Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megszűnik az Astra gyártása Németországban

Garázs

Megszűnik az Astra gyártása Németországban

Németországban megszüntetik az Opel Astra gyártását, Lengyelország és Nagy-Britannia folytatja a termelést.

Az 1992 és 1999 között az Opel szentgotthárdi üzemében is gyártott modell jelenleg a németországi Rüsselsheimban, valamint a lengyelországi Gliwicében és a nagy-britanniai Ellesmere Portban működő gyárban készül.

A cég a hét elején közölte, hogy a kompakt új generációját csak két telephelyen gyártják majd, nem volt kétséges, hogy az alacsonyabb munkaerőköltségek miatt igen gazdaságos lengyelországi üzemben tovább folytatják az Astra-gyártást. A kérdés az volt, hogy a brit vagy a német munkavállalók fogadják-e el a vállalat ajánlatát, amely rugalmasabb beosztást, de kisebb fizetést irányzott elő. A brit alkalmazottak 94 százaléka elfogadta a fizetéscsökkentést, így végül Ellesmere Portban folytatódhat az Astra-gyártás.

Az Opel közleményében rámutatott, hogy a cég székhelyén, a Hessen tartománybeli Rüsselsheimban működő üzem a legmodernebb gyár, amelynek kapacitását teljes mértékben ki kell használni azt követően is, hogy az Astra és az Insignia modell gyártása befejeződik, a menedzsment ezért tárgyalást kezdeményez a munkavállalókkal. A két másik üzemben együttesen 300 millió euró értékben hajtanak végre fejlesztéseket, a brit telephelyen 700 új munkahelyet is létrehoznak – áll a közleményben.

Az Opel/Vauxhall legutóbb 2006-ban volt nyereséges, a 2008-ban elmélyült világgazdasági válságban pedig végveszélybe került és a tulajdonos azt fontolgatta, hogy eladja. A német kormány a Magna osztrák-kanadai autóipari beszállítóval közösen tervet készített a társaság megmentésére, végül azonban a GM úgy döntött, hogy mégis megtartja és átalakítja a céget. Ennek során megszüntettek 8 ezer munkahelyet az összesen 48 ezerből, és felszámolták az antwerpeni gyárat. Az Opel azonban nem állt talpra, a veszteség tavaly 575 millió euró volt.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés