Connect with us

Ez szuper menő: Magyar startuppal lépett partnerségre Amerika egyetlen siketeknek alapított egyeteme

signallsziget

Digitális oktatás

Ez szuper menő: Magyar startuppal lépett partnerségre Amerika egyetlen siketeknek alapított egyeteme

A magyar SignAll fejlesztése a történelem folyamán először teszi lehetővé a mindennapi kommunikációt a siketek és hallók között

A magyar startup legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2016-ban a régió egyik legjelentősebb összegű kockázati befektetését kapta meg. A jelnyelv automatikus fordítására szolgáló technológia fejlesztése 2017 tavaszától az amerikai Gallaudet Egyetemmel közösen folyhat tovább, mely a világ egyetlen kifejezetten siketek számára létrehozott felsőoktatási intézménye, így az oktatás is jelnyelven zajlik.

A Gallaudet Egyetemet 1864-ben alapították első felsőoktatási intézményként, mely felsőfokú végzettséget kínál siket és nagyothalló hallgatóknak. Az egyetem biztosítja a SignAll számára szakértelmét és az alapítás óta felgyülemlett tapasztalatát a telekommunikáció és az amerikai jelnyelv területén. Első körben adatrögzítés történik, hogy a jelnyelvet természetes formájában tudják elemezni a szakemberek, mely elősegíti a hatékony fejlesztési folyamatokat. Hatalmas lehetőség a szoftver fejlesztésében a mimikák és a jelnyelv ilyen szintű feldolgozása, ahol a fejlesztés az érintett célközönség bevonásával formálódhat tökéletessé.

A világon évtizedek óta több száz projektet indítottak kutatóintézetek és cégek a lehetetlennek tartott feladat megoldására, de legfeljebb részmegoldásra jutottak. A magyar SignAll a világon elsőként hozta létre a működő prototípust, mely számos nemzetközi díjat nyert és mára a világ legismertebb technológiai fejlesztésévé vált a siket közösségben.

A SignAll egyedülállóságát bizonyítja, hogy ez az első olyan megoldás, mely a jelnyelvet teljes komplexitásában képes értelmezni és nyelvtanilag korrekt, értelmes mondatokra fordítani. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a jelnyelv nem csupán különálló jelek sorozata. Olyan aspektusok is hozzájárulnak a jelentés közvetítéséhez, mint az arckifejezés, testtartás vagy a tér használata.

Napjainkban körülbelül 70 millió siket és nagyothalló él a földön, akik rengetegszer kényszerülnek arra, hogy írásban kommunikáljanak halló társaikkal, mert nincs elegendő jelnyelvi tolmács. A technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy eddig megdönthetetlennek tartott korlátok szűnjenek meg.  Ezt az egyedülálló lehetőséget ragadta meg a SignAll és a Gallaudet Egyetem, hogy maradandó értéket teremthessenek a társadalom javára.

logo

További Digitális oktatás

Technokrata a Face-en

Tesztek

20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda
jpg

Fotó-videó

Donald J. Trump beiktatása 180°-os gigapixel portrén

2017. január 23. hétfő