijai, így egy hatalmas fékezéssel, és egy pánikszerű boxutca-felkereséssel lett vége a dolognak.

Button éppen Rosberg elé evickélt vissza a második kerékcseréje után. Alonso befogta az ugyanolyan taktikán lévő Webbert, a Ferrari idén először versenyképes volt. A harmincadik körben Alonso előzött is, a sorrend a következőre módosult: Vettel, Alonso, Webber, Hamilton, Petrov, Massa, Button, Rosberg, Heidfeld, Schumacher. (Rosberg eddig kemény gumikkal maradt az élbolyban.)

Massa ezúttal Petrovot támadgatta, Buttonnal szemben védekezett. Rosberg a 12. és 24. után a 36. körben is kiment, 22 kört kellett volna kibírnia még lágyon. Massa nem unatkozott, lecsúszott egy kanyarban, ki a fűre, Rosberg és Kobajasi is elment mellette, utóbbit egy határozott kifékezéssel visszaelőzte.

Hamilton jobb elsőjén beragadt a csavarpisztoly a boxban, vesztett sok másodpercet, aztán nem engedték ki a szerelők, mert Massa is érkezett, aki ezzel visszaadott valamit a kollégának.

Húsz kör vissza, Vettel előnye 25 másodperc Alonso előtt, egy tökéletes kerékcsere után is nyugalomban vezethet. Schumacher és Barrichello egymást gyilkolta a 11. helyért.

Még mindenki cserélt egyet, Webber elkezdett kapaszkodni Alonsóra az utolsó tíz kör elején. A sorrend ekkor: Vettel, Alonso, Webber, Hamilton, Button, Rosberg, Buemi, Petrov, Heidfeld.

Webber hat körrel a leintés előtt beérte és le is hagyta Alonsót, a ferraris egy ideig próbált visszatámadni, de aztán meglépett a Red Bull. Massa éppen Schumachert előzte, aztán kapta vissza, aztán adta vissza. A célegyenes ráfordítóba egyszerre érkezett Alguersuari, Schumacher és Massa, a célegyenes végére éppen fordított lett a sorrend. Rosberg a kevésszer kereket cserélő Buttont csúnyán megverte négy körrel a futam vége előtt.

Török Nagydíj, végeredmény:
1. Vettel, Red Bull-Renault, 1:30:17.558 óra
2. Webber, Red Bull-Renault, + 8.807 másodperc
3. Alonso, Ferrari, + 10.075
4. Hamilton, McLaren-Mercedes, + 40.232
5. Rosberg, Mercedes, + 47.539
6. Button, McLaren-Mercedes, + 59.431
7. Heidfeld, Lotus Renault, + 1:00.857 perc
8. Petrov, Lotus Renault, + 1:08.168
9. Buemi, Toro Rosso-Ferrari, + 1:09.300
10. Kobajasi, Sauber-Ferrari, + 1:18.000
11. Massa, Ferrari, + 1:19.800
12. Schumacher, Mercedes, + 1:25.400
13. Sutil, Force India-Mercedes, + 1 kör
14. Perez, Sauber-Ferrari, + 1 kör
15. Barrichello, Williams-Cosworth, + 1 kör
16. Alguersuari, Toro Rosso-Ferrari, + 1 kör
17. Maldonado, Williams-Cosworth, + 1 kör
18. Trulli, Team Lotus-Renault, + 1 kör
19. Kovalainen, Team Lotus-Renault, + 2 kör
20. D Ambrosio, Virgin-Cosworth, + 2 kör
21. Karthikeyan, HRT-Cosworth, + 3 kör
22. Liuzzi, HRT-Cosworth, + 5 kör

Leggyorsabb kör: Webber, 1:29.703

A világbajnokság állása, pilóták:
1. Vettel 93 pont
2. Hamilton 59
3. Webber 55
4. Button 46
5. Alonso 41
6. Massa 24
7. Petrov 21
8. Heidfeld 21
9. Rosberg 20
10. Kobajasi 8
11. Buemi 6
12. Schumacher 6
13. Sutil 2
14. Di Resta 2

Csapatok:
1. Red Bull 148
2. McLaren 105
3. Ferrari 65
4. Lotus Renault 42
5. Mercedes 26
6. Sauber 8
7. Toro Rosso 6
8. Force India 4



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés