Connect with us

technokrata

Mi megjósoltuk: Kezdődik a parkolás GPS-alapú díjfizetése

Garázs

Mi megjósoltuk: Kezdődik a parkolás GPS-alapú díjfizetése

Egyedülálló hazai IT fejlesztés, amivel megelőztük Európát! Hazánkban elsőként érhető el a parkolás műholdas helymeghatározáson alapuló díjfizetése, méghozzá Budapest teljes területén és további 57 vidéki városban.

Mi megjósoltuk: Technokrata.hu – 2014. júl. 10. : “Okos parkoló automaták: Minek kell SMS-eket küldözgetni, amikor a pozíció alapján automatikusan is lehetne parkolási díjat számolni és a mobil előfizetéssel ugyanúgy kiszámlázni? A minden autóba opcionálisan megvásárolható „parking gps” ráadásul több csomagban is eladható lehetne, mint szolgáltatás: az alapszolgáltatás automatizálná a parkolásért és az autópálya használatért való fizetést, az extra pedig valamiféle felügyeletet is kínálna a szolgáltatás mellé. Na persze akkor, amikor lassan fél éve nem tudunk egy Bubit üzembe helyezni és csak úgy hipp-hopp összecsinálja magát az okmányirodai rendszer, lehet, hogy ez túl nagy falat lenne.”

A szolgáltatáshoz szükséges technológiai fejlesztéseket a Secret Control GPS Kft. – néhány GPS szolgáltatóval közösen – valósította meg, aki saját maga végzi az eszközök forgalmazását és üzemeltetését együttműködésben a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel, mivel a díjfizetés elszámolását az általuk értékesített, központosított mobil értékesítésű szolgáltatás biztosítja.

A napokban hivatalosan is útjára indult a parkolás kényelmes, GPS alapú díjfizetését biztosító szolgáltatás, miután a 30 napos tesztidőszak sikeresen lezárult – jelentette be a társaság kereskedelmi igazgatója. Szász János kiemelte: a rendszer használatával a parkolás minden eddigi megoldásnál egyszerűbbé és pontosabbá válik, hiszen az egyetlen gombnyomással elindítható, automatikusan leáll –  a zónaazonosítást és az elszámolást a háttérrendszer végzi.

Hogyan működik a rendszer?

A felhasználó dolga egyszerű: megnyom az autóban egy gombot, mire a rendszer GSM alapú kommunikációval elküldi a jármű adatait és GPS-koordinátáját a Secret Control szerverének. Itt automatikusan tárolásra és feldolgozásra kerül a parkolás elindulása, és hogy melyik övezetben tartózkodik az autó. A parkolás sikeres indulásról a felhasználó fény- és hangjelzéssel értesül. A Secret Control szervere ezek után összeköttetésben a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerével végzi a díjszámlálást a mobilparkoláshoz hasonló módszerrel.

A parkolás leállítása még az elindításnál is egyszerűbb, hiszen amikor a jármű elhagyja a parkolási zónát, automatikusan leáll a díjfizetés. A parkolás kényelmi díja bruttó 75 Ft alkalmanként, melyhez az adott zóna parkolási díja adódik hozzá, és havonta utólagosan számlázza ki a Secret Control.

Az ügyfélnek nem kell aprópénz után kutatnia, sms-t küldenie, vagy az automatát keresnie. További előny − hangsúlyozta Szász János −, hogy kizárt a tévedés, visszaélés lehetősége, mivel a parkoló autó holléte, a parkolás időtartama elektronikusan hitelesített és dokumentált, a tévedéseket pedig eleve kizárja, hogy minden adatot az automata rendszer rögzít.

Céges felhasználóknál további előnyként mutatkozik, hogy mivel egy adott eszköz az autóba fixen beépített, így az sem lehetséges, hogy valaki céges költségen a magánautóját parkoltassa. A vállalkozások számára biztosított interfészen keresztül a parkolás díja azonnal továbbításra kerülhet vállalatirányítási rendszerek felé, amely segítséget nyújt ezen díjak költséghelyenkénti elszámolására, ellenőrzésére.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák