Connect with us

technokrata

Ez szuper menő: Magyar startuppal lépett partnerségre Amerika egyetlen siketeknek alapított egyeteme

signallsziget

Digitális oktatás

Ez szuper menő: Magyar startuppal lépett partnerségre Amerika egyetlen siketeknek alapított egyeteme

A magyar SignAll fejlesztése a történelem folyamán először teszi lehetővé a mindennapi kommunikációt a siketek és hallók között

A magyar startup legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2016-ban a régió egyik legjelentősebb összegű kockázati befektetését kapta meg. A jelnyelv automatikus fordítására szolgáló technológia fejlesztése 2017 tavaszától az amerikai Gallaudet Egyetemmel közösen folyhat tovább, mely a világ egyetlen kifejezetten siketek számára létrehozott felsőoktatási intézménye, így az oktatás is jelnyelven zajlik.

A Gallaudet Egyetemet 1864-ben alapították első felsőoktatási intézményként, mely felsőfokú végzettséget kínál siket és nagyothalló hallgatóknak. Az egyetem biztosítja a SignAll számára szakértelmét és az alapítás óta felgyülemlett tapasztalatát a telekommunikáció és az amerikai jelnyelv területén. Első körben adatrögzítés történik, hogy a jelnyelvet természetes formájában tudják elemezni a szakemberek, mely elősegíti a hatékony fejlesztési folyamatokat. Hatalmas lehetőség a szoftver fejlesztésében a mimikák és a jelnyelv ilyen szintű feldolgozása, ahol a fejlesztés az érintett célközönség bevonásával formálódhat tökéletessé.

A világon évtizedek óta több száz projektet indítottak kutatóintézetek és cégek a lehetetlennek tartott feladat megoldására, de legfeljebb részmegoldásra jutottak. A magyar SignAll a világon elsőként hozta létre a működő prototípust, mely számos nemzetközi díjat nyert és mára a világ legismertebb technológiai fejlesztésévé vált a siket közösségben.

A SignAll egyedülállóságát bizonyítja, hogy ez az első olyan megoldás, mely a jelnyelvet teljes komplexitásában képes értelmezni és nyelvtanilag korrekt, értelmes mondatokra fordítani. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a jelnyelv nem csupán különálló jelek sorozata. Olyan aspektusok is hozzájárulnak a jelentés közvetítéséhez, mint az arckifejezés, testtartás vagy a tér használata.

Napjainkban körülbelül 70 millió siket és nagyothalló él a földön, akik rengetegszer kényszerülnek arra, hogy írásban kommunikáljanak halló társaikkal, mert nincs elegendő jelnyelvi tolmács. A technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy eddig megdönthetetlennek tartott korlátok szűnjenek meg.  Ezt az egyedülálló lehetőséget ragadta meg a SignAll és a Gallaudet Egyetem, hogy maradandó értéket teremthessenek a társadalom javára.

logo

További Digitális oktatás

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd