Connect with us

technokrata

Ez szuper menő: Magyar startuppal lépett partnerségre Amerika egyetlen siketeknek alapított egyeteme

signallsziget

Digitális oktatás

Ez szuper menő: Magyar startuppal lépett partnerségre Amerika egyetlen siketeknek alapított egyeteme

A magyar SignAll fejlesztése a történelem folyamán először teszi lehetővé a mindennapi kommunikációt a siketek és hallók között

A magyar startup legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2016-ban a régió egyik legjelentősebb összegű kockázati befektetését kapta meg. A jelnyelv automatikus fordítására szolgáló technológia fejlesztése 2017 tavaszától az amerikai Gallaudet Egyetemmel közösen folyhat tovább, mely a világ egyetlen kifejezetten siketek számára létrehozott felsőoktatási intézménye, így az oktatás is jelnyelven zajlik.

A Gallaudet Egyetemet 1864-ben alapították első felsőoktatási intézményként, mely felsőfokú végzettséget kínál siket és nagyothalló hallgatóknak. Az egyetem biztosítja a SignAll számára szakértelmét és az alapítás óta felgyülemlett tapasztalatát a telekommunikáció és az amerikai jelnyelv területén. Első körben adatrögzítés történik, hogy a jelnyelvet természetes formájában tudják elemezni a szakemberek, mely elősegíti a hatékony fejlesztési folyamatokat. Hatalmas lehetőség a szoftver fejlesztésében a mimikák és a jelnyelv ilyen szintű feldolgozása, ahol a fejlesztés az érintett célközönség bevonásával formálódhat tökéletessé.

A világon évtizedek óta több száz projektet indítottak kutatóintézetek és cégek a lehetetlennek tartott feladat megoldására, de legfeljebb részmegoldásra jutottak. A magyar SignAll a világon elsőként hozta létre a működő prototípust, mely számos nemzetközi díjat nyert és mára a világ legismertebb technológiai fejlesztésévé vált a siket közösségben.

A SignAll egyedülállóságát bizonyítja, hogy ez az első olyan megoldás, mely a jelnyelvet teljes komplexitásában képes értelmezni és nyelvtanilag korrekt, értelmes mondatokra fordítani. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a jelnyelv nem csupán különálló jelek sorozata. Olyan aspektusok is hozzájárulnak a jelentés közvetítéséhez, mint az arckifejezés, testtartás vagy a tér használata.

Napjainkban körülbelül 70 millió siket és nagyothalló él a földön, akik rengetegszer kényszerülnek arra, hogy írásban kommunikáljanak halló társaikkal, mert nincs elegendő jelnyelvi tolmács. A technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy eddig megdönthetetlennek tartott korlátok szűnjenek meg.  Ezt az egyedülálló lehetőséget ragadta meg a SignAll és a Gallaudet Egyetem, hogy maradandó értéket teremthessenek a társadalom javára.

logo

További Digitális oktatás

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom