Connect with us

technokrata

Itt a jövő kamionja!

Garázs

Itt a jövő kamionja!

Bemutatta a jövő kamionját a Mercedes-Benz.

Tablethalmok és kipihent, jól öltözött sofőrök – ilyen lesz a Mercedes-Benz szerint a közúti szállítmányozás jövője. Tíz esztendő múlva önvezető kamionok róják majd az autópályákat, vezető helyett felügyelővel a volán mögött.

A különleges, LED-es megvilágítással kissé Transformer arcúvá váló kamiont csúcstechnikával zsúfolták tele a Mercedes-Benz illetékei. A Future 2025 néven futó projektet meglehetősen komolyan gondolja a gyártó: a tanulmány modellt bizony már szimulált körülmények között, közúton 80 km/h-s tempóval tesztelik. Ez pedig azért is olyan érdekes, mert a teherautó autonóm, azaz önálló közlekedésre is képes.

mercedes_future2015_9_medium

Nem csak magát vezeti, de még kvázi sajátos kommunikációs rendszerrel is rendelkezik KITT a kamion.Góliát A teherautó arca ugyanis különböző színekben pompázhat, attól függően, hogy mi történik: irányváltáskor narancssárgán tud villogni az adott oldalon, autonóm közlekedésnél pedig kéken világít.

Belül a végletekig letisztult formákkal alkották meg a jövőt az illetékesek, amelybe a futurizmust a tabletek széles választéka adja. A vezető nézegetheti a műszercsoportot helyettesítő képernyőt, de tekingethet a hasonló megoldással létrehozott visszapillantóba is. Ha pedig a tízkerekű önmagát vezeti, a saját tabletjével lenyomhat egy-két pályát a kedvenc játékában tervezgetheti az útvonalat. A radarok és a sztereo kamerák a Mercedes-Benz személygépjárműveiről ismerősek, összehangolt működésükkel pedig a teljes környezetét látja a teherautó, így pedig tökéletesen képes autópályán közlekedni.

mercedes_future2015_2_medium

A projekt elnevezéséből nem nehéz kiismerni a Mercedes-Benz szándékait. Miközben az első önvezetésre képes személyautót 2020-ra ígéri a gyártó, úgy tűnik, a teherautók terén még 5 évet kell erre várni. Ekkor még valószínűleg egyik modell sem lesz teljes mértékben önvezető, de a legtöbb hibalehetőséget tartogató szakaszon, az autópályán, el tudják ragadni tőlünk a volánt, ha azt úgy akarjuk.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

ipad mini

Tablet

Friss külsővel érkezhet az iPad Mini

2021. június 14. hétfő
g-shock

SmartWatch

Íme a legújabb aranyszínű fém G-shock

2021. június 10. csütörtök
fényképezőgép kiválasztása
iphone 13

SmartPhone

Valószínűleg 3 új színben érkezik az iPhone 13

2021. június 9. szerda
harmony os

SmartPhone

Harmony OS + iOS 14 összehasonlítás

2021. június 7. hétfő

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu